Hyppää sisältöön

Ilkka Herola harmitteli huonoa tuuria – kisan tuomaristo teki harvinaisen ratkaisun Suomen viimeisen hypyn jälkeen

Kärkinelikko pääsi Ilkka Herolan onnistumisen jälkeen hyppäämään hyviin olosuhteisiin yhdistetyn joukkuekilpailussa.

Ilkka Herola hyppäsi sunnuntaina hyvin joukkuekisassa, mutta neljä kärkimaata vielä paremmin. Kuva: Lehtikuva / AFP

Oberstdorfin MM-kisoissa yhdistetyn joukkuekilpailussa Suomi onnistui mäkiosuudella. Joukkueen viimeisenä hypännyt Ilkka Herola venytti 101,5 metriin. Suomen tilanne näytti hyvältä ajatellen kovaa neljää kärkimaata Norjaa, Saksaa, Itävaltaa ja Japania ajatellen.

Herolan hypyn jälkeen Oberstdorfin mäkimontussa alkoi kuitenkin aiempaa kovempi vastatuuli. Kilpailun tuomaristo teki pienen odottelun jälkeen mielenkiintoisen ratkaisun, kun lähtölavaa pudotettiin kahdella puomilla. Puomihyvitystä tuli matalammasta lähtöpaikasta kolmelle kärkimaalle 7,1 pistettä per hyppy ja lisäksi he saivat hyppyihinsä huippuolosuhteet.

– Harvemmin jury tekee näin. Yleensä yksi hyppyryhmä tulee alas samalta puomilta, Ylen asiantuntija Jari Mantila sanoi.

Herolan jälkeen kärkinelikon viimeiset edustajat hyppäsivät pitkiä siivuja: Japanin Ryota Yamamoto liiteliä 102,5 metriä, Norjan Jens Lurås Oftebro 104 metriä, Saksan Eric Frenzel 107 metriä ja Itävallan Lukas Greiderer 108 metriä.

Suomen ero kärkijoukkue Itävaltaan kasvoi viimeisten hyppyjen jälkeen 10 sekunnilla. Suomen lähtee 4x5 kilometrin hiihto-osuudelle puolitoista minuuttia Itävaltaa perässä. Ennen viimeisiä hyppyjä Suomi oli Saksaa ja Norjaa 54 sekuntia takana, mutta viimeisten hyppyjen myötä ero Saksaan kasvoi 11 sekunnilla. Norja venytti eroa Suomeen sekunnilla. Japani pystyi kasvattamaan eroa Suomeen 7 sekunnilla.

Herola harmitteli huonoa tuuria, mutta oli iloinen joukkueen panoksesta

Ilkka Herola harmitteli Suomen joukkueen huonoa tuuria, vaikka joukkue hyppäsikin hyvin. Etukäteen on povattu, että Suomi taistelisi joukkuekisassa sijoista viisi ja kuusi

– Viimeiset joukkueet hyppäsivät vähän eri kisan. Ei käynyt flaksi, Herola totesi Yle Urheilulle.

– Aika kauas todennäköisesti karkaavat (kovat neljä maata). Tämä oli meidän joukkueelta kuitenkin onnistunut mäkiosuus.

Herolaa hymyilytti kovasti heti onnistuneen hypyn jälkeen. Perjantain MM-mitali ei näytä aiheuttaneen suomalaisessa mitään puristusta, vaan tilanne näyttää olevan juuri päinvastainen.

– Rentous on löytynyt onnistumisesta ja hyvästä fiiliksestä. Ei tarvitse kummemmin puristaa ja jätkätkin venyivät hienoihin suorituksiin. Lämmitti mieltä, kun joka kaveri paransi omaa suoritustaan noin paljon, Herola kuvaili.

Katso yhdistetyn joukkuemäen suomalaishypyt kuvaa klikkaamalla!

Herola suhtautui maltillisesti Suomen joukkueen mahdollisuuksiin nousta hiihto-osuudella kärkinelikon tuntumaan.

– Jos Japani hiihtää yksin, niin sitä ei ole mahdotonta ottaa kiinni. Kaikki on mahdollista, mutta kyllä se vaikuttaa siltä, että sinne muotoutuu kärkiporukka, joka tulee olemaan puolitoista minuuttia meidän etupuolella, Herola kommentoi.

Ylen selostaja Mikko Hannula ehdotti, että Herolan pitäisi hiihtää viestissä avausosuus. Hannulan kuvailemassa unelmatilanteessa Herola kirisi kärkijoukkueet kiinni. Perttu Reponen ja Otto Niittykoski roikkuisivat kärkijoukkueiden mukana. Ankkurina Suomella olisi joukkueen toinen erittäin kova hiihtäjä Eero Hirvonen.

Aiemmissa kaksissa MM-kisoissa Suomi on ollut yhdistetyn joukkuekilpailussa viides. Asiantuntija Mantila myötäili Hannulan näkemystä.

– Neljännellä sijalla tai viidennellä sijalla ei ole mitään merkitystä. Riskillä vaan liikkeelle, Mantila sanoi.

Herola ei täysin lämmennyt Ylen selostamon ehdotukselle.

– Veikkaan, että kannattaa laittaa johonkin suureen eronrepimispaikkaa. Olisiko se kakkososuus? Mutta ei sillä varmaan hirveästi merkitystä ole, Herola totesi.

4x5 kilometrin hiihtokilpailu alkaa kello 15.55. Voit seurata kilpailua suorana TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle Puheella.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää:

.
.