Hyppää sisältöön

Kommentti: Buffalo Sabresin fiasko on tosiasia – pelaajat kehuvat NHL-valmentajaa, jolle eivät edes pelaa

Mennyt viikonloppu antoi sinetin Buffalon sysimustalle alkutalvelle. NHL-seuralta nähtiin kaksi täysin sielutonta ja häpeällistä esitystä, kirjoittaa Yle Urheilun Tommi Seppälä.

Ralph Kruger huhkii Buffalo Sabresin vaihtoaitiossa Kuva: Getty Images

Lähtökohtaisesti Buffalon ei pitänyt enää pystyä vajoamaan syvemmälle. Vuosikaudet NHL:n kellarikerroksissa rypeneen joukkueen piti jälleen kerran ottaa se kuuluisa seuraava askel, olihan joukkueetta tämänkin kauden alla vahvistettu tunnetuilla ja meritoituneilla NHL-tähdillä, jotka eivät todellakaan tulleet seuraan ilmaiseksi.

Ja mitä vielä! – nolo farssi Buffalossa on nousemassa kokonaan uudelle tasolle.

Viimeistään mennyt viikonloppu antoi sinetin Buffalon sysimustalle alkutalvelle. Kaksi täysin sielutonta ja sanalla sanoen häpeällistä esitystä Philadelphian isäntänä maalasi surullisen ja synkän kuvan joukkueen sielunmaisemasta. Kaksi ottelua, kaksi tappiota, nolla tehtyä maalia ja kuusi omiin.

Buffalo ei edes halunnut voittaa viikonloppuna.

On vaikea käsittää, miten kukaan seurassa pystyy nukkumaan viikonlopun jälkeen. Sabres on ollut NHL:n yleinen naurunaihe jo pitkään, mutta nyt fiasko on riistäytymässä lopullisesti käsistä. Pelaajia on vaihdettu, valmentajia on vaihdettu, seurajohtoa on vaihdettu, mutta mikään ei auta – sama rämpiminen jatkuu vuodesta toiseen ja alati rumemmin sivujuontein.

Seurakulttuuri Buffalossa on läpimätä alkaen omistajista päättyen pelaajistoon.

Jokseenkin kieroutuneena voi pitää esimerkiksi asetelmaa, missä päävalmentaja Ralph Krugeria on hehkutettu pelaajien toimesta vajaan parin vuoden kuin yhdestä suusta: nyt on huippukoutsi! Samaan aikaan tämä ihmiskuiskaaja ei kuitenkaan ole saanut Buffalon peliin alkeellistakaan ryhtiä.

Buffalo on saanut pudotettua päästettyjen maalien määrää Krugerin alaisuudessa, mutta siinäpä ne saavutukset sitten onkin. Yhtään enempää selkärankaa tai sitoutumista viisikkopelaamisen perusasioihin ei ole nähtävissä kuin edellistenkään luotsien aikana. Samanlaista täysin selkärangatonta matelua on ollut tarjolla usein myös Krugerin alaisuudessa.

Jack Eichel Kuva: Getty Images

Ennen Krugeria Buffalon pisteprosentti vuosina 2010-2019 oli 45,2, kanadalais-saksalaisen luotsin alaisuudessa 47,2. Tämän kauden 39,5 on vuodesta 2010 lukien seuran neljänneksi huonoin noteeraus.

Pelaajat siis kehuvat kilpaa valmentajaa, jolle eivät kuitenkaan pelaa.

On siinäkin yhtälö.

Viimeisin juonenkäänne Buffalossa on avainpelaajien, etenkin kapteeni Jack Eichelin totaalinen kyvyttömyys tuottaa hyökkäyssuuntaan. Samaan aikaan, kun siirtohuhut joukkueen tärkeimmän ja kalleimman pelaajan ympärillä ovat taas käynnistyneet, tämä on tehnyt 17 otteluun kokonaiset kaksi maalia.

Menneellä kaudella Eichel teki 68 otteluun 36 osumaa.

Monet muut ovat seuranneet kapteenin esimerkkiä: Jeff Skinner nolla maalia, Taylor Hall yksi maali ja Eric Staal kolme maalia. Vilkaistaanpa tehotilastoa: Rasmus Dahlin -17, Hall -12, Sam Reinhart -11, Staal -9, Eichel -7 ja niin edelleen.

Ilman minkäänlaisia Suomi-laseja voi todeta, että Rasmus Ristolaista lukuun ottamatta harvalle avainpelaajalle, jos kenellekään, voi antaa alkukaudesta puhtaita papereita.

Buffalon Rasmus Ristolainen kuvassa Kuva: Getty Images

Esimerkiksi kahden maalin Taylor Hallille seura maksoi löi kesällä nenän eteen kahdeksan miljoonan taalan sopimuksen. Jeff Skinner, joka ei siis ole tehnyt vielä maaliakaan, tienaa alkaneesta kaudesta kymmenen miljoonaa taalaa. Ja mikä parasta, yhdeksän miljoonan cap hitia kantava sopimus kestää kesään 2027!

Tästä päästäänkin sopivalla aasinsillalla johtajuusongelmaan.

Kysyä sopii, missä juurisyyt fiaskolle ovat, jos mitkään pelaajahankinnat tai vaihdokset valmennuksessa eivät auta? Johtajuusvaje seurassa on valtava ja se käsittää sekä toimiston että pukuhuoneen. Vapaan kasvatuksen kulttuurissa joukkueen on annettu elää kuin pellossa samaan aikaan, kun seurajohto omistajan johdolla on heitellyt rahaa sinne tänne kokonaisuutta sen kummemmin miettimättä.

Seuraa on johdettu tällä kaavalla niin kauan, ettei paluuta enää ole – ei tämän ydinryhmän kanssa.

Viime kädessä katseet kääntyvät omistaja Terry Pegulaan. Etenkin nyt, kun sonta on lopullisesti tuulettimessa, seura ja joukkue kaipaa kovaa johtajuutta. Miljardööriomistaja on vastuussa siitä, millaisen arvomaailman kautta seurassa operoidaan ja sen pohjalta tämän pitäisi valita GM. Tämän tehtävä taas on palkata arvoihin sopivat pelaajat sekä valmentaja, joka pitää jään tasolla kiinni päivittäisestä vaatimustasosta.

Tässä prosessissa ei ole toiminut pitkään aikaan mikään.

Jeff Skinner, Buffalo Sabres Kuva: Getty Images

Kun piti aikanaan vaatia, luoda seuralle kulttuuri ja arvomaailma, ei vaadittu eikä luotu mitään. Nyt huutaminen tai pukuhuoneen rikkominen valmentajan tai seurajohdon toimesta on enää turhaa. Kulttuuri kasvoi kieroon eikä paluuta ole. Sillä Buffalo Sabresilla, jonka me juuri nyt tunnemme, ei ole pienintäkään toivoa jäljellä.

Tämä alus menee pohjaan.

On siis turha spekuloida valmentajan tai edes GM:n asemalla, jos kohta muutoksia tällekin osastolle lienee luvassa. Tärkeintä on räjäyttää pitkään kasassa ollut ydinryhmä pelaajistossa. Mikäli alus halutaan nostaa pohjaan, kokoonpanoon täytyy tehdä massiivisia muutoksia alkaen kapteeni Jack Eichelista.

Helppoa se ei tule olemaan, sillä esimerkiksi Skinnerin sopimukseen on kirjattu kaikenlaisen siirtelyn estävä NMC-pykälä. Vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole, koska kaikkea muuta on koitettu. Ytimen rikkomisella tulee olemaan hintansa, mutta mikään ei voi olla pahempaa kuin jälleen kerran käsillä oleva seuralogon täydellinen häpäiseminen.

On tullut sanottua tämä aiemminkin, mutta sanon taas: häviö ei ole häpeä, mutta luovuttaminen on.

Lue myös:

Juttua muokattu 2.3. klo 8.13: Muutettu otsikkoa.

.
.