Korkean paikan kammosta kärsinyt ja Hollannissa syntynyt oli lähellä mäkihypyn MM-kultaa – lapsena äitinsä menettäneen komeetan elämässä paljon draamaa

Naisten mäkihyppyä alkukaudella hallinneen Marita Kramerin, 19, elämä on sisältänyt melkoisia käänteitä.

Hiihdon MM 2021
Marita Kramer
Marita Kramerin elämään tuli uusi dramaattinen luku torstaina Oberstdorfin MM-kisoissa. ODD ANDERSEN/AFP via Getty Images

Tällä kaudella loistaneen mäkihyppääjän Marita Kramerin tarina on täynnä melkoisia käänteitä. 19-vuotias Kramer edustaa Itävaltaa, mutta on syntynyt Hollannissa. Maassa, jossa ei varsinaisesti ole mäkihyppyperinteitä. Onhan tasamaastaan tunnetun maan korkein kohta 322 metriä merenpinnan yläpuolella.

Kramer eli elämänsä ensimmäiset vuodet perheensä kanssa Appeldornin kaupungissa. Perhe oli kuitenkin innostunut lomamatkoilla Itävallasta. Kun Marita oli 6-vuotias, perhe päätti muuttaa Itävaltaan Maria Almiin, tunnettuun talviurheilukeskukseen. Perhe osallistui samalla hollantilaiseen tv-ohjelmaan ja sai maanlaajuista huomiota. Perhe perusti unelmakohteeseensa hotellin ja pannukakkuravintolan.

Suunnitelma onnistui, vaikka vain vuosi lähdön jälkeen perhe koki suuren kolauksen: Anneke-äiti menehtyi rintasyövän seurauksena. Ronald-isä ja neljä lasta pystyivät jatkamaan elämäänsä. Lapset osallistuivat myös hotellin ja ravintolan pyörittämiseen. Marita Kramer tekee yhä ravintolassa töitä, kun mäkihyppykausi ei ole käynnissä.

Nopea harppaus huipulle

Marita oli hypännyt ensimmäiset hyppynsä mäkitornista jo siinä vaiheessa, kun Anneke-äiti kuoli. Hollantilaissyntyinen tyttö oli innostunut mäkihypystä, kun peruskoulussa oli ollut liikuntapäivä. Marita Almin lapset olivat päässeet kokeilemaan mäkihyppyä.

Sen jälkeen vauhti on ollut kovaa. Marita Kramer nousi mäkihyppypiirien tietoisuuteen viimeistään vuosi sitten, kun hän voitti kolmessa kisassa kolme nuorten MM-kultaa Saksassa. Mestaruudet tulivat niin henkilökohtaisesta normaalimäen kilpailusta, joukkuemäestä ja sekajoukkuemäestä.

Ennen nuorten MM-kisoja vuosi sitten oli jo tullut tammikuussa uran ensimmäinen maailmancupin voitto, kun Kramer oli ykkönen Sapporon suurmäen kilpailussa.

Tällä kaudella maailmancupin kilpailukalenteri tyhjentyi koronan takia, mutta Kramer jatkoi kovaa lentoaan. Nuori tähti voitti neljästä kauden ensimmäisestä kisasta kolme. Kramerista tuli kauden komeetta.

Marita Kramer
Marita Kramer oli alkukaudesta komeassa iskussa mäkihypyssä. Federico Modica/NordicFocus/Getty Images

Koronadraamaa vielä juuri ennen MM-kisoja

Valmistautuminen MM-kisoihin ei ollut kuitenkaan missään nimessä helppo. Viikko sitten Romaniassa kilpailtiin viimeiset maailmancupin kilpailut, mutta Kramer ei pystynyt osallistumaan kisoihin. Syy oli ikävä: väärä koronatesti. Ennen Rasnovin viikonloppua maailmancupin kokonaiskilpailua johtanut Kramer joutui jättämään kilpailut väliin, koska hänen koronatestituloksensa oli ollut positiivinen. Testi oli ollut vielä tarkempi PCR-testi.

– En ymmärtänyt sitä. Oloni oli hyvä. Minulla ei ollut oireita, Kramer kuvaili ennen MM-kisoja Dagbladetille (siirryt toiseen palveluun).

Sen jälkeen nuori tähtihyppääjä oli ottanut uudet antigeenitestit ja PCR-testit. Ne olivat negatiivisia. Hän oletti pääsevänsä kisaamaan vielä Rasnovissa, mutta niin ei käynyt. Kramer murtui kyyneliin. Hän joutui heittämään haaveet mailmancupin kokonaiskilpailun voitosta roskakoriin. Kramer putosi neljänneksi 151 pisteen päähän maailmancupin johtoon siirtyneestä Slovenian Nika Kriznarista.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Instagramissa

Keskiviikon MM-kisojen karsinnan toinen sija antoi kuitenkin osviittaa, että Kramer oli pystynyt kasaamaan itsensä edellisviikonlopun pettymyksestä. Torstain normaalimäen kisassa Kramer jysäytti vielä uuden mäkiennätyksen 109 metrin hypyllään.

Toisella kierroksella Kramerin tarinaan kirjoitettiin jälleen uusi dramaattinen luku. Kisaa johtanut Kramer epäonnistui alastulossaan ja putosi hurjan voittokamppailun päätteeksi neljänneksi. Hän jäi vain 4,4 pisteen päähän mestaruuden vieneestä Slovenian Ema Klinecistä. Hopeamitalisti Maren Lundby oli vain 1,3 pistettä ja pronssimitalisti Sara Takanashi vain 1,1 pistettä edellä. Järkytys oli ilmeinen. Kramer poistui päätään pidellen nopeasti pois mäkimontusta, kun slovenialaisjuhlat alkoivat.

Marita Kramer
Katso Kramerin dramaattiset hypyt MM-kisoissa torstaina!

Yhä sydämeltään hollantilainen

Luulitko, että tässä oli kaikki Kramerin dramaattisesta tarinasta? Olit väärässä. Kramerilla on nimittäin myös melko mielenkiintoinen ominaisuus mäkihyppääjäksi. Der Standardin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) itävaltalainen laji-ikoni ja Kramerin huonetoveri Daniela Irascho-Stolz paljasti, että Kramer kärsii korkean paikan kammosta. Esimerkiksi Klingenthalissa mäkitorniin pitää kiivetä huojuvien portaiden avulla. Se on kuulemma Kramerille joka kerta paha paikka.

– Olen oppinut pääsemään siitä yli, Kramer sanoo itse.

Kramer myös sanoo, että Itävallan edustamisesta huolimatta hän kokee olevansa yhä hollantilainen. Synnyinmaan ruokakulttuuri edelleen inspiroi. Lisäksi Kramer saa paljon viestejä Hollannista, vaikka maa ei tosiaan mikään mäkihyppymaa ole.

– Viestejä tulee lapsuuden kavereilta tai hotellimme vierailijoilta. Eikö ole hienoa, että pystyn markkinoimaan lajia Hollannissa? Voitan samalla osittain Hollannille, Kramer sanoi joulukuussa Volkskrantille. (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

Yle seurasi toista MM-kisapäivää: Katri Lylynperä hiihtosprintin kahdeksas, Julia Kykkänen mäen 29:s

Katso, miten Johanna Matintalon unelmahiihto MM-avausmatkalla tuhoutui viime hetkien kaatumiseen – "Kaiken piti olla kunnossa"

Katso MM-sprintin kohukolarit! Norjalaishiihtäjä haukkui kaksoissiskonsa idiootiksi – Ylen selostamosta kritiikkiä ahneelle italialaiselle

Mitä ihmettä? 38-vuotias perulaishiihtäjä vitsaili selvällä suomen kielellä MM-debyytistään – kaatui kuin Ristomatti Hakola ja huusi latua

Lähteet: Der Standard, Volkskrant, Dagbladet

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat