Janne Ahonen ylsi 16 vuotta sitten mielettömään saavutukseen Oberstdorfin MM-kisoissa – kylkiluunsa ennen kisoja murtanut mäkikotka nousi maailmanmestaruuteen

Janne Ahosella on Oberstdorfin MM-kisoista kultaisia muistoja. Näissä kisoissa hän on tehnyt parhaansa, jotta muun muassa Ilkka Herola pääsisi mitaleille.

yhdistetty hiihto
Janne Ahonen
Janne Ahonen selätti vaikeudet ja saavutti yhden tärkeimmistä voitoistaan Oberstdorfin MM-kisoissa 16 vuotta sitten.European Pressphoto Agency EPA

Janne Ahonen toi 16 vuotta sitten Oberstdorfin MM-kisoista Suomen edellisen mäkikullan, kun hän liiteli suurmäen voittoon ylivoimaisella tavalla. Ahosen 141,5 ja 142,5 metrin loikat toivat maailmanmestaruuden seitsemän pisteen erolla Norjan Roar Ljökelsöyhin.

– Kyllähän siitä tietysti muistaa aika paljonkin kaikkea. Näin jälkeenpäin ajateltuna ihan hyvä päivä, Ahonen muisteli hymyillen MM-kultaansa Oberstdorfin mäkimontussa.

Ahonen oli dominoinut kautta ja voittanut muun muassa Keski-Euroopan mäkiviikon jo kolmannen kerran. Odotukset MM-kisoihin olivat kovat ja Ahonen tiedosti mahdollisuutensa mitaleihin, mutta Suomen mitalijuhlat olivat kaatua jo ennen kisoja.

Ahonen sairastui mäkiviikon jälkeen sitkeään flunssaan ja mursi yskimisellään kylkiluunsakin. Valmennusjohto epäili ajoittain, saadaanko Ahosta kisakuntoon lainkaan.

– Hetki ennen kisoihin lähtöä meinasin kompuroida, kun tulin kipeäksi, mutta toivuin ja menestyin, Ahonen totesi tyynesti.

Elävä arkisto: Janne Ahoselle suurmäen MM-kultaa

Ahonen voitti mittavalla urallaan viisi MM-kultaa, joista kolme tuli joukkuemäestä ja yksi Trondheimin normaalimäestä. Mutta juuri näiden vaikeuksien takia lahtelaishyppääjä arvostaa Oberstdorfin suurmäen mestaruuden korkealle.

– Yksittäisenä kisana arvostan sitä kaikista korkeimpana. Joku mäkiviikko tai sen voittaminen viidesti menee juttuna sen edelle, mutta juuri ne vaikeudet, jotka olivat vielä muutamia päiviä ennen kilpailua nostavat sen arvoa.

Oberstdorfin MM-kisat olivat Ahoselle muutenkin menestyksekkäät, sillä hän saavutti kisoissa normaalimäen pronssia ja suurmäen joukkuehopeaa.

Päättyykö 14 vuoden mitalittomuus?

Yle Urheilun asiantuntijanakin toimiva Janne Ahonen on Oberstdorfin MM-kisoissa mukana tällä kertaa yhdistetyn taustavoimissa. Ahonen vastaa joukkueessa muun muassa urheilijoiden hyppypuvuista ja mäkivälineistä.

Siinä missä hiihtopuolella on tuskailtu Oberstdorfin lähes kesäistä lämpöä ja auringonpaistetta, on Ahonen saanut olla olosuhteiden osalta huoletta. Mäkitornien latujen alla olevat jäädytysjärjestelmät pitävät huolen siitä, että vaikka kisapaikkakunnalla on hellekelit, pysyy latu pakkasella.

Yhdistetyn suomalaistykki Ilkka Herola on yksi joukkueen mitalitoivoista Oberstdorfissa. Jos Herola onnistuu nappaamaan MM-mitalin, päättäisi se yhdistetyn 14 kuivan jakson. Viimeisimmät suomalaismitalit ovat tulleet yhdistetystä Sapporon MM-kisoista, joissa Hannu Manninen, Anssi Koivuranta ja yhdistetyn joukkue nousivat palkintokorokkeelle.

Janne Ahonen arvioi Herolan mitalimahdollisuuksia varsin diplomaattisesti ja tutulla tyylillä:

– Sanotaan näin, että "Ilun" ja muun joukkueen varusteiden osalta olen tehnyt parhaani ja katsotaan, mihin se riittää, Ahonen totesi hymyillen.

Lue myös:

Ilkka Herolalla tänään erinomainen mitalisauma yhdistetyssä – raskaat ladut ja mittavat nousumetrit suosivat kovakuntoista suomalaista

Kommentti: Lähtökohdat heikoimmat 28 vuoteen – Suomen joukkueelle yksikin mitali on voitto Oberstdorfin MM-kisoista

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat