Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • eEuro 2021 -karsinnat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Yle Urheilu mittasi liian lyhyeksi puhutun yhdistetyn MM-lenkin: lenkki jäi alimittaiseksi, kunnes oivalsimme oikean mittaustavan

Yle Urheilun mittausten mukaan yhdistetyn rata MM-kisoissa on oikean pituinen. Samoilla linjoilla ovat kilpailupäällikkö Lasse Ottesen ja yhdistetyn tekninen asiantuntija Jyri Pelkonen.

Hiihdon MM 2021
Jarl Magnus Riiber, Ilkka Herola, Jens Luråås Oftebro
Ilkka Herola otti yhdistetyn normaalimatkalla hopeaa. ODD ANDERSEN/AFP via Getty Images

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Yhdistetyn päävalmentajan Petter Kukkosen mittausten mukaan yhdistetyn 2,5 kilometrin lenkki on todellisuudessa 2,25 kilometriä Oberstdorfin MM-hiihdoissa.

– Useat joukkueet ovat tukeneet meitä. He ovat mitanneet omilla GPS-laitteillaan saman asian, Kukkonen sanoi sunnuntaina.

Yle Urheilu pääsi maanantaina mittaamaan yhdistetyn hiihto-osuuden lenkin pituuden avustavan ratamestarin kanssa. Aloitimme mittauksen siitä kohtaa rataa, josta uusi kierros käynnistyy ja hiihdimme samaan kohtaan, josta olimme lähteneet liikkeelle.

Aluksi pyrimme hiihtämään optimaalista hiihtolinjaa. Laitteina käytimme älypuhelinta ja viimeisellä lenkillä myös minikameran GPS-sirua. Puhelimen GPS-tiedot näyttivät, että alueen mittaustarkkuus oli horisontaalisesti ja vertikaalisesti noin viisi metriä. Kiersimme lenkin viisi kertaa.

Ensimmäinen lenkki antoi suurimman poikkeaman keskiarvoon. Puhelimen GPS näytti radan mitaksi 2,40 kilometriä. Radalla oli muitakin käyttäjiä, joten jouduimme usein vaihtelemaan hiihtolinjaa. Tämä seikka vaikutti aluksi mitättömältä, mutta saattoi vaikuttaa suuresti mittaustulokseen.

Kimmo.png
Kimmo Porttila

Kaksi seuraavaa mittausta antoivat puhelimella tulokset 2,31, 2,34 ja 2,32 kilometriä. Rata oli lähes tyhjä ja pääsimme hiihtämään lähes koko ajan optimaalista, eli yleensä lyhyintä hiihtolinjaa.

Neljännen lenkin jälkeen selvisi, että virallinen mittaus suoritetaan keskilinjaa pitkin. Rata oli suljettu, mutta saimme erikoisluvan hiihtää vielä kerran. Nyt kun rata oli täysin tyhjä, saimme valita linjan esteettä.

Keskilinjaa hiihdettäessä GPS:n tulos yllätti: tasan 2,50 kilometriä. Kameran GPS komppasi lähes saman tuloksen: 2,48 kilometriä. Kilpailussa kymmenen kilometrin kisassa lenkki kierretään neljästi.

Koska lähdöstä ampaistaan suoraan metsään, jää stadionin lenkki kiertämättä kerran. Tämä lyhentää kokonaismatkaa noin 140 metriä, mikä on kuitenkin FISin sääntöjen sallimissa rajoissa.

FIS-pomo: "Meillä on viiden prosentin joustovara"

Kansainvälisen hiihtoliiton FISin yhdistetyn kilpailupäällikkö Lasse Ottesen painottaa Yle Urheilulle, että reitin ovat mitanneet kisajärjestäjät ja FIS niin manuaalisesti kuin myös GPS-teknologiaa hyödyntäen.

FISin sääntöjen mukaan radan virallinen pituus voi heittää viisi prosenttia suuntaan tai toiseen. Säännöt siis sallisivat sen, että 10 kilometrin reitti olisi todellisuudessa jotain 9,5 ja 10,5 kilometrin väliltä.

– Ei ole helppoa saada reitistä metrilleen 10 kilometriä, joten siksi meillä on tuo viiden prosentin joustovara. FISin ja kisajärjestäjien virallisten mittausten mukaan lenkki on 2 506 metriä lähdöstä lähtöön. Viimeinen (neljäs) kierros on hieman lyhyempi, koska siinä mennään suoraan maaliin. Kilpailun pituudeksi tulee 9,808 metriä. Sen kanssa ei siis pitäisi olla mitään ongelmaa sääntöjen puitteissa, Ottesen toteaa.

Ottesen kertoo, että reitit mitataan mittapyörällä kävellen. Tulosta verrataan GPS-laitteen lukemaan.

– Kävelemme keskellä rataa koko matkan, eli että emme käännöksissäkään mene sisäkaarteessa, vaan keskellä. Joten se ei ole hiihtäjälle ihanteellinen linja, koska mutkat lyhentävät matkaa hieman. Ei ole mitään järkeä tehdä minkäänlaisia muutoksia.

Petter Kukkosen mukaan muutkin maat ovat huomanneet, että yhdistetyn MM-kisalatu on selvästi alimittanen. Lasse Ottesen ei tätä allekirjoita.

– Meidän tiedossamme on viesti Suomen joukkueelta, mutta muilta joukkueilta en ole kuullut mitään, Ottesen toteaa.

Petter Kukkonen
Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen on MM-kisojen aikana kyseenalaistanut yhdistetyn ladun pituuden.Tomi Hänninen

Myös yhdistetyn teknisen asiantuntijan Jyri Pelkosen mukaan Oberstdorfin MM-ladut ovat kunnossa.

Pelkonen kertoo, että ladut mitataan aina keskilinjaa pitkin.

– Se on käytäntö, miten rata saa certifikaation, ja että rataa voidaan käyttää kansainvälisissä kisoissa.

Miksi ladut mitataan keskilinjaa pitkin?

– Jos ladut mitattaisiin ideaalilinjalla, niin esimerkiksi massalähdössä moni urheilija joutuisi hiihtämään extrametrejä. Menisi liian sekavaksi, jos väliaika- ja massalähtöjen ladut mitattaisiin eri tavalla.

Pelkonen sanoo, että Oberin yhdistetyn lenkki on todella nopea.

– Siellä on kovavauhtisia laskuja ja matkan voi hiihtää ajallisesti lyhyessä ajassa.

Päivitetty kello 18.00: Täydennetty juttua Lasse Ottesenin kommenteilla.

Päivitetty juttua klo 18.19: Lisätty juttuun Jyri Pelkosen kommentit.

Lue myös:

Suomen yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen ihmettelee taas FIS:n toimintaa – ja saa nyt tukea muiltakin: “En voi ymmärtää ollenkaan”

Suomi piti viidennen sijansa miesten yhdistetyn viestissä, Riiber toi Norjan MM-kultaan: "Ei siinä taikatemppuja ehtinyt tehdä"

Ilkka Herola harmitteli huonoa tuuria – kisan tuomaristo teki harvinaisen ratkaisun Suomen viimeisen hypyn jälkeen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat