Hyppää sisältöön

Rikkoiko Lotta Harala väliaikaista toimintakieltoaan? SUEK on aloittanut tutkinnan

Lotta Haralasta on aloitettu uusi tutkinta.

Lotta Harala juoksi viime kesänä ennätyksensä 13,07 sadan metrin aitajuoksussa. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK on aloittanut tutkinnan, onko Lotta Harala rikkonut väliaikaista toimintakieltoaan. SUEKin mukaan on syytä epäillä, että aitajuoksija Harala olisi rikkonut toimintakieltoaan.

"SUEK on aloittanut tutkinnan siitä, onko yleisurheilija Lotta Harala syyllistynyt Suomen antidopingsäännöstön 10.14.3 artiklan, osallistumiskiellon rikkomiseen urheilun väliaikaisen toimintakiellon aikana", tiedotteessa kerrotaan.

Tutkinta valmistuu kuukauden kuluessa ja SUEK tiedottaa tuloksista, kun tutkinta on valmis.

Pika-aituri Harala antoi positiivisen dopingnäytteen Espoon gp-kilpailussa viime elokuussa. Harala meni dopingkärynsä jälkeen omaehtoiseen toimintakieltoon 13. lokakuuta 2020.

Harala antoi elokuussa Espoon gp-kilpailussa dopingnäytteen, josta löytyi viitteitä 5-metyyliheksaani-2-amiinista (1,4-dimetyylipentyyliamiini), joka on kilpailussa kielletty piriste. Harala arvelee piristeen joutuneen hänen elimistöönsä kreatiinivalmisteesta.

Tammikuussa kerrottiin, että Haralalle on annettu kolmen kuukauden toimintakielto dopingrikkomuksesta. Harala on siis jo kärsinyt toimintakieltonsa.

Yle Urheilu kertoi eilen, että valmentaja Matti Liimataisen ja Lotta Haralan yhteistyö on päättynyt. Liimatainen lopetti yhteistyön, koska Harala ei kertonut dopingrikkeestään hänelle väliaikaisen toimintakiellon aikana.

Liimataisen mukaan hän veti Haralalle normaalisti harjoituksia toimintakiellon aikana.

– Toimintakiellosta tietämättä vedin treeniä ja jos olisin tiennyt, olisin toiminut toisin. Yhteistyömme olisi oletettavasti jatkunut toimintakiellon jälkeen, jos olisin tiennyt siitä. Toimintakiellon aikana olisin varmasti selvittänyt, mikä minun asemani siinä on ja voinko yleensäkään valvoa niitä treenejä.

  • Edustaa urheilujärjestöä tai muuta antidopingsäännöstöön sitoutunutta yhteisöä kilpailussa, järjestötoiminnassa tai muussa toiminnassa missään antidopingsäännöstöön sitoutuneessa lajissa.
  • Osallistua kilpailijana antidopingsäännöstöön sitoutuneen urheilujärjestön tai muun yhteisön järjestämiin kilpailuihin tai muihin urheilutapahtumiin
  • Osallistua harjoitusleirille tai harjoitukseen, jonka on järjestänyt kansallinen lajiliitto tai sen jäsenseura tai taho, joka saa rahoitusta julkisista varoista
  • Toimia tämän antidopingsäännöstön piiriin kuuluvan urheilujärjestön tai muun säännöstön noudattamiseen sitoutuneen yhteisön eikä näiden määräysvallassa olevan yhteisön hallintotehtävissä, toimitsijana, valmentajana, lääkärinä tai muuna tukihenkilönä eikä toimia säännöstön noudattamiseen sitoutuneen urheilijan henkilökohtaisena valmentajana, lääkärinä tai muuna tukihenkilönä.

Sääntöjen mukaan urheilija voi palata harjoittelemaan toimintakiellon viimeisen kahden kuukauden tai viimeisen neljänneksen aikana sen mukaan, kumpi vaihtoehdoista on lyhyempi.

Lue myös: