Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • eEuro 2021 -karsinnat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Hanna Niemelä meni ensimmäisiin salibandytreeneihinsä 17-vuotiaana – nyt hyökkääjä dominoi liigan tehotilastoja

Sijoittamista vapaa-ajalla harrastava Niemelä tavoittelee F-liigan mitalia ja haaveilee tulevaisuudessa peleistä MM-kisoissa.

salibandy
Hanna Niemelä
Oululaisen salibandyseura Rankkojen Ankkojen hyökkääjä Hanna Niemelä (punaisessa paidassa) voitti naisten F-liigan runkosarjan maalipörssin. Ari Arola/salibandy.fi

Naisten salibandyliigassa on tällä kaudella puhaltanut pohjoinen puhuri.

Oululainen Hanna Niemelä on pelannut itsensä kaikkien liigaa seuraavien ja vastustajien suurennuslasin alle. Vastustajien verkko on heilunut tiuhaan tahtiin, mutta pelkkä maaleihin keskittyminen antaisi väärän kuvan Niemelästä pelaajana.

Pohjois-Pohjanmaalta Yli-Iistä kotoisin oleva Niemelä on salibandykentillä fyysinen ilmestys. Oululaisseura Rankkojen Ankkojen hyökkääjä iskee jo pallottomana puolustuspelissä kärkkäästi vastustajien iholle prässäämään.

Niemelän jalat ovat voimakkaat ja sähäkät, hän on varsinainen työjuhta kentällä. Kun jalkojen lisäksi pää raksuttaa kentällä nopeasti on jälki ollut tehokasta.

– Hanna on tosi fyysinen pelaaja ja hirveän kova karvaamaan, varmaan liigan paras siinä. Hän on myös erittäin hyvä maalintekijä. Tekee maalin, kun siihen on paikka. Kentän ulkopuolella Hanna on mukava kaveri, tsemppari ja vaatii joukkueelta paljon, toteaa Rankkojen Ankkojen kapteeni Elli Kylmäluoma.

Niemelä voitti ylivoimaisesti naisten F-liigan pistepörssin. Kahdessakymmenessäyhdessä runkosarjapelissä Niemelä napautti 25 maalia ja antoi 18 maaliin johtanutta syöttöä. Yhteissaldo oli kymmenen pistettä parempi kuin pistepörssissä toiseksi tulleen EräViikinkien Sofia Mittentagin pistemäärä.

Niemelän läpimurto F-liigan eliittiin on ollut lähes rakettimainen, sillä viime kaudella Niemelä iski seitsemän maalia. Yhtenä kehityksen syynä Niemelä näkee viime keväisen koulusta valmistumisen, joka on keventänyt nuoren urheilijan kokonaiskuormitusta.

– Valmistuin keväällä koulusta. Sitä ennen kävin useamman vuoden koulua, töissä ja pelasin siihen päälle. Nyt on yksi rasite lähtenyt pois ja pystyn keskittymään enemmän pelaamiseen.

Oululaisseura Rankat Ankat
SS Rankat Ankat kukisti lauantaina 27. helmikuuta 7–5 PSS:n. Ari Arola/Salibandy.fi

Perhepeleistä kilpaurheilijaksi

Kuluneen salibandykauden aikana varmasti monen mieleen on hiipinyt kysymys, että kuka tämä oululaisjoukkueen numero 28 oikeastaan on, mistä hän F-liigaan tupsahti maaleja iskemään?

Niemelän tausta poikkeaa varmasti suuresti monista muista kotimaamme palloilutähdistä. Niemelän peliura alkoi varsinaisesti vasta 17-vuotiaana, kun hän muutti Rovaniemelle opiskelemaan.

Siellä Yli-Iin taakseen karistanut nuori opiskelija meni ensimmäistä kertaa seurajoukkueen harjoituksiin. Sitä ennen urheilun nälkää olivat tyydyttäneet kodin ympäristössä monipuoliset eri lajien pelit kesäisin ja talvisin.

Erityisen tärkeitä olivat kuitenkin joka perjantaisin oman perheen kesken omalla salivuorolla Yli-Iin liikuntahallissa käydyt kovat pelit.

– En vielä 17-vuotiaanakaan ajatellut, että minusta tulee kilpaurheilija. Halusin vain kokeilla, että miltä tuntuu treenata ja olla osa joukkuetta. Sitten laji vaan pikkuhiljaa vei mennessään ja vuosi vuodelta se on muuttunut vaan tavoitteellisemmaksi. Treenaamisen tulos ja palo treenata alkaa sitten näkyä, Niemelä kertoo.

Niemelä nauttii pelikentillä hänelle langenneesta suuresta vastuusta. Suurella tunteella kentällä viilettävä maalitykki ei enää ujostele vastustajiaan ja uskaltaa yrittää vaikeitakin asioita pelin tuoksinnassa.

– Olen monipuolinen, osaan paljon kaikkea. Mutta minulla ei ole jotain tiettyä taitoa, joka nostaisi minut esille jossain asiassa. Olen ahkera, rohkea pelaamaan ja minulla on kova itseluottamus. Tykkään kokeilla eri asioita – pelaan peleissä niin tunteella. En välttämättä mieti liikoja, vaan asiat tulevat selkäytimestä.

Tähtäin MM-kisoissa

On täysin luonnollista pohtia, kuinka paljon vasta kahdeksan vuotta salibandyä pelannut Niemelä voi vielä kehittyä rakastamansa lajin parissa.

Tällä hetkellä oululaispeluri jakaa aikansa täysipäiväisten toimistotöiden ja urheilun kesken. Vaikka Niemelä alunperin lähti vain kokeilemaan salibandyn pelaamista joukkueessa eikä edes haaveillut varsinaisesti tavoitteellisesta kilpaurheilusta niin menestyksen myötä omat ajatukset ja haaveetkin ovat jo hiukan muuttuneet.

– Olen miettinyt, että mitä se vaatisi itseltä, jotta voisi ottaa harppauksen vielä ammattimaisempaan suuntaan. Haluan olla koko ajan vähän parempi. Haaveilen siitä, että olisin joskus ammattilainen ja ei tarvitsisi käydä ihan kahdeksaa tuntia päivässä töissä. Kiinnostaisi nähdä, mihin minusta olisi, jos voisin panostaa lajiin enemmän, Niemelä pohdiskelee.

Rankkojen Ankkojen päävalmentaja Petri Turunen uskoo suojattinsa tähden nousevan entisestään tulevina vuosina.

– Hanna on voitontahtoinen ja hänen valtava halu kehittyä näkyy joka päivä. Hän on myös kriittinen. Hanna haluaa koko ajan oppia, hän kyseenalaistaa ja kyselee. Uskon, että Hannalla on mahdollisuuksia mihin vain.

– Liigan lisäksi myös maajoukkueessa samaan johtajan ja tehoja tekevän pelaajan rooliin. Hannan fysiikka on niin hyvä, että se mahdollistaa kansainväliset pelitkin. Mielenkiinnolla seuraan mitä tulee tapahtumaan tulevaisuudessa.

Liiketalouden opintojen yhteydessä sijoittamisesta kiinnostunut Niemelä sijoittaa Rankat Ankat loppukauden mitalisuosikiksi. Kauden alla kovinkaan moni ei uskonut oululaisjoukkueen mahdollisuuksiin, mutta runkosarja osoitti ennustajien olleen väärässä.

– Joukkueemme runko on pysynyt aika hyvin kasassa monen vuoden ajan. Varsinkin tällä kaudella olemme miettineet, miten kannattaa pelata ja tuoneet esille omia näkemyksiämme pelaamisesta, Niemelä kertoo.

– Olemme toki tehneet töitä vuosia, joten sekin alkaa näkyä tuloksissa. Itseluottamus joukkueella on tällä hetkellä tosi kova, koska olemme voittaneet kovia pelejä. Lähdemme joukkueena hakemaan mitalia.

Omalla urallaan Niemelä tavoittelee Suomi-paitaa suurimmalla areenalla.

– Sitten joku päivä haluaisin pelata MM-kisoissa.

Lue myös:

Tiikerit yllätti sarjakärki Classicin jatkoajalla ja varmisti säilymisen F-liigassa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat