Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Nuorekas ja rohkea Minnesota NHL-talven sensaatio – Kähkönen loistaa maalilla: "On tullut isoja torjuntoja"

Kun puhutaan Wildin sensaatiomaisesta talvikaudesta, Kaapo Kähköstä on mahdoton sivuuttaa.

NHL
Kaapo Kähkönen NHL
Kaapo Kähköne on torjunut tällä kaudella 12 NHL-ottelussa torjuntaprosentilla 91,5.Getty Images

Mielikuvat tapaavat elää sitkeässä. Minnesota Wild on mielletty NHL:ssä pitkään kurinalaiseksi ja tylsäksi tiiviin viisikkopelin trap-joukkueeksi – eivätkä nämä mielikuvat toki kovin kaukana totuudesta ole. Minnesota ei ole useinkaan profiloitunut joukkueeksi, joka esittää iloista ja luovaa, näyttävääkin hyökkäyspeliä.

Hockey Statessa peliä on Jacques Lemairin ajoista asti lähestytty puolustuksen kautta.

Mielikuvat saattavat kuitenkin toisinaan olla myös vääriä. Vaikka Wild kiistatta on rakentanut peliään puolustuksen kautta, se on usein myös hyökännyt tehokkaasti. Kaksi vuotta sitten joukkue teki ainoastaan 2,56 maalia ottelua kohden, mikä oli koko NHL:n neljänneksi heikoin suoritus, mutta muuten joukkueen maalintekopeli on viime vuosina ollut hyvää NHL-tasoa.

Neljä vuotta sitten Wild teki Pittsburghin jälkeen toiseksi eniten maaleja runkosarjassa. Menneellä kaudella joukkueen sijoitus tehdyissä maaleissa oli 12. ja kolme vuotta takaperin 11. Neljän edelliskauden osalta Minnesota sijoittuu 2,99 ottelukohtaisella maalikeskiarvolla sijalle 9.

Joukkue on siis tehnyt muutakin kuin istunut keskialueella trapissa.

Silti jokin tuntuu Minnesotassa tällä kaudella muuttuneen. Sunnuntaina jo kuudennen peräkkäisen voiton saalistaneen joukkueen ilme on yhtäkkiä selkeästi nuorekkaampi ja raikkaampi, jollakin tavalla epä-minnesotamaisen rohkea ja luova. Wild on edelleen puolustussuuntaan laadukas ja vastuullinen ryhmä, mutta nyt hyökkäyspeliin on tuotu uudenlaista viekkautta.

Bruce Boudreaun Wildin penkin takana helmikuussa 2020 korvannut Dean Evason on halunnut antaa joukkueelleen hieman aiempaa enemmän vapauksia, mitä hyökkäyspään pelaamiseen tulee.

– Valmennukselta on tullut selkeä viesti, että kun pääsette keskialueen yli ja hyökkäysalueelle, niin pelatkaa ja tehkää, mitä haluatte. Sitä kautta on löytynyt rentous ja raikkaus. Se ei toki tarkoita, että jäällä saa kikkailla miten tahansa. Wildia on pidetty trap-joukkueena, ehkä peliä on nyt hieman yritetty avata, suomalaismaalivahti Kaapo Kähkönen sanoo.

Kaapo Kähkönen torjuu Minnesotan maalilla.
Kaapo Kähkönen antaa vuolaita kehuja Minnesotan puolustukselle.Getty Images

Ennen kuin peliä pystyttiin muovaamaan, myös joukkuetta piti muokata. Wild luopui tuoreen urheilupuolen pomonsa, Bill Guerinin johdolla Mikko Koivun ja Eric Staalin kaltaisista veteraaneista. Samaan aikaan esimerkiksi 36-vuotiaan veteraanihyökkääjä Zach Parisen roolia on reivattu hieman pienemmäksi.

Eturiviin on nuorempi kaarti. Etenkin ruotsalaishyökkääjät Joel Eriksson-Ek ja Victor Rask ovat pelaajia, joiden NHL-urat ovat olleet ikään kuin pysähdyksissä jo pidempään – kehitys on polkenut pitkään paikallaan. Ykkössentterin rooliin istutettu Eriksson-Ek on pelannut kuluvalla kaudella uransa parasta jääkiekkoa ja samaa voi sanoa Raskista.

Jordan Greenway, Mats Zuccarello sekä keskikaistalle yllättäen siirretty Ryan Hartman ovat kaikki löytäneet kuluvalla kaudella tekemiseensä jälleen uuden vaihteen. Lisäksi taustalta löytyy sveitsiläishyökkääjä Kevin Fiala, joka omaa täydellä kaudella jopa 35–40 maalin potentiaalin.

– En tiedä, pitäisikö meillä aina olla kuuden kuukauden tauko peleistä, jos se tekee jätkistä tällä tavalla parempia, Kähkönen virnuilee ja vakavoituu.

– Onhan me aina tiedetty, että meillä on hyviä pelaajia. Ehkä siellä on nyt löytynyt oikeat roolit ja oikeat ketjukoostumukset, joiden kautta homma on lähtenyt yksilötasolla oikeaan suuntaan.

Yksi tirehtööri nousee silti ylitse muiden, kun puhutaan Minnesota Wildin uudesta tulemisesta: Kirill Kaprizov. Pitkään KHL:ssä marinoitunut 23-vuotias laituri on osoittanut heti kättelyssä olevansa fantastisen luistelun, upean pelikäsityksen sekä korkeiden taitotasojen kautta tähtikategorian pelaaja NHL:ssä.

Kaprizov on ollut kaukalossa ajoittain lähes pysäyttämätön, mistä todisteena toimii pisteen ottelukohtainen keskiarvo. Vertailuksi mainittakoon, että Marian Gaborik on edellinen (2005–06) pisteen ottelukeskiarvoon Minnesotassa yltänyt pelaaja.

Kähkönen on ihaillut Kaprizovissa ennen muuta ammattimaisuutta.

– Kaverista näkee, että hän on pelannut KHL:ää kovalla tasolla jo monta vuotta. Kaikki tekeminen on kentän ulkopuolellakin todella jämäkkää ja ammattimaista. Sitä voi olla vaikka kuinka paljon taitoa, mutta jos kaikki toiminta ei ole huipputasolla, ei täällä välttämättä pärjää, Kähkönen kehuu.

Samalla Wild joukkueena on tehnyt 3,17 osumaa ottelua kohden, mikä on seuran toiseksi kovin noteeraus kymmenen edelliskauden osalta. Huomionarvoista lisäksi on, että joukkue ei ole saanut apuja ylivoimapelistä käytännössä lainkaan. Alle kahdeksan prosentin ylivoimatehot ovat NHL:n toiseksi heikoimmat.

Puhumme siis erinomaisesta viisi-viisi -pelin joukkueesta.

Jos tarkastellaan kehittyneistä tilastoista maaliodottamia viidellä viittä vastaan, tehtyjen maalien osalta Minnesota sijoittuu neljänneksi, päästettyjen maalien osalta yhdeksänneksi. Raikkautta ja luovuutta hyökkäämiseen ei siis olla luotu puolustuksen kustannuksella.

Kaapo Kähkönen lähikuvassa.
Kaapo Kähkönen ei tiedä, onko hän sairastanut tietämättään koronan aikaisemmin. Getty Images

– Meidän puolustuskalusto on todella aliarvostettu, siitä pitäisi puhua enemmän. Jos ajatellaan, että puolustajien ensimmäinen tehtävä on varjella omaa maalia, niin sitä nämä jätkät tekevät loistavasti. Ian Cole oli sinne erinomainen hankinta. Todellinen huippuammattilainen, joka raivaa tilaa, blokkaa laukauksia, puolustaa hyvin ja tappaa jäähyt.

Sunnuntain voitto Los Angelesista oli Minnesotalle jo kuudes peräkkäinen. Voittoputken arvoa vain korostaa se tosiasia, että se sai alkunsa välittömästi joukkueen kärsimän koronakaranteenin jälkeen. Se taas kertoo siitä, miten selkeät sävelet joukkueessa soivat. Kaikki tietävät, miten valmennus haluaa joukkueen pelaavan ja kollektiivina ryhmä toteuttaa tuota ajatusta kiitettävästi.

Koronakokemus itsessään ei ollut joukkueelle mukava.

– Olihan se erikoinen tilanne. Pelattiin Denverissä (Colorado) ja sitten saatiin tieto tartunnoista ja ohjeistus palata kotiin. En ole lääkäri, mutta kai meillä nyt pitäisi jonkinlainen laumasuoja olla sitä vastaan. Itse en sitä saanut tuossa rytäkässä, en sitten tiedä, olenko tietämättäni sairastanut sen jo aiemmin.

Viimeinen lukko

Kun puhutaan Wildin sensaatiomaisesta talvikaudesta, Kaapo Kähköstä on mahdoton sivuuttaa. Kakkosvahdin statuksella kauteen lähtenyt Kähkönen on alkanut iskeä todenteolla kiilaa ykkösvahti Cam Talbotin rattaisiin loistavilla otteillaan. Toki Talbotin joutuminen Covid-19- listalle oli omiaan kasvattamaan Kähkösen vastuuta.

Kaapo Kähkönen lähikuvassa.
Kaapo Kähkönen on torjunut viisi perättäistä voittoa. Getty Images

Kähkönen on aloittanut toistaiseksi 11 ottelussa, Talbot seitsemässä.

– Ei se kyllä kymmenen kuukauden tauon jälkeen aluksi todellakaan helppoa ollut. Hyvin se silti on mennyt ja tyytyväinen täytyy toistaiseksi omiin otteisiin olla. Ja on sanottava, että kyllä se omiakin hommia auttaa, kun suhtautuminen puolustamiseen on ollut jo aika pitkään kiitettävällä tasolla.

Kähkönen puhuu asiaa, mitä Wildin seurakulttuuriin tulee, mutta mukana on myös ripaus vaatimattomuutta. Kähkönen on tehnyt useissa otteluissa tärkeissä paikoissa todella tärkeitä ja näyttäviä torjuntoja. Kähkönen on viimeistään alkutalven aikana osoittanut olevansa laadukas NHL-maalivahti.

Sunnuntain voitto oli Kähköselle jo viides peräkkäinen.

– Kun pelataan maailman parhaassa sarjassa, vaarallisia maalipaikkoja tulee väkisinkin aina välillä. Niitä ei pysty estämään, vaikka miten puolustaisi. On maalivahdin tehtävä tehdä niihin paikkoihin isoja torjuntoja. Nyt niitä on tullut, Kähkönen toteaa lopuksi.

Lue myös:

Mikko Rantanen ja Joonas Donskoi tehoilivat NHL:ssä – Juuso Välimäelle kauden ensimmäinen: "En aio valehdella, se tuntui aika hyvältä"

Joel Armia palasi loistovireeseen uuden valmentajan komennossa, mutta Montreal suli – Erik Haula osui ensi kertaa Nashville-paidassa

Mikko Rantasen tehoilta palautti Coloradon voittokantaan NHL:ssä – Bostonille ruma tappio

Lähteet: Tilastot: Natural Stat Trick, NHL.com

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat