Hyppää sisältöön

Ristomatti Hakolan isä sai pojaltaan vielä kisapäivän aamuna epätoivoisen tekstiviestin – nyt perheen kotipihalla on autojono onnittelijoilta

Tuomo Hakolan puhelin on täyttynyt onnitteluviesteistä ja puheluista miesten parisprintin MM-hopean jälkeen.

Anneli ja Tuomo Hakola seurasivat Seefeldin MM-kisojen parisprinttiä paikan päällä kaksi vuotta sitten. Kuva: Yle

Sunnuntaiaamupäivänä Tuomo Hakola poimi Karvialla lapsuudenkotinsa seinältä poikansa Ristomatti Hakolan valokuvan, asetti sen pöydälle ja valmisteli kisastudion hyvissä ajoin ennen h-hetkeä. Isä-Hakola on jännittänyt poikansa suorituksia paikan päällä satoja kertoja, mutta tällä kertaa hänen oli tyytyminen kotikatsomoon.

Tunnelma nousi kotonakin kattoon, kun Ristomatti voitti hiihdon parisprintin MM-hopeaa Joni Mäen kanssa Oberstdorfissa.

– Kyllähän se tänne kotijoukkoihin tuo hienot fiilikset. Hänellä on ollut vähän epäonnea. On odotettu, että kunto osattaisi ajoittaa isoihin kisoihin. Ihan käsittämätön tunne täälläkin, Tuomo Hakola kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Tuomo Hakolalla oli tuoreessa muistissa kahden vuoden takainen hetki Seefeldin MM-kisoissa. Tuolloin Iivo Niskasen kanssa parisprinttiin osallistunut Ristomatti kaatui ankkuriosuuden loppuhetkillä ja putosi seitsemänneksi.

Kolarit ja kaatumiset ovat olleet Oberstdorfinkin laduilla niin yleisiä, ettei Tuomo Hakola uskaltanut juhlia MM-mitalia liian aikaisin.

– Muistetaan Riston historia. Se varmaan tulee pesäpallosta, jossa Risto oppi syöksymään ja kaatuilemaan. Hän harrasti sitä aika paljon hiihdossakin. Seefeldissä aivan älyttömän tärkeä tilanne meni siihen. Tänään, kun Ristolla oli oma viimeinen osuus, ajattelin, että älä nyt jätkä enää kaatuile, pesäpalloa aikoinaan valmentanut Tuomo Hakola naureskelee.

Joni Mäki ja Ristomatti Hakola tuulettavat MM-hopeaa.

Ristomatti Hakola toi Suomen viestin viimeiseen vaihtoon aivan Norjan Erik Valnesin kannassa kolmantena.

– Olen tiennyt koko vuoden, että Risto on helkkarin hyvässä kunnossa. Alkuerässä oli vähän kankeaa, mutta luotin, että finaaliin löytyy paras Risto, ja olihan se hieno hiihto. Joni hoiti hienosti loput.

Oberstdorfin parisprintti oli romurallia alkuerästä asti. Suomi joutui jännittämään finaalipaikkaansa, sillä Mäki kaatui alkuerän ankkuriosuudella viimeisessä ylämäessä. Hän ehti juuri ja juuri nousta erässä kuudenneksi ja kiinni viimeiseen aikavertailupaikkaan.

– Kun Mäki kaatui, ajattelin, että ei tämä voi olla totta. Jos Risto pysyy pystyssä, niin onko sitten niin huonoa tuuria, että joukkuekaveri kaatuu. Onneksi Jonilla oli kuntoa ja voimaa tulla loppu niin, että he pääsivät finaaliin. Luotin siihen, että toinen erä on hitaampi, koska keli muuttui puolessa tunnissa. Nyt niin kävi.

Kotiovella onnittelijoiden jono

Ristomatti Hakolan vanhemmat Tuomo ja Anneli Hakola ovat olleet poikansa urheilu-uralla tiiviisti mukana. Ennen mitalivetoa Tuomo sai Ristomatilta epätoivoisen kuuloisen tekstiviestin.

– Aina ennen kisoja Risto laittaa viestiä, että ei kulje mihinkään. Minun täytyy luoda häneen henkistä hyvinvointia, että älä nyt taas vähättele itseäsi.

– Kroppa ei toimi, tuleeko tästä mitään, tehdään paras, Hakola kertailee ennen kilpailua saamansa tekstiviestin sisältöä.

Äiti Anneli Hakola seurasi kisaa pariskunnan kotona 11 000 asukkaan Kankaanpäässä. Hän sai huomata, että Kankaanpään hiihtoylpeyden uran ensimmäinen arvokisamitali sytytti paikkakuntalaiset.

– Sovimme emännän kanssa, että pidetään ovia kiinni koronan takia. Itse olen sellainen, että avaan kaikille ovet. Kankaanpäässä oven takana oli valtava autojono, mutta nyt ei valitettavasti pääse sisälle. Kiitos kaikille valtavasta määrästä puheluita ja tekstiviestejä, Tuomo Hakola kiittelee.

Tuomo Hakolan mukaan Ristomatti Hakolalla on mittava kaatumishistoria. Kuva: Marko Tuominiemi / AOP

Tuomo ja Anneli Hakolalle kisojen kiertäminen on elämäntapa, joka on antanut mahdollisuuden matkustaa eri puolille maailmaa. Kotonakin kisatunnelmaan päässyt Isä-Hakola uskoo, että sunnuntain mitalikahvit eivät jää viimeisiksi Oberstdorfin MM-kisojen maastohiihdossa.

– Kun yhteishenki saadaan toimimaan, se on yksi potku lisää. Suomen miesten joukkuetta on nyt vaikea pysäyttää viestihiihdossa. Odotan ehdottomasti pronssia ja hopeaankin on mahdollisuus. Kultaan taitaa olla ylitsepääsemätön este tuo Norjan (Johannes Hösflot) Kläbo, Hakola kertoo odotuksistaan perjantain viestiin.

Tuomo Hakola aikoo juhlistaa Suomen MM-hopeaa rakkaan harrastuksen, hiihdon, parissa.

– Hiihto on hieno harrastus ja kuntoilumuoto nuorille ja vanhoille. Tämän hienon saavutuksen myötä kaikki ladulle, kuuluvat Hakolan terveiset.

Lue myös:

Sami Jauhojärvi ihasteli Suomen pelisilmää MM-hopeahiihdossa – piti Hakolan selkävammaa hämäyksenä ja lähetti erityskehut Mäelle

Kommentti: Padot murtuvat nyt yksi toisensa jälkeen – Suomen Oberstdorfissa kilpaileva MM-joukkue on hurmostilassa

Ristomatti Hakolan valmentaja uskoo, että ketsuppipullo aukesi MM-hopean jälkeen, eivätkä mitalisaumat jääneet tähän: "En olisi puulla päähän lyöty"

MM-hopea sai rauhallisuuden perikuvana tunnetun päävalmentajankin tunteet purkautumaan – "Tuli hypittyä ja karjuttua"

Katso Suomen upean MM-hopean ratkaisuhetket! Ylen selostamo ihasteli uskomattomia käänteitä: "Ihan täydellistä"

MM-hopeasankarit Hakola ja Mäki velmuina haastattelussa: huippusukset siivittivät nappisuoritukseen – "Ihan kaamea kapula"

Hakola ja Mäki hiihtivät parisprintin MM-hopeaa!