Hyppää sisältöön

Valmentaja pani yhteistyön Lotta Haralan kanssa poikki – perustelee päätöstä luottamuspulalla: "Minulle ei kerrottu toimintakiellosta"

Lotta Haralan ja Matti Liimataisen puolitoista vuotta kestänyt yhteistyö päättyi helmikuussa.

Lotta Harala oli Matti Liimataisen valmennuksessa syksystä 2019 lähtien helmikuuhun saakka. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Yleisurheiluvalmentaja Matti Liimataisen ja aitajuoksija Lotta Haralan yhteistyö on päättynyt. Molemmat vahvistavat asian Yle Urheilulle.

– Yhteistyö loppui tässä kaksi viikkoa sitten. Ei se siihen dopingrikkeeseen liittynyt, vaan miten se hoidettiin. Elikkä luottamuspula. Syy oli se, että minulle ei kerrottu toimintakiellosta, Liimatainen kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Harala sai Antidopingasioiden kurinpitolautakunnalta kolmen kuukauden toimintakiellon dopingrikkomuksesta viime syksynä. Toimintakielto alkoi jo viime vuoden lokakuussa ja näin ollen päättyi 12. tammikuuta 2021.

Harala antoi elokuussa Espoon gp-kilpailussa dopingnäytteen, josta löytyi viitteitä 5-metyyliheksaani-2-amiinista (1,4-dimetyylipentyyliamiini), joka on kilpailussa kielletty piriste. Harala arvelee piristeen joutuneen hänen elimistöönsä kreatiinivalmisteesta.

Liimatainen sai tietää Haralan dopingrikkeestä samana päivänä kuin se julkaistiin eli 29. tammikuuta.

– Hän oli ennen päätöstä hakeutunut omaehtoiseen toimintakieltoon eikä kertonut siitä minulle. Siitä meillä oli aika reilusti eri näkemys, että miten olisi pitänyt toimia, Liimatainen sanoo.

Matti Liimatainen valmentaa Tampereella seitsenottelijoita Maria Huntingtonia, Miia Sillmania ja Saga Vannista. Kuva: Tomi Hänninen

Liimataisen mukaan Harala asetti hänet toiminnallaan hankalaan asemaan, sillä kaksikon harjoitukset jatkuivat läpi toimintakiellon ilman, että Liimatainen tiesi toimintakiellosta.

– Toimintakiellosta tietämättä vedin treeniä ja jos olisin tiennyt, olisin toiminut toisin. Yhteistyömme olisi oletettavasti jatkunut toimintakiellon jälkeen, jos olisin tiennyt siitä. Toimintakiellon aikana olisin varmasti selvittänyt, mikä minun asemani siinä on ja voinko yleensäkään valvoa niitä treenejä.

Liimatainen ei ryhtynyt toimenpiteisiin heti sen jälkeen, kun Haralan dopingrike oli tullut julki, vaan Harala sai osallistua ryhmän harjoituksiin normaalisti parin viikon ajan. Suurempaa dramatiikkaa helmikuun tapahtumissa ei Liimataisen mukaan ollut.

– En halunnut tehdä mitään hätiköityä päätöstä tai ottaa asiaa esille, kun siinä oli tarpeeksi murheita urheilijalla. Kyllä sitten useampana päivänä keskusteltiin, että olisiko mahdollisuutta jatkoon. Olin sitä mieltä, että ei ole, Liimatainen kertoo.

Lotta Harala vastasi Yle Urheilun haastattelupyyntöön tekstiviestivastauksella.

– Kyllä, näin tapahtui. Matti koki sen, etten kertonut aloittaneeni vapaaehtoista toimintakieltoa, luottamuspulana. Asiantuntijatiimini kanssa yhteisymmärryksessä tehty päätös olla kertomatta kenellekään, oli täysin juridisiin seikkoihin perustuva. Matin päätös ei siis koske itse toimintakieltoa, vaan siitä aikaisemmin kertomatta jättämistä, Harala viestitti.

Harala kertoo varmistaneensa, että hän toimi toimintakiellon aikana joka tilanteessa sääntöjen mukaisesti.

– Olin ottanut hyvin tarkasti selvää lakimiesten avulla SUEKilta, kuinka toimintakiellon aikana toimitaan ja kenen kanssa saan harjoitella, Harala kertoi.

Matti Liimatainen vetää Tampereella hyvätasoista yleisurheiluryhmää, johon kuuluvat muiden muassa seitsenottelijat Maria Huntington, Miia Sillman ja Saga Vanninen.

Päivitetty kello 19.38: Juttua täydennetty Lotta Haralan jälkimmäisellä kommentilla.

Lue myös:

.
.