Suora

  • E-jalkapallon Suomen cup

Suomen miessprinttereillä on edessä kahden kilon siian metsästys – Hakola lähetti vienon pyynnön koti-Suomeen

Ristomatti Hakola ja Joni Mäki lähtevät hakemaan Oberstdorfin MM-kisojen parisprintistä samanlaista vonkaletta kuin minkä he nappasivat viime kaudella Planican maailmancupissa.

Hiihdon MM 2021
Erik Valnes ja Joni Mäki
Erik Valnes ankkiuroi Norjan ykkösjoukkueen voittoon Planicassa joulukuussa 2019. Joni Mäki kiri loppusuoralla kolmanneksi.Getty Images

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Runsas vuosi sitten Ristomatti Hakola ja Joni Mäki täräyttivät melkoisen hiihtopommin. Rankassa lumisateessa ja mössöisellä radalla he nousivat Planican maailmancupin vapaan hiihtotavan parisprintissä palkintokorokkeelle. Eteen kiilasi kaksi Norjan joukkuetta.

Voisiko samanlainen iso vonkale tarttua koukkuun myös Oberstdorfin MM-kisoissa?

– Sitä lähdetään hakemaan. Tietysti aina mitä isompi vonkale, sitä parempi, Hakola tuumi Yle Urheilun haastattelussa.

Kuinka isoon vonkaleeseen kaksikko sitten olisi tyytyväinen? Planicassa upean loppukirin esittänyt ankkuri Mäki haluaisi taistella loppusuoralla kolmen joukkoon pääsystä, Hakola olisi tyytyväinen toisenlaiseen tulokseen.

– Kahden kilon siika. Se käy meille.

Lyhyellä radalla erot merkityksellisempiä

Ristomatti Hakolan selän kunto on ollut huolenaiheena viime aikoina. Pyhäjärven SM-kisoissa sprinttiässä totesi, että aikoo loppukaudesta keskittyä hiihtämään vain perinteisellä hiihtotavalla. Oberstdorfin vapaan hiihtotavan MM-sprintti kiinnosti kuitenkin sen verran paljon, että Hakola asettuu lähtöviivalle.

– Luulisi selän 1,2 kilometrin pätkissä kestävän. Katsotaan. En lupaa mitään. Voi tulla ihan mitä vain, hän hymähti.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila uskoo, että Hakolan selkä kestää paremmin vapaan sprinttikisan kuin esimerkiksi 15 kilometrin kilpailua, sillä pariviestissä tulee kuitenkin palautusaikaa osuuksien välillä.

Lassila odottaa kisasta varsin intensiivistä, sillä miehet hiihtävät samalla radalla, jolla naiset ratkoivat sprinttimestaruudet torstaina. Hakolan analyysin mukaan radassa on nousuja ja laskuja, mutta Lassila muistuttaa, ettei hiihtäjät pääse helpolla.

– Se on niin sanotusti helppo rata, mutta siinä on kuitenkin nousua. Kun suoritus on ajallisesti lyhyt, niin tehontuotto on kovaa. Siinä hiihdetään koko ajan kovempaa. Se aiheuttaa sen, että sekunnin kahden erot osuudella ovat merkityksellisempiä. Jos haluaa nostaa sijoitusta tai ottaa kiinni, joutuu lyömään lämän tiskiin, Lassila muistutti.

Lassilan mukaan lyhyen radan kisasta voi tulla rasituksellisesti jopa kovempi kisa kuin pidemmällä radalla, koska pidemmällä radalla vauhti on usein maltillisempaa.

– Tällaisella radalla etenkin kakkososuuden hiihtäjän eli ankkurin rooli korostuu. Oletettavasti erot ovat pienempiä, kun rata on lyhyempi. Silloin ratkaisut tehdään loppusuoralla, Lassila sanoi.

Hyökkäys tulee, kun vonkale on tarjolla

Joni Mäen mielestä Oberstdorfin parisprinttirata sopii hyvin hänen vahvuuksilleen, koska siinä on paljon tasaista pätkää, jossa täytyy pitää vauhtia yllä. Hakola ja Mäki eivät kuitenkaan usko, että he ovat niitä hiihtäjiä, jotka rytmittävät kisaa.

– Siellä on eri miehet, jotka tekevät sen. Me olemme vain mahdollisimman lähellä keulaa ja hyökkäämme sitten, kun vonkale on tarjolla, Hakola vakuutti.

Planicassa Suomi joutui toteamaan, että Norjan kaksi joukkuetta oli vahvempia, mutta loppusuoralla Mäki kukisti Ranskan ankkurin Lucas Chanavat’n. Sunnuntaina Norja on jälleen ennakkosuosikki, mutta mitalitaistelussa on monta muutakin maata.

– Mitä niitä on? Norja, Venäjä, Italia, Ranska, Ruotsi, Suomi... Kaikki ei pääse pallille, Hakola totesi.

– Me yritämme kaikkemme ja katsotaan, mihin se riittää.

Mäki saanut pitää hiuksensa – vielä

Osa Suomen miesten hiihtomaajoukkueen hiihtäjistä on Oberstdorfin MM-kisoissa joutunut Iivo Niskasen parturoinnin kohteeksi. Ristomatti Hakolakin parturoitiin pari päivää sitten, mutta Joni Mäki on saanut vielä pitää hiuksensa.

Tuleeko siihen muutosta, jos parisprintissä tulee mitali? Mäki ei suostunut vielä lupaamaan hiusten leikkuuta.

– Luulen, että trimmeri alkaa olla sen verran käytetty, että Joni taisi selvitä, Hakola arvioi.

– En tiedä, uskallanko mennä siihen, jos se lahoaa kesken leikkauksen, Mäki myönsi.

Hakolan mukaan paine Mäen hiusten leikkuuseen on kova. Siihen tarvittaisiin kuitenkin uutta trimmeriä.

– Jos joku Suomesta laittaisi sen tulemaan meille, Hakola vinkkasi.

Lue myös:

Pärmäkoski lähtee yllättäen pariviestiin: "Tässä on ohkainen mitalisauma"

Kommentti: Lähtökohdat heikoimmat 28 vuoteen – Suomen joukkueelle yksikin mitali on voitto Oberstdorfin MM-kisoista

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat