Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kun paniikki Espoossa alkoi, Bluesin kopin jakkarasta tuli legendaarinen symboli – miksi Jyrki Aho muistelee katastrofikautta jopa lämmöllä?

Jyrki Aho perkaa valmennusuransa merkittäviä hetkiä Ilmari Pitkänen: Unelmia ja kiekkohommia -audiosarjan uusimmassa jaksossa.

jääkiekko
Jyrki Aho
Jyrki Ahon aika Bluesissa oli värikästä.Tomi Hänninen
Kuuntele Ahon Unelmia ja kiekkohommia -jakso tästä!

Keväällä 2016 Espoon areenassa oli kuuluisa tuoli. "Jakkaraksi" kutsuttu istuin oli Espoo Bluesin pukuhuoneen viereisessä auditoriotilassa, johon joukkue kerääntyi joka aamu. Kenelläkään seuran pelaajista ei ollut varmuutta joukkueen kauden jatkumisesta, palkanmaksusta tai pelipaikasta. Pelaajia lähti muihin seuroihin lähes päivittäin. Jos jakkara oli aamulla auditorion etuosassa, oli pelaaja lähdössä. Bluesin taakseen jättävä pelaaja sai mahdollisuuden kiitoksiin ja viimeiseen puheenvuoroonsa joukkuetovereilleen.

– Jakkara piti pelin rehtinä ja avoimena, mutta hieman myös koomisena, Bluesin tuolloinen varakapteeni Ilmari Pitkänen muistelee audiosarjassaan Unelmia ja kiekkohommia.

Blues ajautui lopulta konkurssiin ja seuran taru päättyi kauteen 2015–16. Joukkueen päävalmentajana oli kolme viimeisintä kautta Jyrki Aho. Kun pelaajia lähti viimeisen kevään aikana viikoittain, alkoi myös Aho taipua huumorin puolelle.

Pitkänen kertoo, kuinka liigan runkosarjan viimeisellä viikolla joukkueesta oli poistunut jo toistakymmentä pelaajaa ja edessä oli yksi seuran viimeisistä otteluista. Pelaajien katse oli jo kaukomailla.

– Huoltajakopin skriinillä pyöri sukellusvideoita Thaimaan lämmöstä ja puhe pyöri pelin sijaan muutaman viikon päässä odottavassa reissussa. Yhtäkkiä sisään astui päävalmentaja Jyrki Aho. Jouduimme paniikkiin, yritimme saada koneet kiinni ja kasvoillemme keskittyneet ilmeet. Päävalmentaja katsoi hetken touhuamme kasvoillaan tiukka ilme. Pienen hiljaisuuden jälkeen oli päävalmentajan palautteen vuoro: "kivannäköisiä maisemia. Olette kuulemma lähdössä lämpimään. Varasin itsekin jo reissun."

Vaikka kausi oli henkisesti äärimmäisen raskas Bluesin jäsenille, Aho muistelee tapahtumia tietyllä lämmöllä.

– Mestaruus tiiviistää, mutta tuo kausi tiivisti toisessa ääripäässä. Aina kun joku lähti, niin aina vaihtui kapteeni. Olen tosi tyytyväinen, miten joukkue selvisi. Nuoria pelaajia tuli ja osa kokeneista jäi. Harjoittelusta ei joutunut ikinä sanomaan. Meille esiintyminen oli tärkeämpää kuin tulos. Yritimme antaa faneille kaikkemme ja he sekä liiga arvostivat sitä, Aho sanoo.

Bluesin jälkeen Aho on valmentanut Ässiä sekä ulkomailla KHL:ssä Kunlun Red Staria ja EBEL-liigan Villacheria. Aho on kokenut valmennusurallaan ylä- ja alamäet. Hän on juhlinut valmentajana kahdesti Suomen mestaruutta ja pokannut myös SM-liigan parhaan valmentajan palkinnon. Valmennuskokemusta on rutkasti myös ulkomailta, mutta tällä hetkellä kokenut luotsi on vailla valmennuspestiä.

Aho kertoo Unelmia ja kiekkohommia -sarjan tuoreimmassa jaksossa Blues-tarinoinnin lisäksi, minkälaista on voittavan kulttuurin luominen ja kuinka merkittävää on kasvu sekä ihmisenä että valmentajana. Viittausta on myös nykyiseen valmentajien työmarkkinaan, jossa usein raha menee kokemuksen edelle. Aho ei itse olisi valmennusuransa alussa pohtinutkaan vaihtoehtoa hypätä suoraan päävalmentajaksi.

– Ei missään nimessä. Oppirahat pitää maksaa, sen ymmärsin jo vuosia sitten. Dufvan Ristolta opin paljon työntekomoraalista ja pelin oppimisesta. Ristollakin oli hyviä päävalmentajia ennen kuin hänestä tuli päävalmentaja. En saanut vain itse Riston oppia, vaan myös (Hannu) Aravirran, (Kari) Savolaisen. Apuvalmentajana saa aikaa kasvaa, kuunnella ja oppia, Aho kertoo.

Entä mitä Aho miettii yksilön valmetamisesta tai voittavan kulttuurin luomisesta? Tai miksi Aho penkitti aikoinaan Pitkäsen heti kauden alussa? Kuuntele koko Ahon Unelmia ja kiekkohommia -jakso yllä olevasta soittimesta taitästä linkistä!

Unelmia ja kiekkohommia on kokeneen SM-liigakiekkoilijan Ilmari Pitkäsen audiosarja, jossa luistellaan jääkiekkoilijan elämään lajin sisälle. Myös Yle Puheen Kiekkokierroksella kuultavassa sarjassa vieraina ovat mielenkiintoisimmat kiekkopersoonat, jotka raottavat verhoa kulissien taakse.

Sarjassa ovat Ahon lisäksi vierailleet muiden muassa NHL:n nuori tähti Miro Heiskanen, toisella yrityksellään NHL:n valloittanut Mikko Koskinen, maalipyssy Teemu Pulkkinen ja KHL:ssä ennätyksiä rikkova Markus Granlund. Koko sarja on kuunneltavissa Yle Areenassa.

Lue myös:

KalPan ennätysmies johdatti rakkaan seuransa urotekoon, joka huomioitiin Pohjois-Amerikassa asti – Tommi Jokinen muistelee, miten Alppien tuhkimotarina rakentui

Lennart Petrell istui NHL:ssä viltissä ja ymmärsi, mistä show'ssa on kyse – HIFK-ikoni kertoo, kuinka Jokerit aikoinaan houkutteliLennart Petrell istui NHL:ssä viltissä ja ymmärsi, mistä show'ssa on kyse – HIFK-ikoni kertoo, kuinka Jokerit aikoinaan houkutteli

Millainen käskyttäjä on yli 800 ottelua SM-liigassa valmentanut Pekka Virta? Lukon Heikki Liedes kertoo, miten kasvoi kovassa koulussa luottokapteeniksi

Niclas Lucenius on Suomi-kiekon poikkeustapauksia, eikä tingi luonteestaan – ennen Suomen mestaruutta hän palasi alkuun ja oivalsi jääkiekon ytimen

Pelätty suomalaiskolmikko rikkoo ennätyksiä ja komeilee pörssikärjissä – NHL:n Venäjään vaihtanut Markus Granlund kertoo, millainen on KHL-legendaksi kasvanut Teemu Hartikainen

Miten luodaan 15 vuoden ura SM-liigassa? Mikko Kuukka kertoo, kuinka kouliintui ylimielisen NHL-lupauksen rinnalta luotettavaksi liigakonkariksi

Miltä tuntuu satuttaa kaukalossa vastustajaa? Pahimmassa tapauksessa toiselta voi viedä ammatin tai näkökyvyn – "Se voi olla frendi, bestman tai lapsen kummi"

Kaapo Kähkönen muistelee, miltä tuntui torjua Nuoret Leijonat MM-kultaan ja pääministerin saunalle – mestarivahdin ennustus ennen kotiturnausta ei olisi voinut mennä pahemmin pieleen

Teemu Pulkkinen oli jääkiekon suurlupaus, jolle Hannu Jortikalla oli oma lempinimi – pistetykki puhuu avoimesti NHL-vuosistaan: "Tavoitteena oli pelata siellä pitkä ura"

Muistatko vielä Miro Heiskasen ihastuttavan NHL-debyytin? Nuori kiekkotähti avaa ajatuksiaan Ylen uudessa sarjassa – löydät kaikki jaksot täältä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat