Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • eEuro 2021 -karsinnat
  • Urheiluruutu

Tähän ei uskonut edes Eeli Tolvanen itse! Kuuma suomalaishyökkääjä murtautui Granlundin rinnalle ykkösketjuun – NHL-uran kannalta tärkeät hetket edessä

Nashville Predatorsin suomalaishyökkääjä Eeli Tolvanen kertoo Yle Urheilun haastattelussa, miksi peli kulkee juuri nyt.

NHL
Eeli Tolvanen kuljettaa kiekkoa.
Eeli Tolvanen on pelannut tällä kaudella taalaliigassa 12 ottelua tehosaldolla 3+1=4 / -1. Getty Images

Kun puhutaan Nashvillessä yllättäen eturiviin nousseen Eeli Tolvasen, 21, kaudesta toistaiseksi, voimme hyvällä syyllä puhua saadun mahdollisuuden maksimaalisesta hyödyntämisestä – ainakin toistaiseksi. Ei Eeli Tolvasen nimittäin pitänyt pelata Nashvillen ykkösketjussa ja ensimmäisessä ylivoimakoostumuksessa.

Se tuskin oli seurajohdon, valmennuksen tai edes Tolvasen itsensä ajatuksissa kauden alla.

Kallispalkkaiset tähtipelaajat ovat kuitenkin limbonneet viime kauden tavoin riman alta tavalla, mikä on avannut joukkueen nuorimmalle suomalaislaiturille oven kärkiketjuihin. Predators-luotsi John Hynes on tehnyt viime kaudesta lähtien selväksi, että hänen joukkueessaan vastuuta jaetaan otteiden, ei palkkapussin tai statuksen perusteella.

Ja tähän oljenkorteen Tolvanen on tarttunut kaksin käsin.

Samaan aikaan, kun kallispalkkaiset ja raskaasti alisuorittaneet "tähtipelaajat" Ryan Johansen ja Viktor Arvidsson on pudotettu kolmosketjuun, nälkäinen Tolvanen on vallannut paikan Mikael Granlundin ja Filip Forsbergin tähdittämästä ykkösketjusta. Eikä Tolvanen ole tyytynyt ainoastaan selviytymään kaukalossa.

Eeli Tolvanen tuulettaa maalia.
Eeli Tolvanen on paukuttanut kolme maalia Predatorsille. Getty Images

Viikonlopun tuplassa Columbusta vastaan Tolvanen oli suorastaan erinomaisella pelipäällä. Tolvasen nälkäinen ja aktiivinen ilme toi aidon lisäarvon heikosti läpi talven pelanneen joukkueen tekemiseen. Sunnuntaina Tolvanen kruunasi kokonaisuuden iskemällä ottelun voittomaalin – osuma oli laukauksestaan tunnetulle pelurille viikon toinen ja kauden kolmas.

Tolvanen valittiin oikeutetusti sunnuntaina ottelun tähdistöön. Tähdistössä hän oli myös keskiviikon Detroit-kamppailussa.

– Peli peliltä on helpottanut, kun on saanut kovia otteluita alle. Nyt olen päässyt parissa viime pelissä pelaamaan todella hyvässä ketjussa, siinä saa paljon kiekkoa. Paljon myös tuon ketjun kanssa pääsee hyökkäysalueella paikoille ja laukomaan. Sitä kautta on itseluottamuskin alkanut kasvaa, Tolvanen sanoo Yle Urheilulle.

Kokonaisvaltainen pelaaminen kehittynyt

Tolvanen on noussut nopealla tahdilla Nashvillen sisäisen maalipörssin jaetulle neljännelle sijalle kolmella tehdyllä osumallaan. Toki tämä tosiasia myös alleviivaa muun joukkueen synkkää alkutalvea. Esimerkiksi niin sanottu ykkössentteri Ryan Johansen ei ole tehnyt maaliakaan ja Tolvaselle paikkansa menettänyt Viktor Arvidsson ainoastaan kaksi.

Tolvasen nousun takaa löytyy silti muitakin asioita kuin maalit – tai oikeastaan juuri ne muutasiat ovat mahdollistaneet nousun kärkiketjuun.

Onhan vihtiläislähtöinen laitahyökkääjä toki kehittynyt fyysisesti, mutta tärkein asia NHL-läpimurron kannalta on luotettavuus ilman pelivälinettä. Tuskin kukaan on koskaan epäillyt Tolvasen kykyjä tehdä maaleja, mutta luotettavuus pelin muilla osa-alueilla on ollut kysymysmerkki.

Tällä osa-alueella Tolvanen on ainakin helmikuun perusteella ottanut isoja askeleita.

– Hän nousi kokoonpanoon kiekottoman pelaamisen ja kamppailemisen kautta. Hän saa lisää mahdollisuuksia, koska on luotettava ilman kiekkoa. Hän tietää, miten pitää pelata ja missä pitää olla. Olemme puhuneet, miten kovaa NHL:ssä pitää kamppailla, jos täällä haluaa olla, päävalmentaja Hynes totesi seuran verkkosivuilla.

Eeli Tolvanen luistelee.
Eeli Tolvasen puolustuspelaaminen on saanut kehuja valmennusjohdolta. Getty Images

Ja lisää vastuuta on luvassa.

– Alamme nyt nähdä, miten nuori pelaaja kehittyy, ja näin heitä tulisikin kehittää. He saavat mahdollisuuden ja ansaitsevat sitä kautta lisää mahdollisuuksia. Eelin kunniaksi on sanottava, että hän on tehnyt hommansa ja antanut meille syyn peluuttaa häntä eri tilanteissa.

Eikä Hynesin puheet Tolvasesta ole vain sananhelinää.

Edistyneissä tilastoissa Tolvanen on joukkueen ehdotonta parhaimmistoa sekä Corsin että maalipaikkatilastojen osalta. Perinteisissä tilastoissa tilanne on samankaltainen. Tolvasen 7,55 taklausta pelattua tuntia kohden on joukkueen viidenneksi korkein noteeraus. Tolvasen 1,51 kiekonriistoa pelattua tuntia kohden riittää sijalle kaksi. Toki otanta Tolvasen kohdalla on vasta 12 ottelun kokoinen.

– Olen harjoitellut kokonaisvaltaisempaa pelaamista. Se on auttanut, että jo Jokereissa yritin pelata fyysisemmin, vaikka se ei siellä näkynytkään tulostaululla. Koen, että minulla on paremmat kamppailuvalmiudet ja sitä kautta pystyn voittamaan sekä hyökkäys- että puolustusalueella. Tätä kautta saan enemmän peliaikaa, Tolvanen toteaa.

Tolvanen kokee, että hänellä on erilaiset valmiudet NHL-läpimurtoon kuin kaudella 2018–19, jolloin hän edellisen kerran edusti Predatorsia NHL-tasolla.

– Kiekottoman pelaamisen ominaisuudet ovat kehittyneet paljon. Kun edellisen kerran lähdin Jokereista, olin puhtaasti maalintekijä, ja sitä kaikki minulta odottivat. Milwaukeessa (AHL) on aika paljon sitä muuta pelaamista pystytty viemään eteenpäin. Kyse on pienistä asioista, jotka eivät näy tilastoissa, mutta jotka helpottavat omaa pelaamista.

Seuraava askel

Tolvanen on saanut uudelle kaudelle NHL:ssä erinomaisen startin. Helmikuussa pelejä NHL:ssä tuli tilille 12, mikä on viisi enemmän kuin kausilla 2017–2018 ja 2018–2019 yhteensä. Nuoren suomalaispelaajan seuraava askel on paikan vakiinnuttaminen pelaavassa kokoonpanossa.

– Tämän ketjun kanssa ei olla vielä viidellä viittä vastaan tehty maalia, niitä pitäisi tulla. Tavoite on jatkaa tästä, mistä olen nyt aloittanut, ja toivottavasti ketjun kanssa pysytään tehokkaana. Nälkä totta kai kasvaa syödessä. Tähän ei saa nyt tyytyä, vaan pitää jatkaa samalla tavalla, Tolvanen päättää.

Lue myös:

Haula ja huippuvireeseen äitynyt Tolvanen maalasivat – suomalaisvahdit jälleen vahvasti esillä NHL:ssä

Kommentti: Buffalo Sabresin fiasko on tosiasia – pelaajat kehuvat NHL-valmentajaa, jolle eivät edes pelaa

Eetu Luostarinen rusikoi kauden kolmannen maalinsa Aleksander Barkovin juhlaottelussa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat