Suora

  • FIFA 21: Nordic Invitational

Ilkka Herolan ratkaisu ennen MM-kisaa yllätti Hannu Mannisen – "Ei käynyt omalla uralla kertaakaan edes mielessä"

Ilkka Herola hiihti MM-hopeaa upouudella suksiparilla.

Hiihdon MM 2021
Ilkka Herola antoi pusun päivän parhaalle suksiparille.
Ilkka Herola antoi pusun päivän parhaalle suksiparille.Matthias Hangst/Getty Images

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Suomen mitalitili Oberstdorfin MM-kisoissa aukesi perjantaina, kun Ilkka Herola saavutti hopeaa yhdistetyn normaalimäen kilpailussa.

25-vuotiaasta Herolasta tuli samalla ensimmäinen suomalainen ei-maastohiihtäjä, joka ylsi aikuisten mitalille pohjoismaisten hiihtolajien arvokisoissa sitten vuoden 2007 Sapporon MM-kekkereiden.

Vuosina 2009–2019 maastohiihtäjät toivat kaikki olympia- ja MM-mitalit, kaikkiaan 28 kappaletta, kunnes Herola palautti yhdistetyn mitalikantaan.

– Huikea fiilis. Uutta sukupolvea on kasvatettu pitkään, ja pojat ovat tehneet menestyksen eteen paljon töitä. Nyt se työ palkintaan. Upea juttu, että yhdistetyn urheilija saa avata mitalitilin ja vielä noin pitkän tauon jälkeen. Ei voi olla muuta kuin suunnattoman onnellinen, yhdistetyn lajilegenda Hannu Manninen, 42, tunnelmoi kilpailun jälkeen.

Edellinen yhdistetyn mitalisti oli Anssi Koivuranta, joka sijoittui MM-pronssille Sapporossa 3. maaliskuuta 2007. Viikko aiemmin Manninen oli samoissa kisoissa toteuttanut pitkäaikaisen haaveensa voittamalla ensimmäisen ja viimeisen henkilökohtaisen arvokisamitalinsa, sprintin maailmanmestaruuden.

Koivurannan ja Mannisen tähtihetkien välissä Suomen joukkue oli juhlinut myös viestikultaa. Tuskin kukaan osasi juhlahumun keskellä arvata, että Sapporon kisojen jälkeen suomalaisen yhdistetyn urheilijan seuraavaa mitalia jouduttaisiin odottamaan 14 vuotta.

Manninen myönsi eläneensä tunteella etenkin Herolan hopeasuorituksen viimeistä kilometriä.

– Kun Watabe alkoi pudota pitkässä nousussa, mitali alkoi tuntua varmalta.

Herola saapui viimeisestä laskusta ensimmäisenä loppusuoralle, mutta joutui antautumaan kirissä lajia viime vuodet hallinneelle Norjan Jarl Magnus Riiberille, 23. Toinen norjalainen, vasta 20-vuotias Jens Lurås Oftebro pysyi kuitenkin suomalaisen takana.

– Ainahan pitää olla uskoa loppuun asti, mutta toki oli optimaalista tulla toisena laskusta maalialueelle, kuten Riiber toimikin. Ilkka teki kuitenkin oikein yrittäessään Riiberiltä karkuun, mutta tällä kertaa se ei riittänyt kultaan.

Norjan Jarl Magnus Riiber nostaa kätensä pystyyn voiton merkiksi. Suomen Ilkka Herola (oik.) sijoittuu hopealle ennen Riiberin maanmiestä Jens Lurås Oftebrota.
Norjan Jarl Magnus Riiber nostaa kätensä pystyyn voiton merkiksi. Suomen Ilkka Herola (oik.) sijoittuu hopealle ennen Riiberin maanmiestä Jens Lurås Oftebrota.Millo Moravski/Agence Zoom/Getty Images

Mitali oli realismia

Manninen ylisti Herolan paineensietokykyä, sillä menestysodotuksia oli nimenomaan ladottu Herolan tekniikalle suurmäkeä suotuisampaan normaalimäkeen.

Ennätykselliset 48 maailmancupin osakilpailua voittanut Manninen piti kuitenkin merkittävänä, että Herola tuli MM-kisoihin ensi kertaa oltuaan koko edellisen kuukauden maailmancupin kärkijoukoissa.

– Onhan se helpompi lähteä hakemaan arvokisoista menestystä, kun sijoitukset ovat vakiintuneet palkintopallin tuntumaan ja on muutaman palkintosijoitus taskussa (Herolalla 3).

– Kun tietää, että perussuorituksella pystyy olemaan top kutosessa ja pienellä venymisellä podiumilla, onhan kisoihin helpompi lähteä, Manninen sanoi.

Ilkka Herola hyppäsi Schattenbergin normaalimäestä 99,5 metrin kisasiivun, joka jäi pituudessa pari metriä hänen viikon parhaista hypyistään.
Ilkka Herola hyppäsi Schattenbergin normaalimäestä 99,5 metrin kisasiivun, joka jäi pituudessa pari metriä hänen viikon parhaista hypyistään.Matthias Hangst/Getty Images

Vaikka mitali tuli, kisa oli Mannisen mukaan kaukana täydellisestä.

– Mäessä tuli pieni kisapuristus, minkä takia ponnistus jäi myöhälle. Pari metriä meni siinä. Tuli perussuoritus. Siihen nähden lopputulos oli fantastisen hyvä, Manninen arvioi.

Suksivalinta yllätti Mannisen

Ladulla puijolainen kuitenkin suorastaan lensi. Herola kuvaili hopeahaastattelussaan päätyneensä riskiratkaisuun valitsemalla kisaan täysin uuden suksiparin. Manninen yllättyi kuultuaan asiasta.

– Mulla ei käynyt uran aikana kertaakaan edes mielessä, että olisin hiihtänyt arvokisassa tuoreella parilla, Manninen sanoi, mutta korosti olojen poikkeuksellisuutta.

Oberstdorfin kisapaikalla lämpötila on huidellut viime päivät reilusti yli kymmenessä lämpöasteessa, mikä on kurittanut rajusti kisalatuja. Tämän takia järjestäjät ovat suolanneet latuja, mitä ei harrasteta normaaleissa talvikeleissä.

Ilkka Herola
Katso dramaattinen loppuratkaisu kuvaa klikkaamalla!

Mannisen uralle mahtuivat kuudet olympialaiset ja yhdeksät MM-kisat, joissa alla oli hiihto-osuudella aina tuttu pari.

– Oli kausia, jolloin hiihdin 95 prosenttia kisoista samalla parilla. Kun luottopari löytyy, siitä ei halua hevillä luopua.

Manninen on kuitenkin luovuttanut eteenpäin suksiparin, jolla voitti ainoan henkilökohtaisen maailmanmestaruutensa. Nykyinen leposija löytyy Ounasvaaran hiihtoseuran toimistolta, joka tunnetaan Punaisena tupana.

Potentiaalia helpompi ulosmitata jatkossa

Maailmanmestaruus on varmuudella Herolan tavoite ensi torstaina, kun yhdistetyn miehet lähtevät mitalikamppailuun suurmäen kautta.

– Odotukset olivat niin kovat monelta suunnalta tähän kisaan. Nyt kun tuli onnistuminen heti avauksessa, koko joukkue varmasti rentoutuu. Sen kautta potentiaalia on helpompi ulosmitata seuraavissa kisoissa. Jokaiseen kisaan lähdetään tietysti menestymään, mutta tavallaan odotukset on jo täytetty. Nyt pystyy vetämään rennosti, Manninen sanoi.

Lue lisää:

Iivo Niskanen piikitteli Ilkka Herolaa MM-hopeakisan ratkaisuhetkistä ja heitti kovan povauksen, katso Suomen joukkueen upea ele juhlasankarille

Kommentti: Odotukset olivat vuosia kohtuuttomat – Ilkka Herolasta tuli MM-mitalisti heti, kun se oli oikeasti realismia

Tällaisissa tunnelmissa Ilkka Herolan perhe jännitti MM-hopeakisaa Kuopiossa: "Äiti on monesti kakun leiponut"

MM-hopea sai Suomen päävalmentajan villiksi – hämmästeli, miten Ilkka Herola teki mahdottomasta mahdollista: “Uskomaton urheilija”

MM-hopeaan totutellut Ilkka Herola: "Onneksi mäkiosuus oli vähän heikko, niin uskallettiin ottaa riskiä suksien suhteen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat