Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • eEuro 2021 -karsinnat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Hiihdon MM-kisojen hellekeleissä latujen kunto yritetään pelastaa suolaamalla – jatkuvaan suolaukseen liittyy uhka: "Lumi niin sanotusti kuolee"

Suolataanko vai ei? Se tuntuu olevan jokapäiväinen kysymys Oberstdordin MM-kisoissa. Yle Urheilu selvitti, mitä latujen suolaus tarkoittaa ja mitkä sen uhkatekijät ovat.

Hiihdon MM 2021
Latujen kunto ja suolaus MM-kisojen kestopuheenaiheena
Latujen kunto ja suolaus MM-kisojen kestopuheenaiheena

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Latujen suolaus on ollut kestopuheenaihe Oberstdorfin MM-kisoissa. Kisapaikkakunnan kesäiset olosuhteet ovat olleet myrkkyä laduille ja kisajärjestäjät ovat joutuneet turvautumaan ratojen suolaukseen päivittäin.

Mutta mitä latujen suolaaminen tarkoittaa, mitkä sen hyödyt ja haitat ovat? Useissa kansainvälisissä hiihtokilpailuissa teknisenä asiantuntijana (TD) toiminut Jussi Prykäri ja Oberstdorfin MM-kisoissa avustavana ratamestarina toimiva Aapo Laiho avaavat tätä Yle Urheilulle.

Pikaoppitunti latujen suolaukseen

Latujen suolausta käytetään lumen kovettamiseen silloin, kun lumi on erittäin kosteaa ja pehmeää. Suolaus vaatii aina toimiakseen vettä eli lumen kosteuden on oltava merkittävä, yli 80 %. Suolaus voidaan tehdä käsin tai koneellisesti esimerkiksi latukoneen avulla.

Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) suositus suolaukseen on käyttää merisuolaa, mutta yleisesti käytetään myös vuorisuolaa. Suolat on testattava kisapaikoilla etukäteen, jotta sen toimivuus saadaan selville. Oberstdorfissa kisajärjestäjät käyttävät Brezel Salzia eli samaa suolaa, jota käytetään esimerkiksi perinteisissä saksalaisissa rinkeleissä.

Suolan karkeus ei haittaa, mutta se vaikuttaa lopputulokseen. Pieni kidekoko antaa hyvän peittävyyden lumen pinnassa. Se vaikuttaa nopeasti, mutta kestää vähemmän kulutusta ja aikaa kuin iso raekoko. Lisäksi se voi jäädyttää pinnan. Suuret kiteet taasen laskeutuvat lumeen syvemmälle. Reaktio hitaampi, mutta kestävämpi.

Latujen suolaus
Jussi Prykärin mukaan Oberstdorfin MM-kisoissa käytettävän suolan raekoko on pientä.Jussi Prykäri

Suolan vaikutusalueella lumikiteet sulavat ja muodostavat suolaliuoksen. Fysikaalinen muutos lumesta vedeksi vaatii energiaa, joten ympärillä oleva lumi jäähtyy, tiivistyy ja kovettuu.

Suomen hiihtoliiton Lumetus ja lumenkäsittely -oppaassa (siirryt toiseen palveluun)kerrotaan, että yksi kide kovettaa lumipallon kokoisen alan, eli suolaa kuluu normaalisti 50–100 kiloa kilometrillä, jos rata on 6–8 metriä leveä. Tämä tekee noin 5–10 grammaa suolaa lumineliömetriä kohti.

Suolauksen täytyy antaa vaikuttaa vähintään 15–45 minuuttia, mutta mielellään yli tunti. Suolauksen vaikutukseen vaikuttaa muun muassa lumen kosteus, tykkilumen ikä ja miten paljon sitä on työstetty koneilla ja suolan karkeus. Jos suolaus on onnistunut, sen jälkeen radan pitäisi pysyä kovana vähintään viidestä kuuteen tuntiin.

Sääennuste helpottaa kisajärjestäjiä

Yksinkertaisimmillaan siis karkeaa ruokasuolaa heitellään ladulle, suola tunkeutuu lumikiteen sisälle, imee siitä kosteuden ja kovettaa lumen pinnan. Mutta mitä ongelmia tästä voi seurata?

Ensinnäkin suolaus ei toimi, jos ilman lämpötila on nollassa tai pakkasella. Tai silloin jos lumessa tai lumen pinnassa ei ole tarpeeksi vettä. Tai kun lumi on kuollutta eli niin sanottua sokerilunta.

Liian suuri määrä sulattaa ja jäädyttää lumen. Liian usein toistettu suolaus taas tuhoaa lumen, eikä se suostu enää pakkautumaan. Näin kävi muun muassa Falunin MM-kisoissa, jossa Prykäri oli TD:n assistenttina ja joutui kisajärjestäjien kanssa tekemään pitkiä työpäiviä. Nyt Prykäri on seurannut kisoja koti-Suomesta käsin ja on ollut tyytyväinen kisajärjestäjien toimintaan.

Prykäri muistutti, että näissäkin kisoissa kisajärjestäjiä auttaisi paljon se, jos kisapaikkakunnalla lämpötila laskisi nollan alapuolelle yöksi. Sääennusteet Oberstdorfiin vaihtelevat melkoisesti tälle viikolle, mutta siitä sääennusteita tarjoavat yritykset ovat samaa mieltä, että viikonlopuksi on paikkakunnalle luvassa reipasta yöpakkasta. Viikonloppuna hiihdossa kisataan 30 ja 50 kilometrin matkoilla.

Avustavana ratamestarina kisoissa toimiva Laiho myöntää, että ratojen jatkuva suolaus on riski. Kilpailuissa päätöksen ratojen suolauksesta tekee tuomarineuvosto.

– Jos joudutaan suolaamaan monta päivää putkeen, niin lumi niin sanotusti kuolee. Suola ei enää toimi ja lumesta tulee ihan mössöä. Yksittäisissä kisoissa suolauksella voidaan saada asfalttia, betonia tai ihan mitä halutaan, mutta kun on kahden viikon kisat, niin se kostautuu loppupäässä, Laiho sanoi.

Lue myös:

MM-kisojen hiihtoharjoituksissa nähtiin pahoja kaatumisia – Iivo Niskanen odottaa ratojen sulkemista tai suolausta

Ratkaistaanko MM-mitalit ennen kuin yhtäkään matkaa on hiihdetty? Paahtavassa auringossa sulavat ladut tuovat kilpailuetua tietyille hiihtäjille

Vahvistus: Yli 20 asteen lämpötila laittaa hiihdon MM-kisojen ohjelman uusiksi – Venäjän valmentaja kyseenalaistaa latujen kunnon Yle Urheilulle

Norjalaistähti kritisoi rajusti MM-hiihtojen olosuhteita – Iivo Niskanen ymmärsi osittain purnaamista: “Voi olla jopa ikävää katseltavaa”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat