Ristomatti Hakolan valmentaja uskoo, että ketsuppipullo aukesi MM-hopean jälkeen, eivätkä mitalisaumat jääneet tähän: "En olisi puulla päähän lyöty"

Ristomatti Hakolan valmentajan mukaan MM-hopeahiihdossa ei nähty vielä parasta "Riseä".

Hiihdon MM 2021
Joni Mäki, Ristomatti Hakola, Krista Pärmäkoski ja Jasmi Joensuu

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Ristomatti Hakolan ja Joni Mäen parisprintin MM-hopea vapaalla hiihtotavalla oli jättiyllätys monelle, mutta ei Hakolan pitkäaikaiselle valmentajalle Antti Hagqvistille.

Hagqvist seurasi television välityksellä, kun suomalaiskaksikko taisteli alkueristä jatkoon aikavertailun kautta ja rynni huimalla suorituksella MM-hopealle. Ennen ankkuri Mäkeä maaliviivan ylitti vain Norjan Johannes Hösflot Kläbo.

– MM-hopea ei tullut puskista. Tämä oli merkitty kalenteriin potentiaalisena mitalipäivänä. Salaa odotin, että näin voisi tapahtua, Hagqvist kertoo puhelimessa Yle Urheilulle.

– Mutta ei sitä oikein osaa ajatella, mitä ne jätkät tekivät, Hakolaa 17-vuotiaasta asti valmentanut Hagqvist lisää.

Hakolan tilanne ennen MM-kisoja ei ollut optimaalinen. Hakola on kamppaillut selkävaivojen kanssa, joka on vaikuttanut etenkin vapaan hiihtämiseen. Hagqvist pelkäsi etukäteen parisprintissä myös kompurointia, joka nähtiin, kun Mäki kaatui alkuerässä. Suomi pääsi silti finaaliin.

– Eniten tässä mietti, miten selkä kestää hiihtää ja tuleeko haavereita. Sanoin aika ruman sanan, kun Joni kaatui. Onneksi ei mennyt sauva poikki.

"Älykello kysyi, että aloitetaanko lenkki"

Finaalissa Hakola ja Mäki kuin lensivät viimeisillä osuuksilla. Hagqvist huomasi jo ennen finaalia, että kaksikon vire on kohdillaan.

– Alkuerän viimeisessä ylämäessä huomasin, että Risellä lähti aika hyvin kuokka ja Jonilla lähti myös. Oli tosi terävää. Siinä tiesi, että jätkät ovat vireessä.

– Finaalissa sykkeeni oli 130. Älykello kysyi, että aloitetaanko lenkki, Hagqvist nauraa.

Hagqvistin mukaan Hakolan ensimmäinen MM-mitali tulee hyvään saumaan vastoinkäymisten jälkeen. Selkäoireiden lisäksi Hakolan harjoitusvireessä on ollut ailahtelevuutta.

– Tämä on iso asia henkisellä puolella. Ketsuppipullo lähti auki. Välillä on tullut todella hyviä harjoituksia, mutta koko ajan on ollut vähän jarru päällä. Olemme silti tienneet, että kunto on hyvä.

– Enkä usko, että tämä oli paras vire.

Hagqvist on luottavainen suojattinsa esityksiin, kun MM-kisat jatkuvat. Valmentajan mukaan mitalisauma on viestissä ja myös kisojen päätöspäivänä. Hakolan päämatka kisoissa on 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtö.

– Viestistä voi odottaa mitalia, se on ihan selkeä tavoite tämän päivän jälkeen. Ja jos Rise ottaa mitalin 50 kilometrillä, en olisi puulla päähän lyöty.

Lue myös:

MM-hopea sai rauhallisuuden perikuvana tunnetun päävalmentajankin tunteet purkautumaan – "Tuli hypittyä ja karjuttua"

Katso Suomen upean MM-hopean ratkaisuhetket! Ylen selostamo ihasteli uskomattomia käänteitä: "Ihan täydellistä"

Naiskaksikko säntäsi onnittelemaan hopeasankareita maalialueelle – "Jaettiinkohan meille keltaista korttia?"

MM-hopeasankarit Hakola ja Mäki velmuina haastattelussa: huippusukset siivittivät nappisuoritukseen – "Ihan kaamea kapula"

Hakola ja Mäki hiihtivät parisprintin MM-hopeaa!

Sami Jauhojärvi rauhoittelee: Norjan supertähti Kläbo ei rikkonut sääntöjä, kun kaatoi Joni Mäen – “Tuo oli puhdas vahinko”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat