Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Asiantuntijat uskovat: Historiallisella MM-hopealla voi olla iso vaikutus – "Kyllä siinä apina putoaa selästä"

Yle Urheilun asiantuntijat odottavat Ristomatti Hakolan ja Joni Mäen MM-hopean tuovan lajiin lisää draivia.

Hiihdon MM 2021
Ristomatti Hakola ja Joni Mäki
Joni Mäki (oik.) lähettää Ristomatti Hakolan matkaan Oberstdorfin parisprintin MM-finaalissa.Lehtikuva / Emmi Korhonen

Ristomatti Hakolan ja Joni Mäen MM-hopea Oberstdorfin vapaan hiihtotavan parisprintissä on iso asia koko suomalaiselle hiihdolle, sanovat Yle Urheilun asiantuntijat Sami Jauhojärvi ja Kalle Lassila.

Kaikilla MM-kisoissa olevilla on aina painetta menestyä, joten kisojen toinen MM-mitali Suomen joukkueelle luo muille urheilijoille paineetonta tilaa menestyä.

– Aina kun tulee mitaleita ja onnistumisia, se on koko joukkueen onnistuminen. Siellä ei yksi yksittäinen urheilija pysty menestymään. Se vaatii, että joukkue ja tuki taustalla on kunnossa, Jauhojärvi muistutti.

Tärkeää on, että potentiaalisilta mitalimatkoilta alkoi heti tulla tulosta.

– Kun sellaisessa onnistuttiin heti, niin kyllä siinä apina putoaa selästä ja se tuo rentoutta tekemiseen, Jauhojärvi sanoi.

Suomen joukkueen hyvä henki on välittynyt ulkopuolisillekin ja kun vielä huoltotiimi on tehnyt hyvää tulosta päivästä toiseen, on se potkinut urheilijoita yhä enemmän eteenpäin. Ja on kyse sitten uusista mitalisteista tai vanhoista, jotka vain kasvattavat mitalisaldoaan, he toimivat esikuvina nuorille urheilijoille.

Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen ovat aiemmin olleet ne, joilta on aikaisemmissa kisoissa odotettu menestystä. Nyt meillä on kaksi uutta hiihtäjää, jotka voivat ottaa tuloksentekovastuuta kannettavakseen, Lassila sanoi.

Positiivista draivia

Menestys käynnistää usein positiivisen kierteen. Se tuo näkyvyyttä, herättää kiinnostusta niin mediassa kuin katsojien keskuudessa, se saattaa tuoda myös lisää yhteistyökumppaneita sekä harrastajia.

– Jo se, että esimerkiksi miesten viestimitalimahdollisuus on tullut konkreettiseksi ja herättänyt keskustelua, on tehnyt paljon suomalaiselle hiihdolle, Lassila sanoi.

Maastohiihto on ollut tämän talven aikana hyvin esillä, sillä koronapandemian takia ihmiset ovat harrastaneet paljon ulkona ja runsaslumisuus on houkutellut ihmisiä hiihtämään. Juuri ennen Oberstdorfin MM-kisoja saatiin vielä iloisia uutisia, kun nuorten joukkue menestyi hyvin MM-kotikisoissa.

Vuokatin lumilla Niilo Moilanen juhli perinteisen sprintin nuorten maailmanmestaruutta, Alexander Ståhlberg otti 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa hopeaa ja 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisassa pronssia. Tämän lisäksi pojat saavuttivat viestissä hopeaa.

– Jos ajatellaan viimeaikaisia tuloksia isossa mittakaavassa ajateltuna, niin jo nuorten kisat menivät hyvin ja nyt aikuisten MM-joukkueessa mitalistien määrä on kasvanut. Sillä on lajiin iso merkitys, Lassila sanoi.

– Uskon, että jos onnistuneita suorituksia tulee loppukisojen aikana, niin saamme positiivisen draivin maastohiihdon ympärille myös kilpailupuolelle. Se poikii lisää harrastajia lajiin ja sitä myötä potentiaalisia tuloksentekijöitä tulevaisuudessakin, Jauhojärvi totesi.

Lisää panostusta sprinttiin

Se, että Suomen miehet saavuttivat mitalin parisprintissä juuri vapaalla hiihtotavalla, oli historiallista. Parisprintissä on kilpailtu MM-mitaleista vuodesta 2005 Oberstdorfin kisoista lähtien. Suomen miehet ovat saavuttaneet kaksi MM-pronssia, jotka ovat molemmat tulleet perinteisellä hiihtotavalla. Myös Sotshin parisprintin olympiavoitto hiihdettiin perinteisellä hiihtotavalla.

– Naiset ovat onnistuneet ottamaan mitaleja vapaallakin, muun muassa niissä edellisissä Oberstdorfin MM-kisoissa naiset toivat hopeaa. Tämä on osoitus siitä, että joku Suomessa osaa hiihtää vapaatakin, Jauhojärvi vitsaili.

Vaikka suomalaishiihtäjät eivät viime aikoina ole menestyneet sprintin maailmancupissa, on sprintti Jauhojärven mukaan ollut kautta aikain suomalaisten laji. Ottihan Suomi naisten sprintissä kaksoisvoiton, kun se oli ensimmäistä kertaa arvokisaohjelmassa Lahden MM-kisoissa.

Lassila on aiemmin kritisoinut vahvasti sitä, ettei Suomessa arvosteta sprinttiä ja Hiihtoliiton pitäisi päättää, halutaanko tulosta. Hän on muistuttanut, ettei menestys tule sivutuotteena. Maailmancupin kisoissa sprintistä jaetaan aivan yhtä paljon pisteitä ja palkintorahoja kuin normaalimatkoista. Ja sprinttikisoja on maailmancupin kalenterissa runsaasti. Viime kaudellakin maailmancupissa olisi ilman koronaa ollut 14 sprinttikisaa, kun normaalimatkoja olisi ollut 21.

Asiantuntijoiden mukaan Joni Mäen ja Ristomatti Hakolan saavutus antaa nyt uskoa siihen, että Suomessa on osattu tehdä oikeita asioita niin sprintissä kuin vapaalla. Seuraavaksi panosta pitäisi kasvattaa, jotta menestystä tulisi jatkossakin.

– Kyllä tämä nyt huutaisi sitä, että voitaisiin viritellä sprinttijoukkuetta takaisin maajoukkueeseen, Jauhojärvi totesi.

Lue myös:

Joni Mäki ja Ristomatti Hakola saivat MM-hopeamitalinsa – juhlat jäävät väliin: "Nyt syömään ja kämpille pötköttämään"

Suomen jättiyllätystä hehkutetaan Ruotsissa – ota haltuun parhaat palat Ristomatti Hakolan ja Joni Mäen ikimuistoisesta MM-hopeasta!

Joni Mäen pitkäaikainen valmentaja on nähnyt suojattinsa kasvun MM-mitalistiksi – antaa kiitosta hopeasankarin kakkoslajille

Ristomatti Hakolan isä sai pojaltaan vielä kisapäivän aamuna epätoivoisen tekstiviestin – nyt perheen kotipihalla on autojono onnittelijoilta

Asiantuntija lataa: Suomessa ei arvosteta sprinttihiihtoa ja liiton pitää päättää, halutaanko tulosta – "Menestys ei tule sivutuotteena"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat