Kaksi vuotta sitten synkät ajatukset kalvoivat Ilkka Herolan mieltä – nuori urheilija kasvoi kovalla tavalla MM-mitalistiksi: "Kaikki on valmistanut häntä siihen"

Ilkka Herola teki muutama vuosi sitten tärkeän havainnon ja oppi nauttimaan urheilusta.

Hiihdon MM 2021
Ilkka Herola
Lehtikuva / Emmi Korhonen

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Ilkka Herola on kantanut Suomen yhdistetyn superlupauksen viittaa harteillaan pitkään. Hän starttasi ensimmäiseen maailmancupin osakilpailuunsa likimain yhdeksän vuotta sitten, vain 16-vuotiaana, ja jo seuraavana vuotena hän teki MM-kisadebyyttinsä Val di Fiemmessä.

Monen nuoren urheilijan pää olisi mennyt sekaisin noin nopeasta noususta kansainvälisiin kuvioihin, mutta Herola nautti täysin siemauksin maajoukkueen elämänrytmistä. Hän oli haaveillut aina huippu-urheilijan ammatista.

Siihen Herola ei ollut kuitenkaan valmistautunut, että hän joutui melkein saman tien vastuunkantajaksi. Herolan tie superlupauksesta MM-mitalistiksi on ollut mutkia täynnä, mutta hänen entisen valmentajansa Jarkko Saapungin mukaan kaikki on vienyt kuopiolaista kohti menestystä.

– Ilkka on uskaltanut tänä vuonna tehdä omia ratkaisuja. Hän on vahvistanut omaa rooliaan ja kaikki on valmistanut häntä siihen, mitä kisassa tapahtui, Saapunki kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Samaa mieltä on myös tätä nykyä Herolan mäkivalmennuksesta vastuuta kantava Kimmo Savolainen, joka on toiminut aikoinaan myös yhdistetyn päävalmentajana.

– Siinä on monta kertaa ollut hommat tuloillaan, mutta monta kertaa se on kaatunut pieneen juttuun. Nyt mies on kasvanut askeleen eteenpäin urheilijana ja varmasti myös ihmisenä, puhelimitse tavoitettu Savolainen sanoi.

Sekä Saapungin että Savolaisen usko Herolan mitaliin oli kova. Savolainen tosin myönsi, että häntä hieman kylmäsi kuopiolaisurheilijan päätös lähteä hiihto-osuudelle uusilla suksilla. Anssi Koivuranta oli turvautunut samaan temppuun oli aikoinaan Liberecin MM-kisoissa. Koivurannan sukset toimivat hyvin kisan puoliväliin asti, mutta kun sukset hyytyivät, hyytyi urheilijakin ja Koivuranta oli maalissa neljäs.

– Riskiä pitää ottaa, jos haluaa tehdä huipputuloksen. Varsinkin sellaisen mäkiosuuden jälkeen, minkä Ilkka teki, pitää laittaa all in. Nyt on helppo sanoa, että se oli oikea veto.

Riippakivestä tasapainoon

Herola oli vasta 19-vuotias, kun hänestä tuli Suomen yhdistetyn maajoukkueen ykkösurheilija ja oikeastaan ainoa maailmancupia kiertävä urheilija.

Herola kertoi kaksi vuotta sitten Yle Urheilun haastattelussa, miten synkät ajatukset alkoivat vaivata häntä ja miten kilpailureissuista tuli hänelle raskaita, varsinkin silloin, kun tulosta ei tullut.

– Kun oli yksin ja tuijotti hotellihuoneessa seinää paskan kisan jälkeen, niin niistä ajatuksista oli vaikea päästä irti. Vaikka se asian pyörittely oli se syy, minkä takia junnasin paikallaan tai oli vaikeaa, Herola kertoi tuolloin.

Herola myönsi, ettei hänen ollut helppo kertoa mieltä painavista asioista valmentajille. Hän mieluummin ylianalysoi tilannetta omassa päässään. Herola ei suostunut käsittelemään häneen kohdistuneita paineita, vaan kuvitteli olevansa teflonia, ettei mikään tunnu miltään ja kaikki menee omalla painollaan hyvin.

Tuohon aikaan Herola ei osannut myöskään nauttia menestyksestä. Hän piti jopa vahvuutenaan sitä, että ei ollut mihinkään tyytyväinen eikä pysähtynyt miettimään asioita.

– Ajattelin, että se vie minua nopeammin tuloksiin, kun en pysähdy nauttimaan siitä. Jos meni hyvin, niin sivuutin sen äkkiä ja aloin miettiä kisaa, joka ei mennyt niin hyvin.

Ilkka Herola
Ilkka Herola saavutti hopeaa nuorten olympialaisissa vuonna 2012. Samana vuonna hän kisasi ensimmäistä kertaa maailmancupissa.imago sportfotodienst

Kun Herola sai maailmancupin kisoihin seuraa, muut kilpailivat vain yksittäisistä pisteistä. Herola sen sijaan ei voinut epäonnistua piilossa. Hän oli ainoa nimi, joka näkyi mediassa ja joukkueen tunnelma oli riippuvainen siitä, miten hänellä meni.

– Jossain vaiheessa aloin hävetä sitä, että joukkueessa saattoi olla muita urheilijoita, joilla olisi muuten hyvä meininki, mutta kun itse olin sellainen ankeuttaja siinä... Se herättää, kun huomaa, että alkaa olla riippakivi, Herola kertoi Sportlivin haastattelussa.

Herola sai helpotusta ulkopuolisiin paineisiin, kun Eero Hirvonen teki kansainvälisen läpimurron neljä vuotta sitten. Samalla Herola sai vajaan vuoden nuoremmasta jyväskyläläisestä kauan kaipaamaansa vertaistukea.

Herola sai apua itseruoskintaan, epäonnistumisen pelkoon ja henkiseen pahoinvointiin, kun yhdistetyn joukkueen psyykkinen valmentaja Terhi Lehtoviita tuli mukaan kuvioihin. Tosin alkuun Herola ei kokenut saavansa näistä opeista itselleen mitään. Hän koki, että sen analysoiminen, mitä pään sisällä hyppytilanteessa liikkui, oli vain yksi stressin aihe lisää.

Meni hetki, ennen kuin Herola ymmärsi suuren kuvan ja sen tärkeyden. Sen, missä oikeasti määritellään, kestääkö urheilija painetta ja miten hän pystyy käsittelemään kisatilanteen. Tuo kaikki tehdään suorituksen ympärillä, ei suoritustilanteessa.

Tämän ymmärrettyään Herolan päänsisäinen vyyhti alkoi purkautua ja hän pystyi miettimään enemmän kokonaisuutta, elämänhallintaa ja sitä, mikä urheilun rooli on hänen elämässään ja ajatuksissaan. Hän myönsi itselleen, että hänen täytyy muuttaa ajattelutapaansa. Herola kyseenalaisti arvomaailmansa, ja huomasi asioiden tärkeysjärjestyksen olevan pielessä.

– Ennen mielikuvani oli, että urheilu on aina kaikkien ihmissuhteidenkin yläpuolella. Saatoin sanoakin sen ihan suoraan. Nyt tuntuu todella absurdilta, miten joku voikin ajatella niin!

Helppo valmennettava

Saapungin mielestä yksi tärkeimmistä syistä, miksi Herola on noussut kansainväliselle huipulle, löytyy taustajoukoista. Herola on voinut luottaa siihen, että hän saa perheeltään ja valmentajiltaan kaiken tuen eikä kukaan epäile hänen kykyjään.

– (Lauri) Hakola, (Antti) Kuisma, (Kimmo) Savolainen, (Petter) Kukkonen ja perhe ovat tärkeimpiä henkilöitä tämän mitalin takana, Saapunki totesi.

Yhdistetyn mäkivalmentajanakin toiminut Saapunki oli Herolan henkilökohtainen valmentaja monia vuosia ja kaksikko on jakanut elämässään monet ilot ja surut. Vaikka valmennussuhde päättyi, ystävyys säilyi.

Kun Herola ylitti perjantaina Oberstdorfissa maaliviivan toisena, oli se myös Saapungille hieno hetki.

– Tippa tuli linssiin. Se oli todella kova suoritus. Kisaa on erittäin vaikea seurata kotisohvalta käsin. Aika kovaa annoin ohjeita, mutta eihän sillä ole koskaan ollut mitään merkitystä, Saapunki naurahti.

Ilkka Herola
Katso dramaattinen loppuratkaisu kuvaa klikkaamalla!

Herola on Saapungin mielestä erittäin helppo valmennettava, vaikka Herola paneekin valmentajat koville. Analyyttinen luonne, halu opetella asioita, hyvä tietotaito ja kommunikointitaidot rakentavat Herolasta hyvän urheilijan.

Savolaisen mielestä Herola on välillä liiankin tunnollinen ja pedantti, mutta tänä vuonna tilanne on muuttunut: Herola on ruvennut antamaan itselleen armoa, eikä ole ruoskimassa itseään joka välissä.

– Hän luottaa omaan tekemiseensä, eikä lähde turhaan panikoimaan tai oikomaan. Turha hötkyily ja yliyrittäminen ovat jääneet pois. Hän tietää, että muutkin asiat elämässä merkitsevät, ei vain pelkkä urheilu. Kaikki on tasapainossa, niin urheilu kuin siviilielämäkin. Silloin on helppo nauttia siitä, mitä tekee, Savolainen sanoi.

Tulokset eivät määritä

Sekä Savolainen että Saapunki uskovat, että MM-hopea on Ilkka Herolalle iso asia ja se vie suomalaisurheilijaa jälleen tärkeitä askelia eteenpäin. Savolainen muistuttaa, että Herola on vasta 25-vuotias, joten kyse on yhä nuoresta urheilijasta. Urheilija, joka on kokenut paljon pettymyksiä, mutta saanut nyt varsinaisen palkinnon työlleen.

– Uskon, että Ilkalta putosi iso apina harteiltaan. Hän näytti itselleen, että pystyy urheilemaan siellä absoluuttisimmalla huipulla. Nyt kun hän sai ensimmäisen arvokisamitalin, niin se helpottaa kilpailemista ja tuloksentekoa jatkossa. Tämä antaa ymmärrystä, että tulosta ei tule hampaat irvessä, vaan rauhallisella, päättäväisellä tekemisellä, Savolainen totesi.

Yksi tärkeimmistä havainnoista, jonka Herola onkin omassa kasvutarinassaan tehnyt, on ollut se, etteivät tulokset määritä häntä. Jos kilpailu sujuu huonosti, se ei tarkoita, että hänellä menisi elämässään huonosti.

– Noin kaksi vuotta kesti, että pääsin tilanteeseen, minkä jälkeen minua ei ole varsinaisesti enää hirveästi ahdistanut. Sen jälkeen alkoi tuntua sille, että homma on hanskassa ja ajatukset oikeissa mittasuhteissa, Herola kertoi Sportilivissä.

Herola on pyrkinyt panemaan jatkuvan tulosajattelun ja suorittamisen laadun analysoinnin syrjään. Hän ei ole nauttinut kilpailujännistyksestä, koska hänen vahvin tunteensa siinä on ollut epäonnistumisen pelko. Nyt hän ei enää pelkää epäonnistua, sillä hänen mielestään kuuluu asiaan, ettei kaikki mene niin kuin Strömsössä.

– Urheilusta nauttiminen on nyt paljon helpompaa. On myös paljon helpompi keskittyä tärkeisiin asioihin, mitä urheilun sisällä on, koska mukana ei aina ole häiritseviä tunnelatauksia.

Lue myös:

Päävalmentaja sekosi maagisen Ilkka Herolan MM-mitalista, 14 vuoden odotus ohi! Selaa kisan parhaat palat minuutissa

Tällaisissa tunnelmissa Ilkka Herolan perhe jännitti MM-hopeakisaa Kuopiossa: "Äiti on monesti kakun leiponut"

MM-hopea sai Suomen päävalmentajan villiksi – hämmästeli, miten Ilkka Herola teki mahdottomasta mahdollista: “Uskomaton urheilija”

Upea nousu! Ilkka Herolalle MM-hopeaa: "Jo oli aikakin"

Kommentti: Odotukset olivat vuosia kohtuuttomat – Ilkka Herolasta tuli MM-mitalisti heti, kun se oli oikeasti realismia

MM-hopeaan totutellut Ilkka Herola: "Onneksi mäkiosuus oli vähän heikko, niin uskallettiin ottaa riskiä suksien suhteen"

Muistatko vielä Ilkka Herolan valmentajan rajun tilityksen Bahama-reissuineen? Elä uudelleen Suomen yhdistetyn aiemmat MM-mitalihetket

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat