Iivo Niskasen valmentajakin hälytettiin selvittämään MM-hiihtojen latukohua – FIS-pomolta vastaus Suomen päävalmentajan tuoreimpaan kritiikkiin

Yle Urheilu avaa, mistä yhdistetyn MM-kisareittien ympärille kehkeytyneessä kohussa on kyse.

Hiihdon MM 2021
Pierre Mignerey
Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kilpailupäällikkö Pierre Mignerey kertoi, miksi yhdistetyssä ja maastohiihdossa kisataan erilaisilla 2,5 kilometrin hiihtolenkeillä.AOP/Ullstein Bild

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoissa on puhuttanut hienon suomalaismenestyksen lisäksi yhdistetyn kilpaladut.

Suomen päävalmentaja Petter Kukkonen kritisoi, että yhdistetyn MM-latu on selvästi alimittainen.

Kukkosen tuoreimman kritiikin mukaan yhdistetyn reitin pitäisi olla sama 2,5 kilometrin lenkki kuin naisten maastohiihtoviestissä. Kukkonen sanoi Yle Urheilulle, että yhdistetyn kilpailulenkillä käännytään 150 metriä liian aikaisin ja sen takia kilpailulenkki on 300 metriä lyhyempi kuin kilpailuohjeissa on ilmoitettu.

Kukkonen oli lähettänyt luottomiehensä, Iivo Niskasen henkilökohtaisen valmentajan, Olli Ohtosen mittaamaan reitin, jolla kymmenen kilometrin kisa hiihdetään. Ilta-Sanomien mukaan Ohtosen mittaustulos oli neljän kierroksen jälkeen 9216 metriä, kun taas FIS:n mukaan virallinen kilpamitta olisi 9808 metriä. (siirryt toiseen palveluun) Kukkonen itse sanoi viikonloppuna, että yhdistetyn 10 kilometrin MM-hiihtokisa olisi 8,8 kilometriä pitkä, mutta sen jälkeen päävalmentajan mukaan paria latupoijua oli siirretty pidemmälle.

Miten on mahdollista, että eri mittaustulokset ovat keskenään näin paljon ristiriidassa?

– Rannelaitteet ovat tietysti hieman epätarkempia, mutta meillä on käytössä myös ihan tarkka GPS-tarkkuuslaitteisto. Luotan mittaustuloksiin, mutta sitten tulee kyseeseen mittaustapa. Hiihtämislinjalla on vaikutuksensa. Tästä erot tuloksissa varmaan myös johtuvat, Olli Ohtonen kuvaili tiistaina Yle Urheilulle.

Myös Yle Urheilu mittasi maanantaina yhdistetyn kilpaladut. Lenkki jäi alimittaiseksi, kun hiihdettiin optimaalisinta hiihtolinjaa. Virallinen mittaus suoritetaan kuitenkin keskilinjaa. Kun Yle Urheilu hiihti keskilinjaa, tulos oli tasan 2,5 kilometriä.

– Meidän laitteilla tehdyillä mittauksilla yhdistetyn kilpailulatu on hiukan alimittainen. FIS on varmastikin mitannut ladun keskilinjalta. Se poikkeaa sitten meidän tuloksesta, Ohtonen sanoo.

Petter Kukkonen
Petter Kukkonen on valittanut äänekkäästi yhdistetyn MM-kilpaladun olevan alimittainen.Tomi Hänninen

Yhdistetyn rataa lyhennetty testikisojen perusteella

Yhdistetyn säännöissä on määritelty kilpailuladuille viiden prosentin joustovara. 10 kilometrin kilpailuladun pitäisi siis olla todellisuudessa jotain 9,5 ja 10,5 kilometrin väliltä, jotta se on sääntöjen mukainen. FIS:n mittausten perusteella yhdistetyn kilpalatu mahtuu joustovaran sisään.

FIS:n maastohiihdon kilpailupäällikkö Pierre Mignereyn mukaan maastohiihdossa joustavuutta kilpalatujen pituudelle on enemmän kuin yhdistetyssä. Rata voi olla enintään 10 prosenttia pidempi ja 5 prosenttia lyhyempi kuin kilpailun ilmoitettu mitta. Joustovara säännöissä johtuu muun muassa lumitekijöistä ja mutkien muodoista.

– Yhdistetyssä tasapaino mäen ja maastohiihdon välillä on tärkeää. Siksi he yrittivät olla erittäin tarkkoja kilpailun kokonaismitan kanssa, Mignerey sanoo.

Mignereyn mukaan maastohiihdossa käytettävä 2,5 kilometrin lenkki on alkuperäinen kilpailulenkki, jonka ratasuunnittelijat ovat luoneet.

– Yhdistetyn puolella testikilpailuissa lenkki havaittiin vähän liian pitkäksi, kun kierrokset kertyivät. Siksi olemme päättäneet kääntyä vähän aiemmin. Sillä ei ole suurta vaikutusta kilpailuun. Mutta lenkki on todennäköisesti tarkempi kokonaismitan kannalta, Mignerey vastaa Kukkosen kritiikkiin.

MM-hopeaa perjantaina voittanut Ilkka Herola kommentoi viikonloppuna alimittaisia latuja MTV Urheilulle (siirryt toiseen palveluun). Herolan mukaan ladut olivat viime vuonnakin Oberstdorfissa kellojen GPS:llä mitattuna selvästi alimittaisia. Tuolloin lenkkiä oli pidennetty, mutta tänä vuonna sitä ei ollut Herolan mukaan tehty.

Jarl Magnus Riiber, Ilkka Herola, Jens Luråås Oftebro
Ilkka Herola nappasi MM-hopeaa Suomen joukkueen mukaan alimittaisen hiihtokilpailun päätteeksi perjantaina. ODD ANDERSEN/AFP via Getty Images

Kohu johtuu siis siitä, että Suomen joukkue ja FIS mittaavat lenkin pituutta eri tavalla. Yhdistetyn tekninen asiantuntija Jyri Pelkonen sanoi maanantaina Yle Urheilulle, että ladut mitataan aina keskilinjaa pitkin. Pelkosen mukaan Oberstdorfin MM-ladut ovat kunnossa.

– Jos ladut mitattaisiin ideaalilinjalla, niin esimerkiksi massalähdössä moni urheilija joutuisi hiihtämään extrametrejä. Menisi liian sekavaksi, jos väliaika- ja massalähtöjen ladut mitattaisiin eri tavalla, Pelkonen totesi.

Kohu on ainakin havainnollistanut sen, kuinka paljon erilaisilla hiihtolinjoilla pystytään oikaisemaan esimerkiksi menemällä sisäkurvien kautta. Oberstdorfissa oikomismahdollisuudet korostuvat, sillä Yle Urheilun laskelmien mukaan yhdistetyn 10 kilometrin hiihtokisasta löytyy yli 50 mutkaa. Optimilinjaa hiihtämällä 10 kilometrin lenkki voi siis olla yli puoli kilometriä lyhyempi kuin keskilinjaa hiihtämällä.

Maastohiihdossa alimittaiset ladut eivät kuohuta

Mignereyn mukaan maastohiihdossa ladun pituus ei ole ollut ongelma. Mignereyn mukaan maastohiihdon kilpailulatujen pituudet ovat sääntöjen mukaiset.

– Meidän ei tarvitse tasapainoilla toisen lajin kanssa, Mignerey toteaa.

Olli Ohtonen
Iivo Niskasen valmentaja Olli Ohtonen on ollut apuna yhdistetyn MM-kisaladun mittaamisessa.Tomi Hänninen

Myöskään Olli Ohtosen mukaan maastohiihdon puolella ei ole syntynyt porua radoista, vaikka esimerkiksi normaalimatkoilla hiihdetään kahta eri pituista “viiden kilometrin” lenkkiä. Niitä kutsutaan siniseksi ja punaiseksi. Toinen on 4,7-4,8 kilometriä pitkä ja toinen 5,2-5,3 kilometriä pitkä.

Ohtosen mukaan ratojen mitoista ei ole keskusteltu maastohiihdon puolella siksi, että radat ovat riittävän vaativat.

– Yhdistetyssä ja maastohiihdossa on täällä Oberstdorfissa huomattavasti erilainen tilanne. Yhdistetyssä hiihdetään normaalimatkoilla niin sanottua punaista 2,5 kilometrin lenkkiä. Maastohiihdossa noustaan Burgstallin nousun päälle. Vaativuutta tulee ratoihin huomattavasti, Ohtonen kuvailee.

Lue lisää:

Petter Kukkosen painavat väitteet MM-kisoissa jatkuvat – vaatii FISiltä toimia jo torstain yhdistetyn kisaan: "Virallista lenkkiä ei hiihdetä"

Yle Urheilu mittasi liian lyhyeksi puhutun yhdistetyn MM-lenkin: lenkki jäi alimittaiseksi, kunnes oivalsimme oikean mittaustavan

Suomen yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen ihmettelee taas FIS:n toimintaa – ja saa nyt tukea muiltakin: “En voi ymmärtää ollenkaan”

Päävalmentaja Petter Kukkonen: Yhdistetyn MM-kisalatu räikeästi alimittainen – "FIS ei tietenkään pidä asiaa ongelmana"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat