Riitta-Liisa Roponen jäi vain 37 sekuntia MM-pronssista – Kalle Lassila avaa, miksi 42-vuotias konkari yllätti: “Hattua pois päästä"

Yle Urheilun asiantuntijan Kalle Lassilan mukaan suomalaisessa urheilussa ja hiihdossa puhutaan liikaa ikävuosista.

Hiihdon MM 2021
Riitta-Liisa Roponen
Riitta-Liisa Roponen hämmästytti kovalla vauhdillaan Oberstdorfin MM-hiihtojen normaalimatkalla.Lehtikuva/Emmi Korhonen

Tiistaina Oberstdorfin MM-hiihdoissa parasta suomalaisvauhtia naisten 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kisoissa piti Riitta-Liisa Roponen. 42-vuotias konkari oli kymmenes.

Roponen jäi MM-pronssista vain 37 sekuntia.

– Hattua pois päästä. Todella hieno suoritus. Hän on pystynyt tekemään äärimmäisen pitkän uran huipputasolla, Ylen asiantuntija Kalle Lassila hehkutti.

Lassila avasi Urheilustudiossa, miksi Roponen oli niin yllättävän kovassa iskussa. Vielä ennen kisoja Roponen oli ilmoittanut, että olisi tyytyväinen 13. sijaan.

Ensimmäisenä Lassila nosti esiin sen, että Roponen loisti jo pari viikkoa sitten Pyhäjärven SM-kisoissa samalla matkalla. Roponen voitti matkalla SM-kultaa ennen toiseksi sijoittunutta entistä ampumahiihtotähteä Kaisa Mäkäräistä.

– Tänään nähtiin samaa kuin Pyhäjärvellä. Sielläkin hän erottui selvästi muista suomalaisista, että jaksoi hakata koko matkan. Nyt oli kova rata ja kovat olosuhteet. Se toi erittäin hyvän tuloksen hänelle, Lassila analysoi.

Riitta-Lisa Roponen
Katso Roposen tunteikkaat reaktiot kilpailun jälkeen!

Lassilan mukaan Roponen on erinomainen esimerkki ja esikuva.

– Tulosta pystyy tekemään eri ikäisenä ja todella pitkään. Suomessa puhutaan vähän liikaa urheilussa ja hiihdossa ikävuosista. Aletaan odottaa, että urheilijan taso tai panostus laskisi. Pitää nostaa hattua, jos urheilija pystyy pitämään tasonsa pitkään, Lassila sanoo.

Lassilan mukaan keskiössä pitäisi olla urheilijan vauhti.

– Ei se, kuka hän on tai minkä ikäinen, Lassila korostaa.

Kilpailun voitti ylivoimaisesti Norjan Therese Johaug. Norjalaistähti voitti MM-kultaa peräti 54 sekunnin erolla Ruotsin Frida Karlssoniin. Roposen ero kärkeen oli 1 minuutti ja 43,9 sekuntia. Kolmonen Ebba Andersson jäi Johaugista 1 minuutin ja 6,9 sekuntia.

– Johaugin voittomarginaali kertoo kovasta radasta ja haastavista olosuhteista, Lassila sanoo.

Asiantuntijan mukaan tiistaina nähtiin merkkejä Johaugin kovasta kehityksestä. Norjalaishiihtäjän on puhuttu pitkään olevan erinomainen hiihtäjä ylämäkeen. Nyt Johaug on entistä kokonaisvaltaisempi hiihtäjä.

– Johaug on kehittynyt kovavauhtisessa hiihdossa, Lassila sanoo.

– Johaug on erittäin kova kestävyyskone ja hänellä on iso hapenottokyky, mutta hän on mennyt koko ajan teknisesti eteenpäin. Nyt hän saa vielä enemmän irti itsestään.

Tulospalvelu:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää:

Kaksi vuotta sitten Riitta-Liisa Roponen itki pettymyksen kyyneleitä, nyt hän itki ilosta – "Hiihdin ihan älyttömän hyvin!"

Liikuttunut Riitta-Liisa Roponen upeasti kymmenes vapaan kympillä – Therese Johaug mykistävän ylivoimainen

Ketkä ottavat Suomelle MM-mitalit? Ole valmentaja ja valitse viestijoukkueet

Riitta-Liisa Roponen, 42, hämmentää jälleen pakkaa mielimatkallaan – suomalaisen poikkeuksellisen mittava MM-kisaura hakee vertaistaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat