Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • eEuro 2021 -karsinnat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Petter Kukkosen painavat väitteet MM-kisoissa jatkuvat – vaatii FISiltä toimia jo torstain yhdistetyn kisaan: "Virallista lenkkiä ei hiihdetä"

Yhdistetyn päävalmentajan Petter Kukkosen mukaan yhdistetyn hiihtolenkkiä on jo pidennetty MM-kisoissa.

Hiihdon MM 2021
Petter Kukkonen
Petter Kukkosta on kismittänyt MM-kisoissa yhdistetyn hiihtolenkin pituus.Tomi Hänninen

Onko yhdistetyn MM-hiihtolenkki liian lyhyt vai normaalimittainen? Yle Urheilun mittauksen ja Kansainvälisen hiihtoliiton mukaan reitti on oikea eli 2,5 kilometriä. Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen väittää edelleen, että latu on alimittainen.

Kukkonen kävi Yle Urheilun tavoin mittaamassa Oberstdorfin yhdistetyn lenkin maanantaina. Yhdistetyn hiihto-osuus on 10 kilometriä.

– Rata oli 9 216 metriä pitkä, Kukkonen sanoo.

Kukkonen kertoo, että mittaus tehtiin hiihtolinjaa pitkin. Yhdistetyn tekninen asiantuntija Jyri Pelkonen kertoi aiemmin, että hiihtoreitit mitataan sääntöjen mukaan aina radan keskilinjaa käyttäen.

– Se on yksi tapa tehdä sitä. Järkiperäisesti pitäisi mitata hiihtolinjaa. Ymmärrän tulkinnanvaraisuuden, jos hiihdetään eri kohdasta sitä lenkkiä. Ymmärrän kyllä, miksi massalähdöissä mitataan keskilinjaa.

Kukkosen mukaan uusintamittaus ladun keskilinjaa pitkin tehdään tiistaina.

"Pidähän Kukkonen turpa kiinni"

Kukkosen mielestä ladun mittaaminen ei ole kuitenkaan ydinongelma. Kukkonen kertoo, että yhdistetyssä ei hiihdetä sitä latua, mikä kilpailuohjeissa lukee.

Kukkonen alleviivaa, että reitin pitäisi olla sama 2,5 kilometrin lenkki kuin naisten viestissä.

– Jostain syystä meidän lenkki kääntyy tuossa pellon kohdalla 150 metriä liian aikaisin. Tämä tekee yhdistetyn lenkistä 300 metriä lyhyemmän, mitä on ohjeissa ilmoitettu. Virallista lenkkiä ei hiihdetä. Pitäisi mennä sillä lenkillä, mikä kilpailuohjeissa lukee.

Ilkka Herola
Ilkka Herola voitti jo MM-hopeaa Saksassa.Lehtikuva/Emmi Korhonen

Kukkonen on ottanut MM-latujen pituuden puheeksi jo aiemmin MM-kisoissa. Se on Kukkosen mukaan tuottanut tulosta.

Kukkonen kertoo, että yhdistetyn viestissä oli hieman pidempi lenkki.

– Protestien takia järjestäjä on siirtänyt reitin kääntöpaikkaa suurin piirtein kilometrin kohdalla noin 50 metriä eteenpäin, mikä pidentää lenkkiä. Miksi se semmoista tekee? Kukkonen kysyy.

Kukkonen toivoo kunnollista muutosta tilanteeseen vielä kisojen aikana. Hänen mukaansa FIS ei ole kuitenkaan suhtautunut hänen kommentteihinsa vakavasti.

– Pyydän vielä tuomaristolta tapaamisen ja sanon, että torstaina kilpailtaisiin oikean mittaisella lenkillä. Oudoksuttaa silti heidän välinpitämättömyys. Aina ainoa kommentti on, että pidähän Kukkonen turpa kiinni, jos yritän jotain sanoa. En halua pahaa kenellekään, haluan vain pitää säännöistä kiinni.

– Jos olen koko asiassa väärässä, voin sen myöntää.

Kukkonen on suunnannut kritiikkiä FISille tällä kaudella myös mäkihyppypukujen mittauksesta. FIS antoi Kukkoselle tapauksesta vakavan varoituksen.

Kukkosen mukaan latutilanne hyödyntää niitä maita, jotka pärjäävät yleensä hyvin mäessä. Suomi ei kuulu niihin.

– Säännöt ovat yleisesti laadittu myös sitä varten, että ne suojaavat heikompia. Tässä tapauksessa joukkueita, joilla ei ole poliittista valtaa. Monelle maalle tämä ei ole iso asia, joilla on hyviä hyppääjiä.

Kukkonen kertoo, että on saanut silti muilta mailta tukea asiaan. Yksi tukijoista on Italia, muita Kukkonen ei kerro.

Vaikuttaako meneillään oleva latuhässäkkä jollain tavalla Suomen joukkueen valmistautumiseen kisoissa?

– Ei vaikuta. Minun työni on suojella urheilijoita ja tehdä kaikkeni heidän menestyksensä eteen. Jos en sitä tee, olen turha mies.

Lue myös:

Yle Urheilu mittasi liian lyhyeksi puhutun yhdistetyn MM-lenkin: lenkki jäi alimittaiseksi, kunnes oivalsimme oikean mittaustavan

Virpi Sarasvuo nosti esiin pointteja, joita monet eivät mitalihuumassa ehkä huomanneet – "hervottomat tuuletukset" ihastuttivat Jälkihiessä

Suomen yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen ihmettelee taas FIS:n toimintaa – ja saa nyt tukea muiltakin: “En voi ymmärtää ollenkaan”

Suomi piti viidennen sijansa miesten yhdistetyn viestissä, Riiber toi Norjan MM-kultaan: "Ei siinä taikatemppuja ehtinyt tehdä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat