Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain olympiajoukkueen entinen voimisteluvalmentaja teki itsemurhan – Sai 24 syytettä vain tunteja ennen kuolemaansa

John Geddertiä syytettiin muun muassa seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja ihmiskaupasta.

John Geddert valmensi Yhdysvaltain telinevoimistelun maajoukkuetta muun muassa Lontoon olympialaisissa vuonna 2012. Kuva vuodelta 2011. Kuva: imago sport

Yhdysvaltain olympiajoukkueen entinen voimisteluvalmentaja John Geddert on kuollut. Geddert oli tappanut itsensä, vahvistaa Michiganin yleinen syyttäjä Dana Nessel.

Geddert löydettiin valtatien lepopaikalta läheltä Michiganin osavaltion pääkaupunkia Lansingia torstai-iltapäivänä paikallista aikaa.

Joitakin tunteja aiemmin Geddertiä vastaan oli nostettu 24 syytettä muun muassa seksuaalisesta ahdistelusta ja ihmiskaupasta. Hänen oli määrä saapua Eatonin piirikunnan oikeustalolle.

– Tämä on traaginen päätös traagiselle tarinalle, sanoi Nessel.

63-vuotiaan Geddertiä ei ollut pidätetty, vaan hänen oli sallittu saapua oikeustalolle omatoimisesti.

– Ei ollut mitään merkkejä siitä, että Geddert aikoisi karata tai vahingoittaa itseään tai muita. Olimme olleet yhteydessä hänen asianajajaansa ja meille oli vakuutettu, että Geddert on yhteistyökykyinen, syyttäjän edustaja Kelly Rossman-McKinney sanoi.

Yhteyksiä pahamaineiseen Larry Nassariin

Geddert toimi Yhdysvaltain voitokkaan naisten voimistelujoukkueen valmentajana Lontoon olympialaisissa 2012. Joukkueen lääkärinä toimi tuolloin Larry Nassar, joka tuomittiin 175 vuoden vankeusrangaistukseen vuonna 2018 laajamittaisesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Nassar toimi Yhdysvaltain naisvoimistelijoiden lääkärinä yli kaksi vuosikymmentä. Tuona aikana hän oli hyväksikäyttänyt satoja nuoria naisia tai tyttöjä. Kaikkiaan yli 350 naista on syyttänyt Nassaria hyväksikäytöstä, heidän joukossaan olympiavoittajia kuten Simone Biles.

Yksi Geddertin syytteistä oli viranomaisille valehtelu vuonna 2016 siitä, että hän ei olisi koskaan kuullut valituksia Nassarin käytöksestä. Syyttäjänvirastosta kuitenkin sanottiin AP:lle, että Geddertin syytteillä oli yleisesti ottaen hyvin vähän tekemistä Nassarin kanssa.

Geddertin syytettiin käyttäneen hyväkseen vahvaa mainettaan voimistelupiireissä, jonka myötä hän on pakottanut nuoria urheilijoita työskentelemään itselleen. Tämä pakotettu työskentely lasketaan yhdeksi ihmiskaupan muodoksi.

– Uhrit ovat kärsineet syömishäiriöistä ja yrittäneet itsemurhaa. Heidät on pakotettu esiintymään toistuvasti, myös loukkaantuneena. He ovat kärsineet äärimmäisestä henkisestä väkivallasta ja fyysisestä väkivallasta, mukaan lukien seksuaalinen ahdistelu. Monet uhreista kantaa arpia näistä kokemuksista edelleen, yleinen syyttäjä Nessel sanoi.

CNN (siirryt toiseen palveluun):n mukaan Geddertin epäillyt teot ovat tapahtuneet vuosien 2008–2016 välisenä aikana. Syyttäjän tiedotteen mukaan Geddert harjoitti verbaalista, fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa useita nuoria naisia vastaan.

Geddert omisti Twistars-nimisen voimisteluklubin, jossa syytteiden mukaisten rikosten epäillään tapahtuneen. Larry Nassar on aiemmin myöntänyt käyttäneensä hyväksi nuoria naisurheilijoita kyseisissä tiloissa.

Päivitetty kello 6.37: Lisätty tieto, että Geddertin kuoleman vahvisti itsemurhaksi Michiganin osavaltion yleinen syyttäjä Dana Nessel.

Lue myös:

.
.