Hyppää sisältöön

Jokerit saattaa viettää Venäjällä koko pudotuspelikevään – Sami Lepistö hyvästelee pienet tyttärensä: "En osaa sanoa, milloin iskä tulee takaisin"

Jokerit pelaa kaikki pudotuspeliottelunsa poikkeuksellisesti vieraskaukalossa. Helsinkiläiset kohtaavat avauskierroksella viime vuoden tapaan Lokomotiv Jaroslavlin.

Jokereiden Marko Anttila, Henri Ikonen ja Sami Lepistö (oik.) aloittavat pudotuspelit keskiviikkona Lokomotiv Jaroslavlia vastaan. Kuva: Emil Hansson / AOP

Jokerit-puolustaja Sami Lepistö on poikkeuksellisen tilanteen edessä ennen jääkiekkouransa yhdeksänsiä KHL-pudotuspelejä.

Lepistön tiistaina alkava Venäjän reissu voi kestää viikon tai jopa kaksi kuukautta, sillä helsinkiläisseura pelaa kaikki pudotuspeliottelunsa vieraskaukalossa. Matkan pituus riippuu siitä, miten pitkälle Jokerien liito kantaa.

Kesällä neljä vuotta täyttävien kaksostyttöjen isän intoa ei ole vähentänyt se, että hän voi joutua olemaan erossa perheessä pitkänkin ajan. Lepistö, 36, uskoo kaiken menevän kotipuolessa hyvin, vaikka erossa olo tuntuukin etukäteen ajatuksena raskaalta.

– Emme ole siitä vielä hirveästi puhuneet, kun ei tiedä ymmärtävätkö he, enkä oikein osaa sanoa, milloin iskä tulee takaisin. Tänään rupean puhumaan siitä, että en välttämättä ihan heti tule kotiin. Varmasti vaimolle raskasta sitten kun en pääse auttamaan käytännön asioissa. Totta kai se on itsellenikin raskasta olla kauan erossa perheestä, Lepistö kertoo.

Ensimmäisellä kierroksella joukkue kohtaa Lokomotiv Jaroslavlin. Ottelusarjan kaksi ensimmäistä ottelua ovat Lokomotivin kotiotteluja ja kaksi seuraavaa Jokereiden. Kotiotteluilta ne tuskin kuitenkaan tuntuvat, sillä kaikkiin otteluihin otetaan Jaroslavlissa yleisöä.

Jokerit päätti runkosarjan kolmanteen peräkkäisen voittoon Helsingissä 25. helmikuuta. Kuva: Emil Hansson / AOP

Jos sarja katkeaa nopeasti Jokerien voittoon, palaa joukkue Helsinkiin ennen siirtymistä seuraavalle pelipaikkakunnalle. Mikäli jatkopaikka ratkeaa vasta seitsemännessä ottelussa, on suora siirtyminen seuraavaan kohteeseen ainut järkevä vaihtoehto.

Sarjan katkaiseminen nopeasti on Lepistön mukaan iso porkkana, sillä se tarkoittaisi käyntiä kotona Suomessa.

– Aika pitkä aika olisi muuten hotelleissa. Varmasti olisi iso juttu, että perheelliset pääsisivät näkemään perhettä välissä, Lepistö pohtii.

Itseluottamus hyvällä tasolla

Joulukuussa Jokerit vahvuuteen liittynyt Lepistö on kerännyt kauden 27 ottelussaan tehot 1+7=8. Keskiviikkona alkavat KHL-pudotuspelit ovat hänelle neljännet kasvattajaseurassaan.

Ottelutahti on ollut tiivis, ja sellaisena se tulee jatkumaankin, sillä pudotuspeleissä joukkueet kohtaavat joka toinen päivä.

– Tulin itse siinä joulun jälkeen mukaan, niin kyllä siinä sai pelata ihan huolella. Pelikuntoon pääsi ainakin hyvin. Koen, että varsinkin pleijareissa kun on kovat panokset, varmasti jokainen jääkiekkoilija tykkää pelata koko ajan, ettei tule liian pitkää odotusta seuraavaan peliin, kävi miten kävi.

Jokerit päätti runkosarjan kolmeen peräkkäiseen kotivoittoon, mikä on nostattanut joukkueen tunnelmia kauden tärkeimpien pelien alla.

– Itseluottamus ja fiilis joukkueessa on tosi hyvä. Voitoista on kaivettu hyvää fiilistä ja muutama kaveri sai onnistumisia loppukaudesta. Se varmasti ruokkii itseluottamusta playoffeihin.

Lokomotiv on Jokereille tuttu vastus viime kevään pudotuspelien avauskierrokselta, jonka jälkeen kausi keskeytettiin koronaviruspandemian vuoksi. Tuolloin Jokerit katkaisi sarjan kuudennessa ottelussa voitoin 4–2. Tämän kauden neljästä runkosarjakohtaamisesta kolme on kääntynyt helsinkiläisten voitoksi.

Lepistö luottaa täysin siihen, että Jokerit pystyy jälleen kaatamaan Lokomotivin pudotuspeleissä.

– Viime vuonna pelattiin se sarja tosi hyvin. Ollaan pääosin voitettu matseja heitä vastaan, joten siinä mielessä Lokomotiv on mieluisa vastustaja. Toki kaikki vastustajat ovat kovia ja meidän pitää pelata hyvin. Onneakin pitää vähän olla, että mennään jatkoon.

KHL-konkari Lepistö tietää, että pudotuspeleissä pienilläkin asioilla voi olla ratkaiseva merkitys.

– Jos nyt ei joka ilta tule hattutemppua, niin toivon, että ero hyvän ja huonon pelin välillä on mahdollisimman pieni. Haluan auttaa joukkuetta tavalla tai toisella, oli se sitten kiekon blokkaaminen, kiekon saaminen pois omalta alueelta, syöttö tai jopa maali, Lepistö sanoo.

Lue myös: