Suora

  • FIFA 21: Nordic Invitational

Upea nousu! Ilkka Herolalle MM-hopeaa: "Jo oli aikakin"

Ilkka Herolan hopea on Suomen ensimmäinen MM-mitali yhdistetyssä 14 vuoteen.

Hiihdon MM 2021
Ilkka Herolalle MM-hopeaa! Katso jännittävä loppuratkaisu
Ilkka Herolalle MM-hopeaa! Katso jännittävä loppuratkaisu

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Ilkka Herola voitti MM-hopeaa yhdistetyn normaalimatkalla Oberstdorfin MM-kisoissa. Edellisen kerran Suomi on saanut yhdistetyssä MM-mitalin Sapporon vuoden 2007 kisoista.

Herola, 25, saavutti uransa ensimmäisen aikuisten arvokisamitalin.

– Aika älytöntä! En osaa vielä oikein kuvailla mitenkään. Ei voi kuin ihmetellä. Tämä tuli yllätyksenä itsellekin, sanoi hopeamitalisti Herola heti kisan jälkeen Yle Urheilun haastattelussa.

– Kaikki on ollut tämän arvoista ja on varmasti jatkossakin, Herola kuvaili pitkää uraansa tähän mennessä.

– Olen ikuisuuden näitä kisoja tampannut, niin jo oli aikakin.

Herola otti upeasti hiihto-osuudella kiinni minuutin ja yhden sekunnin takamatkan. Herola teki alusta lähtien hienoa nousua kärkeen ja 7,5 kilometrin kohdalla Herola hiihti jo kisan kärjessä. Ratkaisu nähtiin aivan loppusuoralla, kun Jarl Magnus Riiber kukisti Ilkka Herolan 0,4 sekunnilla loppukiritaistossa. Pronssin otti Norjan Jens L. Oftebro. Herola kuvaili itse kisan jälkeen, ettei uskonut vielä puolessavälissä hiihtoa saavansa kärkiporukkaa kiinni.

MM-hopea sai Suomen päävalmentajan villiksi

Hiihti aivan uudella suksella

Suomen päävalmentaja Petter Kukkonen sanoi ennen kisaa, että Herolan täytyy tehdä ratkaisut ladulla jo hyvissä ajoin yltääkseen mitaliin ja panna kaikki peliin alusta lähtien.

Herola oli mäkiosuuden jälkeen paras suomalainen ja lähti hiihtämään 13:nnelta sijalta. Herola ponnisti HS 106 -mäestä 99,5 metriä ja sai 127,8 pistettä.

Herolalla oli lähdössä eroa kärkeen runsas minuutti, kun Japanin Ryota Yamamoto oli mäkiosuuden ykkönen 106-metrisellä leiskautuksellaan. Pahimpia kilpakumppaneitaan Herola oli 40 sekuntia jäljessä, kun Japanin Akito Watabe oli mäessä toinen (+20 s) ja Norjan Jarl Magnus Riiber kolmas (+ 22 s). Peräti 30 miestä lähti ladulle kahden minuutin sisällä. Hiihto-osuudella olikin odotettavissa, että hiihtäjät kasautuvat isoon letkaan.

Hopeamitalisti hiihti kisan suksiparilla, jolla hän ei ollut aiemmin hiihtänyt ollenkaan.

– Se oli sellainen pari, mikä tuli tänään ekaa kertaa testiin. Uskallettiin ottaa riski, Herola kuvaili, miksi tällainen ihan uusi pari otettiin käyttöön juuri tähän kisaan.

Muista suomalaisista Perttu Reponen oli maalissa 26:s, Otto Niittykoski 34:s ja Wille Karhumaa 36:s.

Hannu Manninen ja Anssi Koivuranta toivat Suomen edelliset yhdistetyn henkilökohtaiset MM-mitalit vuoden 2007 Sapporon kisoista.

– Ei tunnetta voi oikein kuvailla. Tätä on odotettu aika pitkään. Tämä on näitä urheilun hienoja hetkiä, päävalmentaja Kukkonen iloitsi Herolan mitalista.

Lue myös:

Kommentti: Odotukset olivat vuosia kohtuuttomat – Ilkka Herolasta tuli MM-mitalisti heti, kun se oli oikeasti realismia

MM-hopea sai Suomen päävalmentajan villiksi – hämmästeli, miten Ilkka Herola teki mahdottomasta mahdollista: “Uskomaton urheilija”

Elä uudelleen, kuinka Ilkka Herola otti riskillä MM-hopeaa! Ylen asiantuntija herkistyi: “Oltiin aika syvissä vesissä"

Yle seurasi MM-kisapäivää: Ilkka Herola nousi hopeamitalille yhdistetyssä! Nousiainen, Kytösaho ja Aalto läpäisivät mäkikarsinnan - Määttä hylättiin

Muistatko vielä Ilkka Herolan valmentajan rajun tilityksen Bahama-reissuineen? Elä uudelleen Suomen yhdistetyn aiemmat MM-mitalihetket

Itseruoskinta ja epäonnistumisen pelko ottivat Ilkka Herolasta vallan – elämänarvot menivät remonttiin: "Mielikuvani oli, että urheilu on ihmissuhteidenkin yläpuolella"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat