Hyppää sisältöön

Valtava loppuveto! Näin Kalle Rovanperä tykitti Rovaniemen historiallisen rallin kakkoseksi ja nousi kaikkien aikojen nuorimpana MM-sarjan kärkeen

Viron Ott Tänak otti uransa 14. MM-rallivoiton. Rovanperälle palkintokorokepaikka oli uran toinen ja sijoitus paras. Katso Power Stagen huipennus oheiselta videolta.

Jonne Halttunen ja Kalle Rovanperä nousivat palkintokorokkeelle Rovaniemen MM-rallissa 2021.

Hyundain Ott Tänak ajoi voittoon ensimmäistä kertaa ajetussa Rovaniemen MM-rallissa. Virolaiskuljettaja löi upeasti toiseksi ajaneen Toyotan Kalle Rovanperän 17,5 sekunnilla.

Kolmas oli Hyundain Thierry Neuville, joka hävisi Rovanperälle 2,3 ja Tänakille 19,8 sekuntia.

Toista kauttaan MM-sarjassa WRC-autolla ajavalle Rovanperälle ja kartanlukija Jonne Halttuselle kakkospaikka oli uran paras sijoitus ja toinen kerta palkintokorokkeella. Hän ajoi viime vuonna Ruotsissa kolmanneksi.

Rovanperä huipensi hienon kisansa voittamalla Power Stagen ja nappaamalla viisi lisäpistettä MM-sarjassa. Hän nousi myös samalla MM-sarjan kärkeen 39 pisteellään. Neuville on toisena neljän pisteen päässä.

Suomalainen ei ole johtanut MM-sarjaa sitten helmikuun 2017, kun Jari-Matti Latvala johti Toyotalla sarjaa. Rovanperä on 20 vuoden ja viiden kuukauden ikäisenä myös nuorin kuljettaja, joka on koskaan johtanut MM-sarjaa.

– Halusin ajaa voitosta tänä viikonloppuna, ja teimme kaiken, mutta jouduimme kyllä tekemään kovasti töitä. Ei täydellinen viikonloppu, mutta ihan hyvä kuitenkin. Onneksi saimme tuon toisen sijan pidettyä, Rovanperä tuumi kisan jälkeen maalissa.

Tänak kesti paineet

Tänak ajoi liki virheettömän kisan ja oli vain nopeampi.

– Ei vain keretty, ajo oli hyvää ja kaikki tehtiin koko ajan aika isojakin riskejä ottaen. Auton säädöt eivät olleet viimeisen päälle, ja tällaisessa kisassa niiden pitäisi olla. Toivottavasti tämä sija riittää. Ihan ok viikonloppu, Rovanperä jatkoi.

Tänakille voitto oli MM-uran 14:s ja kauden ensimmäinen. Monte Carlon kisassa hänet hylättiin ja hän jäi ilman pisteitä.

Paine voittaa nollakisan jälkeen oli kova.

– Kun tulee uuteen kisaan, ei tiedä mitä odottaa. Tänä viikonloppuna tulimme Toyotan eräänlaiseen kotimaahan Suomeen ja tiesimme, että esimerkiksi Rovanperä on nopea. Paine oli varmasti meillä, ja tiesimme, että tulee hankala kisa. Lopulta teimme kuitenkin hyvän työn, ja vain yksi virhe tuli lauantaina, Tänak iloitsi.

Yle Urheilun asiantuntija Mikko Hirvonen antoi Rovanperälle puhtaat paperit kilpailusta. Voittoakin odotettiin, mutta Hyundai oli vahvempi.

– Vaikka Kallella oli paineita ja tämän piti olla Toyotan heiniä, hienosti Kalle pystyi ajamaan mielestäni. Hyundai oli tehnyt kotiläksynsä hienosti, Tänakilla oli hyvä lähtöpaikka perjantaina, hän käytti sen ja hän pystyi alun 20 sekunnin kaulan jälkeen kontrolloimaan tilannetta, Hirvonen kertasi.

– Tänak otti voiton taskuun, mutta muutenkin Hyundailta nähtiin vahva suoritus. Neuvillellä oli vähän vaikeaakin välillä, mutta hän osoitti taistelijan lahjansa, laittoi Kallen koville ja otti loistavan kolmannen sijan.

Esapekka Lappi oli täysin omaa luokkaansa WRC-kakkosissa. Kuva: Tomi Hänninen

Lappi ja Asunmaa luokkavoittoihin

WRC2-luokkaan neljän vuoden tauon jälkeen palannut Esapekka Lappi otti täysin ylivoimaisen luokkavoiton jyrättyään Skodan norjalaisen Andreas Mikkelsenin peräti 47,7 sekunnilla. Mikkelsen oli uhonnut Monte Carlon kisan yhteydessä dominoivansa luokkaa koko vuoden, ja vielä viime kaudella M-Sportin WRC-Fiestalla MM-sarjaa ajanut pieksämäkeläinen näytti Mikkelsenille nyt kaapin paikan.

– Ei nyt mikään kansanjuhla, mutta ihan hyvä fiilis. Tulimme voittamaan luokan ja lyömään Mikkelsenin, joten teimme mitä pitikin. En ollut tänään ehkä sellaisella mielentilalla, kun ero oli niin iso, että olisin halunnut enää puristaa kaikkea.

– En tiedä, vaikuttiko tämä konkreettisesti mihinkään. Ehkä siihen enemmän, mikä meidän tasomme Mikkelseniä vastaan on, enkä tiedä, miten tämä nyt muuten olisi auttanut. Vaikea sanoa, kun ei tästä maailmasta tiedä, Lappi totesi tulevaisuudestaan.

WRC3-luokassa kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Asunmaa joutui koville virolaista Egon Kauria vastaan, mutta 33-vuotias Asunmaa onnistui pitämään kuitenkin kärkipaikkansa 4,2 sekunnin erolla.

Kaikista R5-autoista Asunmaa oli Lapin, Mikkelsenin ja WRC2-luokan kolmanneksi ajaneen Nikolai Grjazinin jälkeen neljänneksi nopein. Lapille hän hävisi lähes kaksi minuuttia.

Päätöspäivää seurattiin hetki hetkeltä täällä.

LOPPUTULOKSET, EK 10/10:

1. Ott Tänak Hyundai 2.03.49,6

2. Kalle Rovanperä Toyota +17,5

3. Thierry Neuville Hyundai +19,8

4. Craig Breen Hyundai +52,6

5. Elfyn Evans Toyota +1.01,5

6. Takamoto Katsuta Toyota +1.37,8

7. Oliver Solberg Hyundai +1.39,0

8. Teemu Suninen M-Sport Ford +2.09,0

9. Gus Greensmith M-Sport Ford +3.39,4

10. Esapekka Lappi Volkswagen +6.07,0 (WRC2)

11. Andreas Mikkelsen Skoda +6.54,7 (WRC2)

12. Nikolai Grjazin Volkswagen +7.37,3 (WRC2)

13. Teemu Asunmaa Skoda +8.05,7 (WRC3)

14. Egon Kaur Volkswagen +8.09,9 (WRC3)

15. Eyvind Brynildsen Skoda +8.51,9 (WRC2)

MM-SARJAN PISTETILANNE:

1. Kalle Rovanperä Toyota 39

2. Thierry Neuville Hyundai 35

3. Sebastien Ogier Toyota 32

4. Elfyn Evans Toyota 31

5. Ott Tänak Hyundai 27

6. Craig Breen Hyundai 16

7. Takamoto Katsuta Toyota 16

8. Dani Sordo Hyundai 11

VALMISTAJIEN PISTETILANNE:

1. Toyota 88

2. Hyundai 77

3. M-Sport Ford 24

4. Hyundai 2C Competition 22

Uutista päivitetty 17.15: lisätty Lapin kommentteja.

Lue myös: