Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Kalle Rovanperältä uran paras suoritus kaikilla mittareilla – viimeisetkin epäilykset karisivat uuden suomalaistähden ympäriltä

Kalle Rovanperä on matkalla seuraavaksi suomalaiseksi rallin maailmanmestariksi, kirjoittaa Yle Urheilun rallitoimittaja Tomi Tuominen.

urheilu
Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä ylsi Rovaniemen MM-rallissa huippusuoritukseen.Tomi Hänninen

Liekö kellään ollut epäilystä seuraavasta suomalaisesta ralliautoilun maailmanmestarista? Jos on, enää ei kannata epäillä. Tietysti kaikkea voi tapahtua, mutta itselleni asia vahvistui Rovaniemen MM-rallin aikana entisestään. Se on Kalle Rovanperä.

Toisen polven kuljettaja osoitti taas tulevan suuruutensa. Sanon tulevan, sillä vielä on paljon edessä, esimerkiksi ensimmäinen osakilpailuvoitto. Sitä odotettiin Rovaniemeltä, mutta yksi kuljettaja oli vielä tällä kertaa etevämpi.

Kakkostila on kuitenkin kova saavutus. Se on myös samalla Rovanperän uran paras sijoitus. Uran parasta ei pelkästään ollut sijoitus, vaan tapa, millä se tuli.

Muistatte varmasti viime vuoden Ruotsin MM-rallin ja sen viimeisen erikoiskokeen. Rovanperä nousi uskomattomalla viimeisen erikoiskokeen pohja-ajallaan historian nuorimpana kuljettajana kolmen parhaan joukkoon, eli palkintokorokkeelle. Nyt Rovaniemellä Rovanperä toisti temppuna ajamalla Power Stage -erikoiskokeen nopeimman ajan kovan paineen alla.

Kenties tuo paine tuntui kuitenkin enemmän kaikilla muilla. Rovanperä on hämmästyttänyt rallikansaa kylmän viileällä suhtautumisellaan kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin. Tämän kuljettajan hartiat tuntuvat olevan niin liukkaat, ettei niihin paineet ehdi tarttua.

Rovanperän varmuus huipputehokkaan WRC-auton ratissa on ihailtavaa katseltavaa. Hän ei puhu liiemmin opettelusta, vaan katsoo jokaista kisaa menestyksen kiilto silmissään. Epäonnistumisen jälkeen nuorukainen on valmis soimaamaan itseään, mutta oikealla tavalla. Virheistä opitaan, ja sen Rovanperä juuri tekee. Mutta ne virheet ovat pääosin pieniä.

Rovaniemen MM-rallin Aittajärven vaativalla erikoiskokeella virheeseen on helppo sortua, mutta Rovanperä pystyi nostamaan riskikynnyksen normaalin virherajan yläpuolelle. Taas kerran.

Rallikansa janoaa Rovanperän ensimmäistä osakilpailuvoittoa. Se on vielä edessä. Vielä on myös edessä se kilpailu, jota hän hallitsee alusta maaliin. Sen jälkeen tulee usean osakilpailun voittaminen, jonka jälkeen on jäljellä enää mestaruus. Nämä mainitut ovat kuitenkin ne vaikeimmat askeleet. Mitä ylemmäs tässä lajissa noustaan, sen korkeampi askel tulee rappusten välillä ottaa.

Rovanperällä askeleet tähän riittävät. Kysymys on vain maltista. Sitäkin tuntuu olevan tarpeeksi. Toivottavasti myös rallikansalla riittää malttia. Odottakaa vain, tämä mies tarjoaa meille vuosiksi eteenpäin upeita rallihetkiä.

Lue myös:

Kalle Rovanperän ristiriitainen huippusuoritus, Hyundain terävä vastaisku ja Esapekka Lapin murskaava paluu ratin taakse – nämä viisi asiaa opimme Rovaniemen MM-rallista

MM-sarjan uusi kärkimies Rovanperä otti ennätyssuorituksensa rauhallisesti, tallipomo Jari-Matti Latvala hehkutti suojattinsa kykyjä: "Elementit kasvaa maailmanmestariksi"

Valtava loppuveto! Näin Kalle Rovanperä tykitti Rovaniemen historiallisen rallin kakkoseksi ja nousi kaikkien aikojen nuorimpana MM-sarjan kärkeen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat