Rallilegenda Rauno Aaltonen menetti ystävänsä – muistelee tilannetta Safari-rallista: "Viidakossa niitä määräyksiä ei tarvitse aina noudattaa"

Rauno Aaltosen mukaan Hannu Mikkolan persoonallisuus oli ainutlaatuista.

ralliautoilu
Hannu Mikkola
Seitsenkertainen Jyväskylän suurajojen voittaja, maailmanmestari, ralliautoilija Hannu Mikkola Helsingissä 15. toukokuuta 2012. Markku Ulander / Lehtikuva

Suomalainen moottoriurheilun legenda Hannu Mikkola kuoli eilen 78-vuotiaana. Mikkolan perhe vahvisti syöpää sairastaneen legendan poismenon Yle Urheilulle.

Mikkolan kanssa samaan aikaan ja samassa tallissakin uran varrella ajanut Rauno Aaltonen, 83, kuuli asiasta perjantaina.

– Se oli aikamoinen shokki. Arvostan hänet erittäin korkelle. Minun on sanottava, että hän oli ja on Suomen kaikkien aikojen paras ralliautoilija. Mahdollisesti maailman paras. Toinen vaihtoehto olisi Sebastian Loeb, mutta he ajoivat eri aikoina, joten heitä ei voi sen takia verrata keskenään, Aaltonen sanoo Yle Urheilulle.

Mikkola voitti urallaan maailmanmestaruuden, ja hän ajoi urallaan peräti seitsemän kertaa (1968, 1969, 1970, 1974, 1975, 1982, 1983) Jyväskylän Suurajojen voittoon. Mestaruuksia ja voittoja suurempi asia on kuitenkin Aaltosen mukaan Mikkolan persoonallisuus.

– Hänen persoonallisuutensa oli ainutlaatuinen. Kun ajoimme kilpaa, hän ei koskaan tehnyt mitään likaisia temppuja. Hän oli aina suora, rehellinen ja ystävällinen. Arvostan tällaisia ihmisiä erittäin korkealle, sillä heitä ei tapaa joka päivä, Aaltonen sanoo.

Mikkolan poismeno oli Aaltoselle kova paikka. Kaksikon kemiat sopivat hyvin yhteen, ja he keskustelivat useasti erilaisista asioista puhelimessa.

– Se on luonnonlaki, että me kaikki poistumme joskus. Mutta silloin kun ne ihmiset, jotka ovat, kuinka sanoisin, melko lähellä ajatuksistaan, ja kemia on toiminut hyvin, niin silloin suru on suurempi kun tällainen ihminen poistuu.

rauno aalton
Rauno Aaltosella on vain hyvää sanottavaa ystävästään. Imago Sport / AOP

"Huusin Hannulle, että anna köysi"

Aaltoselle on jäänyt paljon hyviä muistoja Mikkolasta. Ensimmäisenä hänelle tulee mieleen vuosi 1970, jolloin kaksikko ajoi samassa tallissa lähes 26 000 kilometrin mittaisen Lontoo-México -rallin. Tuolloin Mikkola ajoi voittoon ja Aaltonen kolmanneksi.

Tämän lisäksi Aaltonen muistaa elävästi tilanteen Kenian Safari-rallista Itä-Afrikassa, kun Mikkola ajoi Fordilla ja Aaltonen Datsunilla. Ralli oli olosuhteiden osalta haastava, sillä Kenian ylätasanteilla oli satanut ja tiellä oli paljon savilätäkköjä. Aaltosen mukaan voisi jopa puhua hyvin syvistä savihaudoista.

Suomalaiskaksikko ajoi rallin kärkipäässä. Mikkola ajoi edellä ja Aaltonen perässä, sillä yön pimeydessä takavalojen perässä oli helpompaa ajaa. Yhtäkkiä Mikkolan auto jäi kuitenkin kiinni saveen, ja Aaltonen jäi auttamaan ystäväänsä.

– Kun toinen jää kiinni, niin takaatulevan on helpompi tehdä arvio, mistä pääsee paremmin läpi savesta. Pääsin ohi, pysäytin lätäkön jälkeen ja huusin Hannulle, että anna köysi, Aaltonen muistelee.

– Hän kysyi sitten jälkeenpäin, että kun me taistelimme voitosta, miksi autoit minua? Vastasin siihen, että minusta tämä on urheilua. En halua voittaa siten, että toisella on huono onni. Me keskustelimme hyvin avoimesti näistä.

– Minulle se oli normaalireaktio, että ystävää pitää auttaa, vaikka tallimääräykset kielsivät sellaiset. Ralli on kuitenkin hieno urheilulaji, eikä viidakossa niitä määräyksiä tarvitse aina noudattaa.

Mikkolan kuolema on koskettanut rallimaailmaa laajalti, ja moni lajin suurnimi on muistellut suomalaislegendaa sosiaalisessa mediassa. Aaltosen mukaan suomalainen jättikin jäljen moneen ralli-ihmiseen.

– Hänellä oli rehellinen tapa keskustella ja auttaa. Jos häneltä kysyttiin jotain, hän auttoi monia kanssakilpailijoitaan ja hänellä oli aivan legendaarinen maine sen takia.

Aaltonen voisi sanojensa mukaan kehua ystäväänsä jopa kahden viikon ajan, ja hänellä on vain hyvää sanottavaa Mikkolasta. Kaksikko keskusteli edellisen kerran viime syksynä noin puoli vuotta sitten.

– Muistan ne ajat, kun tämä hänen sairautensa alkoi ja tuli vaikeuksia kommunikoida. Kun puhuimme puolisen vuotta sitten, hän oli toiveikas, että sairaus oli voitettu. Sen takia tämä oli aika suuri shokki, kun kuvittelin, että hän pääsee taas nauttimaan normaalielämästä, eikä tarvitse surra tällaista uhkaa, Aaltonen sanoo.

Lue myös:

Rallilegenda Hannu Mikkola on kuollut

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat