Suora

  • E-jalkapallon Suomen cup
  • Urheiluruutu

Tv-ruutuun lävähtänyt teksti sai Hannu-Pekka Hännisen hätkähtämään kesken vuoden 2005 MM-lähetyksen – pian valkeni päätös, joka maksoi Hannu Manniselle MM-kullan

Vuoden 2005 Oberstdorfin MM-kilpailujen yhdistetyn normaalikilpailu on pala suloisen kitkerää suomalaista urheiluhistoriaa.

urheilu
Ronny Ackermann voitti Gundersen-kilpailun MM-kultaa Oberstdorfissa 2005. Oikealla pettynyt Hannu Manninen.
Ronny Ackermann voitti Gundersen-kilpailun MM-kultaa Oberstdorfissa 2005. Oikealla pettynyt Hannu Manninen.Lehtikuva/Matti Björkman

Vuoden 2005 hiihdon MM-kisat käynnistyivät Oberstdorfissa torstaina 17. helmikuuta maastohiihdon vapaan hiihtotavan väliaikalähdöillä. Teemu Kattilakoski oli miesten kisassa parhaana suomalaisena yhdeksäs, ja Riitta-Liisa Roponen (silloinen Lassila) sijoittui naisissa 12:nneksi.

Jos torstai oli toivoa täynnä, perjantai oli merkitty suomalaisodotuksissa tilipäiväksi. Hannu Manninen, 26, saapui MM-kisoihin yhdistetyn maailmancupin suvereenina johtajana, joka oli voittanut kauden aikana kahdeksan kisaa ja jäänyt vain kerran ulos palkintokorokkeelta.

Mannisen uran ensimmäinen maailmancupin osakilpailuvoitto oli peruja jo vuodelta 1996, minkä jälkeen palkintokaappiin oli kertynyt olympia- ja MM-kulta sekä neljä himmeämpää arvokisamitalia. Kaikki mitalit olivat kuitenkin joukkuekisoista.

Kaikki oli katettu, että Mannisen uran ensimmäinen henkilökohtainen arvokisamitali tulisi Oberstdorfin MM-kisat yhdistetyn osalta avanneessa Gundersen-kisassa.

Sittemmin yhdistetyssä haudattu Gundersen-kisamuoto piti sisällään kaksi mäkikierrosta, joiden päälle hiihdettiin 15 kilometriä. Manninen hyppäsi Schattenbergin normaalimäestä avauskierroksella 90,5 metriä, mutta toisella hän leiskautti mojovaan vastatuuleen peräti 94,5 metriä.

– Hannun ensimmäisestä mitalista oli puhuttu julkisuudessa, että se tuntuu vähän kiertävän. Olimme keskustelleet asiasta vähän keskenämmekin, mäkihypyn ja yhdistetyn lajijohtajana tuolloin toiminut Janne Marvaila muistelee.

– Kyllähän se tuntui hyvältä, että Hannu pääsisi semmoisista asetelmista hiihto-osuudelle, mistä toivoinkin hänen pääsevän.

Hannu Manninen pyyhki kilpakumppaneillaan lattiaa kauden 2004–2005 maailmancupissa ennen Oberstdorfin MM-kisoja.
Hannu Manninen pyyhki kilpakumppaneillaan lattiaa kauden 2004–2005 maailmancupissa ennen Oberstdorfin MM-kisoja.Agence Zoom/Getty Images

Pitkä odotus ennen tuomiota

Mannisen toisen kierroksen hyppy nähtiin paikallista aikaa kello 12.40. Kello 13 tuomaristo puhalsi kuitenkin pelin seis liian kovan vastatuulen takia. Tuolloin tornissa vuoroaan odotti enää kahdeksan hyppääjää. Kello 13.07 tuomaristo päästi alas Ranskan Jason Lamy Chapuis'n, minkä jälkeen odoteltiin jälleen.

Vaikka alas oli tullut jo lähes 40 hyppääjää ja tornissa enää seitsemän urheilijaa, tuomaritornin lähistöllä käyskenneellä Marvailalla alkoi hiipiä pelko puseroon.

– Roolini lajijohtajana oli olla siellä, missä jury tekee päätöksiä. Kuuntelin tuomariston keskusteluja, välitin tietoa valmentajalavalle ja yritin vaikuttaa. Kaikkeni tein, että kierrosta jatkettaisiin, Marvaila kertoo.

Kello 13.18 tv-ruutuihin lävähti teksti, joka sai lähetystä selostaneen Hannu-Pekka Hännisen hätkähtämään. Englanninkielinen teksti kertoi yksiselitteisesti, että toinen kierros on peruttu ja että kierros aloitettaisiin uudelleen 13.30.

"No niin, uusi yritys kello 13.30. Eli tämä todennäköisesti tarkoittaa, että nämä viimeiset hyppääjät yrittävät hypätä 12 minuutin kuluttua. Tuskin koko kierrosta uusiksi pistetään", Hänninen selosti.

Puoli minuuttia myöhemmin totuus valkeni myös Hänniselle.

"Jaha. Nyt tulee tieto, että koko kierros pistetään uudelleen. Tämä on vahinko, tämä on vahinko", Hänninen päivitteli.

Marvaila kiittää onneaan, ettei ollut tiedon saadessaan kansainvälisessä kuvayhteydessä.

– Mulla paloi käämit aika lailla. Lähti nollasta sataan tosi nopeasti. Mutta kotikasvatukseni kieltää kertomasta tässä, mitä silloin ajattelin tai sanoin.

Itsehillintä piti sen verran, että Marvaila sai ennen raivonpuuskaansa kerrottua urheilijoille tiedon uusintakierroksesta radiopuhelimitse.

– Oltiin sovittu, että oltais parissa ryhmässä menty mäeltä hiihtopaikalle. Sinne on semmoinen viitisen kilometriä matkaa autolla. Hannu oli ensimmäisessä autossa, jossa oli radiopuhelin. Kun tieto tuli, niin ei siinä voinut muuta kuin komentaa urheilijat takaisin ja pukemaan mäkikamppeet päälle, Marvaila muistelee 16 vuoden takaista katkeransuloista hetkeä.

Hannu Manninen teki elämänsä arvokisahypyn Oberstdorfin Gundersen-kilpailun toisella kierroksella. Kolme varttia myöhemmin hyppy mitätöitiin.
Hannu Manninen teki elämänsä arvokisahypyn Oberstdorfin Gundersen-kilpailun toisella kierroksella. Kolme varttia myöhemmin hyppy mitätöitiin. Friedemann Vogel/Bongarts/Getty Images

Peli meni täysin epäreiluksi

Tuomaristo halusi uusia kierroksen, koska tuuliolot olivat sen mielestä liian epätasaiset. Moni kummeksui päätöstä, koska kisaa käytiin normaalimäessä. Tärkein eli hyppääjien turvallisuus ei ollut vaarassa missään vaiheessa.

Marvaila muistuttaa, että tuolloin jurylla ei ollut nykyaikaisia työkaluja kuten tuulikompensaatiojärjestelmää, joka helpottaa kilpailun läpivientiä. Jos tuomaristo tavoitteli kierroksen uusimisella tasaisempia oloja, lopputulos oli kaikkea muuta.

Hyppyolot muuttuivat entistä epätasaisemmiksi, ja Manninen ei vetänyt arvonnassa voittoarpaa: 84,5-metrinen hyppy oli kymmenen metriä lyhyempi kuin alkuperäinen toinen hyppy.

Kun viimeinen hyppääjä pääsi alas Schattenbergin normaalimäestä, kisan alusta oli ehtinyt kulua kolme tuntia ja 42 minuuttia.

Kaukaa kärjen takaa ladulle päässyt Manninen nousi lopputuloksissa yhdeksänneksi. Kultaa vei Saksan Ronny Ackermann, joka olisi ilman uusintakierrosta lähtenyt ladulle käytännössä yhtä aikaa Mannisen kanssa.

Uusintapäätöksessä tehneestä kolmesta tuomarista kaksi oli saksalaisia, joten kotiinpäinvedon mahdollisuudesta vilahti yhdessä jos toisessa suomalaislehdessä.

– Muistikuvani tästä asiasta on, että kaikilla oli toive viedä toinen kierros maaliin. Tapahtumista on silti niin monta vuotta, etten mene vannomaan, kuka sanoi ja mitä, Marvaila kertoo.

Saksalaisia lukuun ottamatta yleinen mielipide oli kuitenkin vahvasti se, että tuomaristo vei Manniselta kultamitalin.

Mannisen pettymys hautasi alleen Antti Kuisman yllätyksen, kun Kuisma ylitti maalilinjan viidentenä. Hän jäi pronssimitalista vain 0,8 sekuntia. Vaikka odotukset olivat Mannisen ansiosta katossa, tulos jäi Suomen yhdistetyn joukkueen parhaaksi henkilökohtaisissa kisoissa.

– Se oli yhdistetylle raskas kaksviikkoinen. Antin suoritus oli ainoa ilonpilkahdus, Marvaila muistelee.

– Hannun uralle mahtui koko urheilun kirjo. Siksi Sapporossa vuonna 2007 tullut sprintin maailmanmestaruus maistui niin hyvältä. Hannun uraa myötäeli varmasti valtavan moni, Marvaila toteaa.

Unelma toteutuu. Hannu Manninen ylittää maalilinjan ensimmäisenä vuoden 2007 Sapporon MM-sprintissä. Loppukirissä suomalainen löi Norjan Magnus Moanin.
Unelma toteutuu. Hannu Manninen ylittää maalilinjan ensimmäisenä vuoden 2007 Sapporon MM-sprintissä. Loppukirissä suomalainen löi Norjan Magnus Moanin.Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Lue myös:

Oberstdorfissa joukkuelajien päivä, Ilkka Herola pääsee jälleen irti – katso päivän kisaohjelma ja lähetystiedot

Päävalmentaja Petter Kukkonen: Yhdistetyn MM-kisalatu räikeästi alimittainen – "FIS ei tietenkään pidä asiaa ongelmana"

Runsaasti onnitteluja saanut Ilkka Herola otti ilon irti palkintojen jaossa – nosti yhden onnittelun ylitse muiden

Rannetulehduksesta kärsinyt Eero Hirvonen on mukana MM-joukkuekilpailussa – asiantuntija avaa miten pikainen paluu on mahdollista

Herolan MM-hopeasta seonneella päävalmentajalla oli vihdoin "palkkapäivä" – asiantuntijat avaavat hurjaa urakkaa tunteenpurkauksen takana

Yle seurasi MM-kisapäivää: Ilkka Herola sai kaulaansa MM-hopeamitalin palkintojenjakoseremoniassa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat