MM-kisojen hiihtoharjoituksissa nähtiin pahoja kaatumisia – Iivo Niskanen odottaa ratojen sulkemista tai suolausta

Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski ovat valmiita ensimmäiseen Oberstdorfin MM-starttiinsa. Lauantaina kisataan yhdistelmäkilpailut.

Hiihdon MM 2021
Iivo Niskanen
Iivo Niskanen harjoitteli perjantaina Oberstdorfin MM-laduilla.Lehtikuva / Emmi Korhonen

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Oberstdorfin sääolot ja ratojen kunto on ollut puheenaiheena jo pitkään, vaikka MM-kisojen toinen kilpailupäivä on vasta käynnissä. Lauantaina Oberstdorfin rata joutuu koetukselle, kun ensin naiset hiihtävät 15 kilometrin yhdistelmäkilpailun ja heti perään miehet oman 30 kilometrin kisansa.

Suomen ykköstykki Iivo Niskasen mukaan perjantain harjoituksissa nähtiin useita pahojakin kaatumisia. Latua ei ollut tuolloin vielä suolattu.

– Mielenkiintoista nähdä, mitä se on huomenna ja suolataanko sitä. Uskon, että joko rata suljetaan kaikelta muulta käytöltä kuin kilpailuilta tai sitten myös alamäet suolataan, Niskanen pohti Yle Urheilun haastattelussa.

– Tänään ainakin virallisissa harjoituksissa oli toimitsijat useampaan otteeseen näyttämässä jarruta-merkkiä, kun oli tullut vähän kolareita.

Krista Pärmäkoski myöntää, että hän ottaisi mieluummin pikkupakkasen kuin lämpöasteita. Hänellä on ollut kesäisin vaikeuksia harjoituksissa, jos asteet kiipeävät yli 25 Celsiukseen.

– Täällä ei onneksi mennä ihan niin lämpimään ja huomenna on viileämpi päivä. Se saattaa pelastaa kisan minun osaltani, Pärmäkoski kertoi.

– Nesteytys on kuitenkin tärkeää. Saatan itsekin juoda kisan aikana, vaikka normaalisti en 15 kilometrin kisoissa juo. Sen verran kuivaa ja lämmintä on, että se vaatii suun kostutusta.

Alamäkitekniikka huolettaa Pärmäkoskea

Jos rata menee mössöksi, on Pärmäkoski valmis kauhomaan ja nostelemaan jalkojaan. Hän on kuitenkin Niskasen tavoin huolissaan alamäkien kunnosta.

– Vaikka olisi tarkkana, niin suksi voi silti haukata. Toivottavasti ne saadaan parempaan kuntoon kuin mitä ne olivat tänään. Ettei alamäkeen kaatuisi se ratkaisu, vaan saataisiin oikeanlainen hiihtokilpailu aikaiseksi, Pärmäkoski sanoi.

Vaikka olosuhteet ovat aivan erilaiset, mihin tämän kauden maailmancupeissa on totuttu, on Niskanen luottavainen siihen, että hänen suksipakastaan löytyy oikea pari kisakeleille. Niskanen muistuttaa, että olosuhteet ovat olleet Oberstdorfissa vakiot jo pidemmän aikaa. Hän on ehtinyt saada sopivasti lisäinfoa kalustostaan etenkin omaa päämatkaansa, 50 kilometrin kilometriä varten.

Pärmäkoski taasen on testeissä huomannut, että uudet sukset ovat olleet toimivimpia. Tosin hän muistutti, ettei pariin vuoteen ole ollut tällaisia vesikelejä.

Taktiikka muokkautuu kisan aikana

Niskanen hakee yhdistelmäkilpailustakin kovaa tulosta ja hän osoitti jo Salpausselällä olevansa hyvässä vireessä. Tuolloin hän saapui suksien vaihtoon kärjestä ja oli lopputuloksissa kahdeksas.

Niskanen ei mieti etukäteen taktiikkaa, sillä se muovautuu kisan edetessä sen mukaan, kenen sukset toimivat.

– Jos on yhtä isoja eroja, mitä on mahdollista tulla, niin varmaan täytyy taktiikkaa muovata sitä kautta. Lähtökohtaisesti vapaan osuus on paljon kovempi kuin perinteinen. Siellä on paljon urheilijoita, jotka odottavat vain sitä vapaan osuuden alkamista, Niskanen pohti.

– Sellaiset tutut kaverit kuin (Simen Hegstad) Kruger ja (Sjur) Röthe ovat varmasti sellaisia, jotka tykkäävät siitä, että on vähän pehmyttä ja raskasta nousuun. Heitä tämä säätyyppi suosii.

Vain yksi seurattava

Pärmäkosken kausi on ollut melkoista vuoristorataa, sillä sairastelu sotki hänen alkukautensa. Edellisen kerran hän on kilpaillut Falunin maailmancupissa noin kuukausi sitten ja valmistautunut tämän jälkeen ainoana suomalaishiihtäjänä MM-kisoja varten korkealla.

– Kunto on mysteeri. Harjoitusleiri meni ja harjoitukset ovat täällä menneet hyvin, mutta vaikea sanoa, mikä todellinen kuntoni on.

Pärmäkoski uskoo myös kisataktiikan muotoutuvat kilpailun aikana, mutta sen hän tietää, ketä täytyy seurata: Norjan Therese Johaugia.

– Jos voittaa haluaa, niin siellä on yksi, jota pitää seurata. Kisan aikana sitten nähdäänm kuinka suuri on se porukka, joka seuraa Johaugia. Jos on yli kolme, niin siihen on yritettävä. Kuitenkin mitalista täällä kilpaillaan, niin pitää mennä vähän riskilläkin.

Lue myös:

Iivo Niskasen poikkeuksellisesta luonteesta on monta erilaista tarinaa – lähipiiri kertoo, millainen Suomen hiihtokuningas on oikeasti

Pärmäkoski kauden parhaassa kunnossa MM-laduille – yhdistelmäkisa avainasemassa: "Jos menee vihkoon, kotimatka voi olla seuraava matka"

Kommentti: Lähtökohdat heikoimmat 28 vuoteen – Suomen joukkueelle yksikin mitali on voitto Oberstdorfin MM-kisoista

Norjalaistähti kritisoi rajusti MM-hiihtojen olosuhteita – Iivo Niskanen ymmärsi osittain purnaamista: “Voi olla jopa ikävää katseltavaa”

Ratkaistaanko MM-mitalit ennen kuin yhtäkään matkaa on hiihdetty? Paahtavassa auringossa sulavat ladut tuovat kilpailuetua tietyille hiihtäjille

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat