Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • eEuro 2021 -karsinnat
  • Urheiluruutu

Kommentti: Teemu Pukin huippuvireen taustalta löytyy poikkeuksellista harmoniaa – tilastot osoittavat argentiinalaisen tutkaparin merkityksen

Teemu Pukin ja Emiliano Buendian saumattomasta yhteispelistä kannattaa nauttia niin pitkään kuin se on mahdollista, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

jalkapallo
Teemu Pukki
Teemu Pukin ja Emiliano Buendian yhteispeli toimii.Getty Images

Argentiinalainen väkkärä numero 17 saa pallon keskikentällä ja havainnoi kenttää. Samalla numeroa 22 kantava suomalainen tekee kaarijuoksua vastustajan linjan taakse. Läpisyöttö tavoittaa hyökkääjän, joka viimeistelee kylmänviileästi alanurkkaan.

Edellä kuvattu tapahtumasarja on nähty edellisen kolmen kauden aikana lukemattomia kertoja. Kyse on tietenkin nousua Valioliigaan havittelevan Norwichin tehokkaasta tutkaparista Emiliano Buendiasta ja Teemu Pukista. Kaksikon välillä vallitsee kentällä todellista harmoniaa.

Kahden ja puolen vuoden aikana Pukki on tykittänyt kanarialinnuille 59 maalia, joista Buendia on syöttänyt 15 eli noin joka neljännen. Kuluvalla kaudella kaksikon yhteinen sävel on löytynyt aiempaakin tehokkaammin. Pukin 18 liigamaalissa Buendia on ollut syöttäjänä peräti kahdeksan kertaa.

Tilastot puhuvat puolestaan eikä ole yllättävää, että Pukki ja Buendia ovat nousseet Norwichin 2000-luvun tehokkaimmaksi parivaljakoksi. (siirryt toiseen palveluun) Kun Buendian Pukin syötöistä tekemät maalit lasketaan mukaan, kaksikko on onnistunut yhteensä 17 kertaa. Wes Hoolahanin ja Grant Holtin yhteispeli tuotti seuralle 13 maalia vuosina 2009–2013.

Kun Mestaruussarjaa on pelaamatta 13 kierrosta, Norwich johtaa sarjaa seitsemän pisteen erolla Brentfordiin. Historia on toistamassa itseään, sillä kaksi vuotta sitten Norwich rynnisti mestaruuteen ja sarjanousuun juuri Pukki ja Buendia keihäänkärkinään.

Itse asiassa Norwichin vauhti on tällä hetkellä vieläkin vakuuttavampaa kuin edellisellä Mestaruussarjan kaudella. Pisteitä on kertynyt seitsemän enemmän kuin vastaavassa vaiheessa kaksi vuotta sitten.

Pukilla on maaleja viisi vähemmän kuin edellisellä kerralla 33 ottelun jälkeen, mutta 24-vuotias Buendia on jo nyt tehnyt enemmän maaleja (9) ja kerännyt yhtä paljon syöttöjä (12) kuin kaudella 2018–2019.

Pukki Buendia
Tehokaksikko Pukki ja Buendia pahanteossa joulukuussa Readingia vastaan.Getty Images

Bumerangina takaisin?

Onnistumiset pelaajamarkkinoilla kesällä 2018 ovat määrittäneet Norwichin suuntaa tavalla, josta keltapaidat eivät osanneet tuolloin edes unelmoida. Pukki saapui seuraan tunnetusti ilmaisella siirrolla. Buendiasta Norwich maksoi espanjalaiselle Getafelle puolitoista miljoonaa puntaa. Summa on maksanut itsensä takaisin jo moninkertaisesti.

Seuraavana kesänä Norwich oli markkinoilla liiankin rauhallinen, mikä kostautui Valioliigassa. Pukki ja Buendia osoittivat yksilöinä viime kaudella, että taso riittää kirkkaimmissa valoissa, mutta joukkuetta ei vahvistettu muuten tarpeeksi varsinkaan puolustuksessa. Tuloksena oli vääjäämättä putoaminen.

Nousu bumerangina takaisin Valioliigaan näyttää koko ajan todennäköisemmältä. Kulisseissa riittänee jo kuhinaa, vaikka pisteitä on vielä paljon jaossa. Norwich ei halua toistaa puolentoista vuoden takaisia virheitään joukkueen rakentamisessa.

Hiljattain perheenlisäystä saaneen Pukin tulevaisuus lienee Norwichissa, mutta Buendian pitäminen joukkueessa voi osoittautua kesällä mahdottomaksi tehtäväksi vuoteen 2024 ulottuvasta sopimuksesta huolimatta. Tammikuun siirtoikkunassa Buendiaa oltiin brittimediassa (siirryt toiseen palveluun) viemässä ainakin Arsenaliin.

Keskiviikkona Norwich kohtaa kärkiottelussa Brentfordin. Pukin maalitahti on kiihtynyt viime viikkoina hurjaksi, sillä edelliseen viiteen otteluun on syntynyt seitsemän osumaa. Maalikuninkuus jäänee kuitenkin tällä kaudella haaveeksi, sillä Brentfordin englantilaishyökkääjä Ivan Toney on asettanut riman korkealle 25 maalillaan.

Suomalaisten maalipörssin voittajasta ei sen sijaan ole epäselvyyttä. Brentfordin Marcus Forss pelaa pääasiassa vaihtopelaajan roolissa, mutta takoi ensimmäiset kymmenen kierrosta maaleja tasatahtiin Pukin kanssa. Maalimäärä on kuitenkin jumittunut viiteen, ja edellisestä osumasta on kulunut jo yli kolme kuukautta.

Lue myös:

Maalipörssissä kolmantena oleva Teemu Pukki viimeisteli jälleen

Hurjavireinen Pukki hukkasi pilkun mutta johti silti kahdella maalilla Norwichin näytöstä

Teemu Pukki taas maalinteossa – Norwich vankisti sarjajohtoaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat