Suora

  • FIFA 21: Nordic Invitational

Herolan MM-hopeasta seonneella päävalmentajalla oli vihdoin "palkkapäivä" – asiantuntijat avaavat hurjaa urakkaa tunteenpurkauksen takana

Petter Kukkonen otti yhdeksän vuotta sitten kovan haasteen vastaan. Se tuotti tulosta Oberstdorfin MM-kisojen toisena kisapäivänä.

Hiihdon MM 2021
Petter Kukkonen
Petter Kukkonen on rakentanut nuorista urheilijoista menestyjiä. Tomi Hänninen

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Petter Kukkonen tarttui vuonna 2012 rohkeasti vaikeaan tehtävään. Hän otti vastuun yhdistetyn maajoukkueesta, jolta oli totuttu saamaan menestystä, mutta sai käsiinsä varsin nuoren joukkueen.

Toisaalta kolmikymppiselle Kukkoselle nuorten kanssa työskentely oli tuttua. Kun hän valmensi Virossa yhdistetyn ja mäkihypyn maajoukkueita, toimi hän samalla Finnjumpin ry:n junioriryhmän vastuuvalmentajana.

Kukkonen halusi tehdä niin joukkueeseen kuin kentällekin kattavan harjoittelukulttuurin muutoksen. Hän halusi tehdä työnteon kulttuurilla keskeneräisestä valmista.

– Kaikki hifistely pois ja kova asennoituminen, sitoutuminen ja kovan työnteon -linja kehiin. Kun tätä saadaan toistettua muutama vuosi, niin sen jälkeen voidaan alkaa puhua yksityiskohdista, timanttien hiomisesta ja rahasta, Kukkonen kertoi Yle Urheilulle ensimmäisellä maajoukkuekaudellaan.

Perjantaina oli Kukkosellakin palkkapäivä, kun Ilkka Herola otti MM-hopeaa. Kauan odotettu mitali sai paineet purkautumaan ja Kukkosen tuulettamaan villisti.

Katso video kuvaa klikkaamalla.

Yle Urheilun asiantuntija Tommi Nikusen mukaan Kukkosen merkitys Herolalle on ollut iso.

– Petter Kukkonen on tehnyt älyttömän hyvää työtä maajoukkueessa. Hän on tavallaan luonut tuon porukan tyhjästä. Kun hän tuli ruoriin, oltiin aika kaukana kärjestä, Nikunen muistutti Urheilustudiossa.

Uskoa valmennusosaamiseen

Seitsemän vuotta sitten Kukkonen sanoi Yle Urheilun haastattelussa, ettei hän olisi lähtenyt tehtävään tai tehnyt päivääkään töitä, jos hän ei uskoisi urheilijoidensa menestykseen. Hän kuitenkin muistutti, ettei kestävyyspainotteisessa lajissa rakenneta vuodessa tai kahdessa kovi korkeita torneja.

Pitkäjänteinen työ alkoi tuottaa kunnolla tulosta muutama vuosi sitten, kun Herola ja Eero Hirvonen saavuttivat maailmancupin kisoissa palkintosijoja.

– Petter on hyvin itsekriittinen valmentaja. Näkee kaikesta toiminnasta, että hän on valmis ottamaan hirveitä riskejä, laittamaan itsensä ja sielunsa peliin tuohon porukkaan. Hän on kerännyt ympärille toimivan tukitiimin. Nyt tuli se palkinto ja olen siitä äärettömän ylpeä, itsekin Herolan mitalista herkistynyt Nikunen sanoi.

Herolan MM-hopea oli Nikusen ja Jari Mantilan mielestä sopiva välikruunu maajoukkueelle. Asiantuntijakaksikko uskoo, että tämä oli juuri se lisäpotku, jonka urheilijat tässä vaiheessa tarvitsivat ja Herolan esimerkki antaa uskoa myös nuorille urheilijoille.

Suomen MM-joukkueessa on Herolan ja Hirvosen lisäksi kolme arvokisojen ensikertalaista: 20-vuotias Wille Karhumaa sekä 19-vuotiaat Perttu Reponen ja Otto Niittykoski. Mantilan mielestä on parasta oppia, kun nuori urheilija näkee ensimmäisissä arvokisoissa oman idolinsa menestyvän.

– Tämä luo uskoa järjestelmään ja valmennusosaamiseen, mikä meillä on Suomessa. Pystymme tukemaan urheilijaa niin, että hän pystyy nousemaan huipulle, Mantila sanoi.

– Nyt voidaan ottaa se viimeinen askel sinne huipulle. Uskon, että tällä on vaikutusta laajemminkin koko joukkueelle. Nyt ollaan nähty, että ollaan oikeasti siellä maailman huipulla, Nikunen korosti.

Lue myös:

Kommentti: Suomen uusin urheilusankari paini monille nuorille tuttujen ongelmien kanssa – Herolan MM-mitalin pitäisi herätellä päättäjiä

Iivo Niskanen piikitteli Ilkka Herolaa MM-hopeakisan ratkaisuhetkistä ja heitti kovan povauksen, katso Suomen joukkueen upea ele juhlasankarille

Kaksi vuotta sitten synkät ajatukset kalvoivat Ilkka Herolan mieltä – nuori urheilija kasvoi kovalla tavalla MM-mitalistiksi: "Kaikki on valmistanut häntä siihen"

MM-hopea sai Suomen päävalmentajan villiksi – hämmästeli, miten Ilkka Herola teki mahdottomasta mahdollista: “Uskomaton urheilija”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat