Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Sami Jauhojärvi ihasteli Suomen pelisilmää MM-hopeahiihdossa – piti Hakolan selkävammaa hämäyksenä ja lähetti erityskehut Mäelle

Suomen kolmessa edellisessä parisprinttimitalissa mukana ollut Yle Urheilun Sami Jauhojärvi oli tyytyväinen, että uusi sukupolvi on alkanut tehdä tulosta.

Hiihdon MM 2021
Joni Mäki
Suomen miesten joukkue onnitteli Joni Mäkeä stadionilla MM-hopean jälkeen.Lehtikuva / Emmi Korhonen

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Kun Suomi on saavuttanut miesten parisprintissä mitalin, on Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi ollut aina joukkueessa mukana. Tämä perinne rikkoontui Oberstdorfin MM-kisoissa, kun Ristomatti Hakola ja Joni Mäki hiihtivät parisprintin hopealle.

Jauhojärvi voitti Ville Nousiaisen kanssa pronssia Liberecin MM-kisoissa sekä Iivo Niskasen kanssa pronssia Lahden MM-kisoissa ja olympiakultaa Sotshin olympialaissa. Nyt hän seurasi Oberstdorfin kisaa televisiosta käsin. Hän oli tyytyväinen suomalaiskaksikon saavutukseen, ja vaikka päivä tarjosi melkoista tunteiden vuoristorataa, pystyi parisprintin olympiavoittaja olemaan tyynenä.

– Tällä kokemuksella pystyy jo suhtautumaan näihin ilman isompia tunnekuohuja. Totta kai olen ylpeä ja onnellinen saavutuksesta, etenkin jos miettii, että uusi sukupolvi alkaa ottaa näitä mitaleita. Minun ikäluokkani on pikkuhiljaa väistynyt pois tieltä ja tulee uusia tuloksentekijöitä, niin tämä on erittäin tärkeää, Jauhojärvi totesi.

Ristomatti Hakola
Katso, miten Ristomatti Hakola löi alkutahdit MM-hopealle!

Hakolan selkävamma olikin vain veruke?

Mitali ei ollut Jauhojärvelle yllätys, mutta hän uskoi Norjan ja Venäjän taistelevan kahdesta ensimmäisestä sijasta. Hän hämmästeli kuitenkin Venäjän joukkuevalintaa ja sitä, että sprintissä viidenneksi sijoittunut Sergei Ustjugov pudotettiin joukkueesta.

– Jos Venäjä tekee samanlaisia valintoja 4x10 kilometrin viestiin, niin sehän on vain hyvä Suomelle.

Ristomatti Hakolan selän kunto oli suuri kysymysmerkki ennen parisprinttikisaa. Hakola itse sanoi Pyhäjärven SM-kisojen jälkeen, että hän hiihtää loppukauden vain perinteistä. Jauhojärvi piti Hakolan selkäspekulaatiota myös jonkinlaisena hämäyksenä.

– Silläkin verukkeella voi ottaa paineita pois itseltään. Ja se tiedetään parisprintistä, että mitä pidemmälle homma etenee, sen paremmin Hakola pystyy suoriutumaan.

Suomella oli karsinnassa epäonnea, kun Joni Mäki kaatui viimeisessä nousussa ja joukkue joutui jännittämään toisen erän loppuun asti finaalipaikkaansa. Jauhojärven mukaan kelikin oli tällä kertaa Suomen puolella, sillä lumi mössööntyi toiseen erään ja siinä hiihdettiin ensimmäistä erää hiljempaa.

Iivo Niskanen ja Joni Mäki
Iivo Niskanen (selin) saapui kisojen stadionalueelle onnittelemaan miesten MM-pariviestissä hopealle hiihtäneitä Ristomatti Hakolaa ja Joni Mäkeä (oik.)Lehtikuva / Emmi Korhonen

Taktinen pelisilmä korostui

Jauhojärven mielestä Suomen kaksikon hopean salaisuutena ei ollut vain yhtä yksittäistä asiaa, vaan kyse oli monen asian onnistumisesta. Erityisesti hiihtäjien ja suksien suorituskyky oli ratkaisevassa asemassa.

– Finaalissa nähtiin kummaltakin taktisesti hyvää hiihtämistä ja kummankin taktinen pelisilmä viimeisellä osuudella vain korostui, kuten myös kunto. Ristomatti teki jäätävän vedon viimeiseen ylämäkeen, huollon onnistuminen ja toimivat sukset toivat pienen edun. Sen takia Joni Mäki pääsi loistoasemasta finaalikierrokselle, Jauhojärvi luetteli.

Erityisen tyytyväinen Jauhojärvi oli Mäen psyykkauksesta, joka hänen mielestään aiheutti Gleb Retivihin selkärangan katkeamisen.

– Joni kävi viimeisessä ylämäessä rinnalla ja pakitti sitten peesiin. Hän kiihdytti jo loppusuoralle tullessa ohi, mikä oli taktisesti erittäin fiksua, Jauhojärvi kehui.

Joni Mäki, Ristomatti Hakola, Krista Pärmäkoski ja Jasmi Joensuu

Suomi on saavuttanut nyt Oberstdorfin MM-kisoissa kaksi hopeamitalia, kun Ilkka Herola oli toinen yhdistetyn kisassa perjantaina. Jauhojärvi uskoo, että nyt tullut hiihtomitali oli helpotus Suomen hiihtojoukkueen valmennusjohdolle ja vaikka suomalaishiihtäjillä oli sprinttikisassa epäonnea, on tähän mennessä käydyt kisat osoittaneet, että Suomen huolto on onnistunut useana päivänä.

– Usein kun kisat lähtevät hyvin käyntiin, niin ne myös jatkuvat hyvin. Tämä hyvä vire, mikä on saatu,on varmasti helpottanut mitalipainetta koko joukkueelta. Toivottavasti nähdään loppukisoissakin rentoja, onnistuneita suorituksia.

Lue myös:

Kommentti: Padot murtuvat nyt yksi toisensa jälkeen – Suomen Oberstdorfissa kilpaileva MM-joukkue on hurmostilassa

Ristomatti Hakolan valmentaja uskoo, että ketsuppipullo aukesi MM-hopean jälkeen, eivätkä mitalisaumat jääneet tähän: "En olisi puulla päähän lyöty"

MM-hopea sai rauhallisuuden perikuvana tunnetun päävalmentajankin tunteet purkautumaan – "Tuli hypittyä ja karjuttua"

Katso Suomen upean MM-hopean ratkaisuhetket! Ylen selostamo ihasteli uskomattomia käänteitä: "Ihan täydellistä"

Naiskaksikko säntäsi onnittelemaan hopeasankareita maalialueelle – "Jaettiinkohan meille keltaista korttia?"

MM-hopeasankarit Hakola ja Mäki velmuina haastattelussa: huippusukset siivittivät nappisuoritukseen – "Ihan kaamea kapula"

Hakola ja Mäki hiihtivät parisprintin MM-hopeaa!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat