Asiantuntija avaa, mitä Ilkka Herolan nousu mitaleille vaatii hiihto-osuudella – "Tänään ratkaistaan paljon loppukirissä"

Ilkka Herola tarvitsee huippuhiihtoa Oberstdorfin MM-kisojen yhdistetyn kisassa. Hän pääsee hiihto-osuudelle noin minuutin kärjen perässä.

urheilu
Ilkka Herola
Ilkka Herola on viihtynyt Oberstdorfin normaalimäessä ja hypännyt hyviä harjoitushyppyjä. Kisassa hän ei kuitenkaan onnistunut täydellisesti.Lehtikuva / AFP

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Suomen Ilkka Herolan mitalitoiveet tämän päivän kisassa kokivat pienen kolhun, kun hän leijaili normaalimäessä 99,5 metriä. Se ei ollut täydellinen onnistuminen ja pari metriä olisi tarvittu lisää, totesi Yle Urheilun asiantuntija Jari Mantila. Herola lähtee klo 16.55 alkavalle yhdistetyn hiihto-osuudelle runsaan minuutin kärkeä perässä.

– Ilkalla ei ollut keulalla ihan sitä energiaa, mitä olisi tarvittu 102 tai 103 metriin. Siinä oli vähän yliyrittämistä ja se näkyi hyppäämisessä, Mantila arvioi Urheilustudiossa.

– Keulalle tullessa hänen asentonsa painui pikkuisen, eikä hän saanut terävyyttä keulatoimintaan. Energia ja loppunopeus jäi puuttumaan ja pieni alastulohorjahdus maksoi muutaman sekunnin.

Herola itse kertoi pitävänsä mitalisaumojaan hiuksenhienoina. Mantilakaan ei ole hautaamassa mitaliodotuksia, joita on pidetty yllä 14 vuoden ajan. Edellisen kerran Suomi on saanut yhdistetyssä MM-mitalin Sapporon vuoden 2007 kisoista. Mitaliin tarvitaan kuitenkin huippuhiihtoa.

– Tänään ratkaistaan paljon loppukirissä. Ilkan kunto on koko ajan parantunut kauden edetessä, Mantila vakuutti ja muistutti Herolan onnistuneen loppukireissään esimerkiksi Val di Fiemmen osakilpailuissa.

Tammikuussa Italiassa käydyissä maailmancupin kisoissa Herola nousi nimenomaan hiihto-osuudella kaksi kertaa palkintokorokkeelle, kun hän saavutti henkilökisassa kakkossijan ja parikisassa Eero Hirvosen kanssa kolmossijan.

Taktinen osaaminen ratkaisee

Mäkiosuus oli juuri niin tasainen kuin etukäteen odotettiinkin. Peräti 30 miestä lähtee ladulle kahden minuutin sisällä ja Ilkka Herola starttaa ladulle 11. sijalta, runsaan minuutin Japanin Ryota Yamamoton perään. Hiihto-osuudella on odotettavissa, että hiihtäjät kasautuvat isoon letkaan.

– Vaikuttaa, että iso porukka, 10–15 urheilijaa ratkaisee mitalit. Paljon on taktisesta osaamista kiinni ja on jännä nähdä, missä vaiheessa siellä ruvetaan tekemään ratkaisuja, Mantila arvioi.

Hiihto-osuus hiihdetään 2,5 kilometrin mittaisella radalla, joka sopii ainakin profiililtaan hyvin Herolalle, joka tunnetaan vahvana hiihtäjänä. Suomalaisleirissä on toivottu, ettei rataa suolattaisi, jolloin se olisi äärimmäisen raskas. Näillä näkymin rata kuitenkin suolataan.

– Suolaus ei se missään nimessä palvele Ilkkaa. Mitä raskaampi lenkki ja keli on, sitä paremmin se palvelee hyviä hiihtäjiä. Ja yhdistetyssä ne erot ovat merkittäviä, jos mennään oikein raskaisiin keliin, Mantila sanoi.

– Mössökeli olisi vaatinut paljon hiihtäjiltä, kun taas suolauksen jälkeen alusta on kuin betonia. Siinä on suuri ero.

Kahdeksan sekuntia Herolan jälkeen hiihto-osuudelle starttaa kovana hiihtäjänä tunnettu Saksan Vinzenz Geiger, joka otti kaksi perättäistä maailmancupin osakilpailuvoittoa juuri ennen MM-kisoja Klingenthalissa. Mantila uskoo, että Geiger lähtee ajamaan kärkeä kiinni heti alusta asti.

– Siinä mennään reipasta matkavauhtia. Tämä on hyvä parivaljakko ja jos Geigeria ennen tulee maaliin, on korkealla.

Lue myös:

Ilkka Herolalta kohtalainen hyppy mäkiosuudella: "Hiuksenhieno sauma päästä vielä kärkitaisteluun mukaan"

Yle seurasi MM-kisapäivää: Ilkka Herola nousi hopeamitalille yhdistetyssä! Nousiainen, Kytösaho ja Aalto läpäisivät mäkikarsinnan - Määttä hylättiin

Ilkka Herolalla tänään erinomainen mitalisauma yhdistetyssä – raskaat ladut ja mittavat nousumetrit suosivat kovakuntoista suomalaista

Rannevaivainen Eero Hirvonen sivuun – nuorten MM-nelonen korvaa perjantaina

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat