Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Padot murtuvat nyt yksi toisensa jälkeen – Suomen Oberstdorfissa kilpaileva MM-joukkue on hurmostilassa

Oberstdorfin MM-kisoissa todistetaan Suomen lupaavan sukupolven läpimurtoa, jota odotettiin jo vuosia sitten, kirjoittaa Atte Husu.

Hiihdon MM 2021
Ristomatti Hakola ja Joni Mäki saavuttivat molemmat sunnuntaina ensimmäisen arvokisamitalinsa, hopeaa, aikuisten tasolla.
Ristomatti Hakola ja Joni Mäki saavuttivat molemmat sunnuntaina ensimmäisen arvokisamitalinsa, hopeaa, aikuisten tasolla.EPA-E​FE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Joukkueurheilussa viljellään usein englanninkielistä termiä momentum, jolla tarkoitetaan hurmostilaa, kun kaikki tuntuu satavan oman joukkueen laariin.

Vaikka Oberstdorfissa kilpaileva Suomen MM-joukkue koostuu eri lajeissa esiintyvistä yksilöurheilijoista, suomalaisurheilijat kilpailevat tällä hetkellä kollektiivisessa hurmoshengessä.

Ilkka Herola aloitti patojen murskajaiset perjantaina, kun hän palautti MM-hopeallaan yhdistetyn mitalikantaan 14 vuoden tauon jälkeen.

Hurmostila jatkui sunnuntaina yhdistetyn viestin mäkiosuudella, jossa jokainen suomalainen venyi kilpailussa verrattuna koekierroksen tuloksiin. Etenkin lähes kymmenen metriä petranneelta Eero Hirvoselta ei ole nähty vastaavia mäkisuorituksia vuosikausiin.

Sunnuntai oli kuitenkin maastohiihtäjien, Ristomatti Hakolan ja Joni Mäen. Kaksikko nousi parisprintin MM-hopealle, vaikka Mäki kaatui karsinnan viimeisessä nousussa ja joukkue pääsi finaaliin vasta aikavertailun perusteella.

Joni Mäki, Ristomatti Hakola, Krista Pärmäkoski ja Jasmi Joensuu

MM-kisat eivät ole vielä edes puolivälissä, mutta Suomen joukkueella on jo kaksi mitalia. Tulos on huomattavasti kovempi kuin ennakkoasetelmat antoivat odottaa. Mitä Oberstdorfissa tapahtuu?

Myöhäinen läpimurto

Jos tarkastellaan mitaleille yltäneiden suomalaisurheilijoiden taustoja, niiden puolesta Oberissa tulosta tekee juuri se joukko, johon odotuksia on vuosien saatossa ladottu.

Herola on nuorten MM-mitalisti vuosilta 2012 ja 2014, Mäki vuodelta 2014. Vain Hakolalla ei ole arvometallia alle 20-vuotiaiden MM-kisoista.

Hakola oli kolmikosta ensimmäinen, joka kolkutteli mitalisijoja aikuisten arvokisoissa. Läpilyönti tapahtui Lahdessa vuonna 2017, kun 25-vuotias Hakola ylsi sprintin MM-finaaliin.

Nyt hänen kanssaan mitaleille yltäneistä Herola on 25-vuotias, Mäki 26. Moni on varmasti pohtinut vuosien varrella, onko juniorilupauksista lunastamaan odotuksia aikuisten tasolla.

Kun samanaikaisesti yhdistettyä ja maastohiihtoa hallinneet Jarl Magnus Riiber, Johannes Hösflot Kläbo ja Aleksandr Bolshunov ovat murtautuneet kärkeen kaksikymppisinä samoin kuin heidän kovimmat kilpakumppaninsa, on ollut aiheellista kysyä, miksi Suomen juniorilupausten kehitys on huomattavasti kilpailijamaita hitaampaa.

Vaikka mitaleita tulee nyt, kysymys on aiheellinen Oberstdorfin MM-kisojen jälkeenkin.

Suksella paras

Nyt nähtävässä suomalaismenestyksessä ei voi olla sivuuttamatta suksihuoltajia. Jos maiden huoltojoukot kävisivät omaa virallista MM-kilpailuaan, Suomella olisi jo kaksi kultaa.

On nostettava hattua niin Herolalle, Hakolalle kuin Mäelle, että kolmikko on antanut huollolle sen ansaitseman kunnian välittömästi tunnekuohunkin keskellä.

Etenkin Hakola ja Mäki tiedostavat, että sunnuntaina taakse jäi kourallinen joukkueita, joissa lähes jokainen urheilija on yleensä tuloslistalla ylempänä kuin kumpikaan suomalaisista.

LEHTIKUVA Hakola Mäki

Suomen suksihuoltajien suoritus on huima, kun huomioidaan tarjolla olevat resurssit. Esimerkiksi Ruotsin hiihtomaajoukkueella on viisi vuoden ympäri työstään palkkaa saavaa huoltajaa. Suomella huoltopäällikkö Martin Norrgårdin voi laskea vakituiseksi työntekijäksi, jos käsitettä lavennetaan hieman.

Varmaa on, että jokainen Oberstdorfissa päätösviikolla esiintyvä suomalainen voi luottaa kilpailevansa maksimaalisella kalustolla, mikä on mitalitaistelussa aivan olennainen tekijä.

Vaikka Suomen joukkue suuntasi Oberstdorfiin tilastollisesti heikoimmista lähtökohdista 28 vuoteen, nyt nähtävässä hurmostilassa tilastot voi heittää romukoppaan.

Lue lisää:

Ristomatti Hakolan valmentaja uskoo, että ketsuppipullo aukesi MM-hopean jälkeen, eivätkä mitalisaumat jääneet tähän: "En olisi puulla päähän lyöty"

Naiskaksikko säntäsi onnittelemaan hopeasankareita maalialueelle – "Jaettiinkohan meille keltaista korttia?"

MM-hopeasankarit Hakola ja Mäki velmuina haastattelussa: huippusukset siivittivät nappisuoritukseen – "Ihan kaamea kapula"

Hakola ja Mäki hiihtivät parisprintin MM-hopeaa!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat