Hyppää sisältöön

SUEK selvittää Lotta Haralan harjoittelua toimintakiellon aikana – entinen valmentaja kertoo pika-aiturin olleen mukana ryhmäharjoituksissa

SUEKin mukaan väliaikaisen toimintakiellon aikana urheilija ei saa harjoitella liiton, seuran tai akatemian valmennuksen alaisuudessa. Urheilijalle seurauksena voi olla uusi samanpituinen toimintakielto.

Lotta Harala juoksi viime kesänä 100 metrin aidoissa ennätyksensä 13,07. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Suomen urheilun eettinen keskus (SUEK) avasi tiistaina tutkinnan selvittääkseen, onko pika-aituri Lotta Harala rikkonut väliaikaista toimintakieltoaan. Tutkinnasta vasta tiistaina kuullut Harala ei tiedä, minkä takia SUEKilla on syytä epäillä hänen rikkoneen toimintakieltoaan.

– Luonnollisesti olen selvittänyt kaikki toimintakiellon vaiheet. Silloin, kun ryhdyin vapaaehtoiseen toimintakieltoon, allekirjoitin säännöstöpaperin, jossa lukee, mitä toimintakielto tarkoittaa. Edelleen puhtain sydämin katson noudattaneeni sitä erittäin huolellisesti, Harala kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Harala antoi elokuussa Espoon gp-kilpailussa dopingnäytteen, josta löytyi viitteitä 5-metyyliheksaani-2-amiinista (1,4-dimetyylipentyyliamiini), joka on kilpailussa kielletty piriste. Harala arvelee piristeen joutuneen hänen elimistöönsä kreatiinivalmisteesta.

Harala meni dopingkärynsä jälkeen omaehtoiseen toimintakieltoon 13. lokakuuta 2020. Kolmen kuukauden toimintakielto päättyi 12. tammikuuta. SUEK kertoi tiedotteessaan, että tutkinnassa selvitetään, syyllistyikö Harala Suomen antidopingsäännöstön 10.14.3 artiklan, osallistumiskiellon rikkomiseen urheilun väliaikaisen toimintakiellon aikana.

Antidopingsäännöstön mukaan väliaikaisessa toimintakiellossa (siirryt toiseen palveluun) oleva urheilija ei kilpailujen lisäksi saa osallistua harjoitukseen, jonka on järjestänyt kansallinen lajiliitto tai sen jäsenseura tai taho, joka saa rahoitusta julkisista varoista.

SUEKin lakiasiainjohtaja Petteri Lindblomin mukaan tiistaina alkaneessa tutkinnassa pyritään selvittämään, onko Harala ylipäänsä harjoitellut toimintakieltonsa aikana sillä tavalla kuin säännöstö kieltää häntä harjoittelemasta. Tutkinnan arvioidaan kestävän noin kuukauden.

Lindblom vahvistaa Haralan olleen yhteydessä SUEKiin asianajajansa välityksellä toimintakieltonsa ohjeistukseen liittyen.

– Väliaikaisen toimintakiellon aikana urheilija ei saa harjoitella liiton, seuran tai akatemian valmennuksen alaisuudessa, Lindblom kommentoi Yle Urheilulle puhelimitse.

– Tässä tullaan paljon haastattelemaan ihmisiä ja selvittelemään erinäköisiä työsuhteita ja muita. Tässä vaiheessa ollaan vielä pelkkien mediatietojen ja luulojen perusteella.

Harmaalla alueella?

Lotta Harala edustaa Tampereen Pyrintöä, mutta hänen henkilökohtainen valmentajansa Matti Liimatainen ei ollut virallisesti Tampereen Pyrinnön valmentaja, vaan yrittäjä. Suurin osa Liimataisen valmennettavista ovat Tampereen Pyrinnön urheilijoita.

Matti Liimataisen mukaan Harala osallistui ryhmäharjoituksiin toimintakieltonsa aikana sen alusta joulukuun loppuun asti.

– En tiedä, miten se pitäisi tulkita. En ole seuravalmentaja, vaan teen yrittäjänä valmennushommaa. Pyrintö kyllä korvaa minulle pyrintöläisten urheilijoiden valmennuksesta, junnujen osalta tietyn taksan mukaan ja Lotan osalta sen, mitä on sovittu Lotan kanssa, Liimatainen kertoo Yle Urheilulle.

Liimatainen aloitti 1.1.2021 Suomen Urheiluliitossa (SUL) Tampereen keskusvalmentajana. Hänen palkastaan puolet maksaa Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö ja puolet Suomen Urheiluliitto.

Useita tamperelaisurheilijoita valmentavan Liimataisen mukaan SUL oli jo viime vuonna hänen pääasiallinen palkanmaksajansa, koska tamperelaisvalmentaja laskutti jo silloin SULia valmentamisesta. Laskutettu summa vähennettiin urheilijoiden valmennustuesta. Osapuolilla oli asiasta suullinen sopimus.

– Tulkitaanko se niin, että olin freelancer-rakennusmies, joka valmenteli huvikseen, vai katsotaanko niin, että pääasiallinen toimeentulo tuli Urheiluliitolta kuitenkin.Se on varmaan vähän harmaalla alueella, että lasketaanko minut nyt sitten Pyrinnön valmentajaksi vai Urheiluliiton valmentajaksi.

Yleisurheiluvalmentaja Matti Liimatainen ei tiennyt valmennettavansa Lotta Haralan toimintakiellosta ennen kuin se julkistettiin 29. tammikuuta. Kuva: Tomi Hänninen

Harala siis harjoitteli valmentajan alaisuudessa, joka oli saanut palkkionsa kahdelta taholta, seuralta ja liitolta, joiden toimintaan Harala ei antidopingsäännöstön mukaan olisi saanut väliaikaisen toimintakieltonsa aikana osallistua.

– Muun muassa tätä selvitämme, että mitkä ovat toimisuhteet valmentajilla ja mitkä ovat olleet heidän roolinsa Haralan valmennuksessa, SUEKin Petteri Lindblom kertoo.

Pitääkö tällaisen valmentajan olla seuran tai liiton palkkalistoilla, vai riittääkö, että valmentaja on esimerkiksi yrittäjä, joka saa palkkionsa seuralta tai liitolta?

– Tuohon voi olla vaikea sanoa yksiselitteisesti. Lähtökohta on että, jos on jonkun tahon alaisuudessa, oli se sitten työsuhteessa tai muussa, rahoittava taho kuitenkin määrää, mitä siinä tehdään. Ei liity sinällään palkkasuhteeseen, Lindblom sanoo.

Valmennussuhde kariutui luottamuspulaan

Tammikuun alussa Harala oli Liimataisen mukaan poissa yhteisharjoituksista vammojen kuntouttamisen vuoksi. Harala itse sen sijaan kertoo, että hän tiesi Liimataisen siirtyneen 1.1. alkaen Urheiluliiton palkkalistoille, eikä siksi osallistunut mihinkään Liimataisen valvomiin harjoituksiin 1.1.–22.1. välisenä aikana.

Harala kertoo selvittäneensä tarkasti lakimiesten kanssa, voiko hän esimerkiksi osallistua Liimataisen harjoituksiin toimintakieltonsa aikana.

– Kaikki nämä asiat nostettiin tosi tarkasti keskusteluihin. Kaikki sellainen, että kenen kanssa olen ollut toimintakiellon aikana yhteydessä ja tekemisissä, on selvitetty, Harala sanoo.

Liimataisen ja Haralan valmennussuhde päättyi Liimataisen aloitteesta pari viikkoa sitten. Liimatainen kertoi, että syynä sille oli luottamuspula. Harala ei ollut kertonut Liimataiselle, että hän on toimintakiellossa, vaan tämä sai tietää asiasta vasta 29. tammikuuta. Harala kertoi asiasta Liimataiselle julkistamispäivänä aamupäivällä ennen tiedon julkistamista.

– Lakimiesten kanssa katsoimme, että erilaisiin juridisiin syihin perustuen, urheilijan oikeusturvan vuoksi, en kertonut kenellekään, joka ei liity sen asian käsittelyyn epäilystä, ennen kuin päätös oli tullut. Ei ollut selvää, tuleeko mitätöinti vai tuleeko mitään koko jutusta, Harala perustelee päätöstään.

Harala: "Toimisin samalla tavalla"

Haralan mukaan hän olisi itse halunnut kertoa asiasta valmentajalle.

– Se oli yksi vaikein osa tässä koko prosessissa, että en saanut kertoa läheisilleni, muun muassa henkilökohtaiselle valmentajalleni, treenikavereille. Monta kertaa lähdin hallillle sillä ajatuksella, että nyt minä kerron. Mutta joka kerta juridiset perusteet voittivat oman haluni.

Harala ei tarkemmin avaa, mitä hän tarkoittaa "juridisilla perusteilla".

Antidopingsäännöksestä ei löydy kohtaa, joka kieltäisi urheilijaa itseään kertomasta itseensä kohdistuvasta epäilystä julkisuuteen tai esimerkiksi henkilökohtaiselle valmentajalle. SUEK, lajiliitto ja muut organisaatiot eivät saa asiasta kertoa, ennen kuin se on käsitelty loppuun asti kurinpitomenettelyssä.

Lotta Harala (keskellä), Reetta Hurske (oik.) ja Nooralotta Neziri ottivat kolmoisvoiton Ruotsi-ottelussa Tampereella viime syksynä. Kuva: Tomi Hänninen

Liimataisen mukaan hän olisi todennäköisesti jatkanut yhteistyötä Haralan kanssa toimintakiellon jälkeen normaaliin tapaan, mikäli Harala olisi kertonut toimintakiellosta. Liimatainen joutui omien sanojensa mukaan hankalaan tilanteeseen valmentaessaan tietämättään urheilijaa, joka oli toimintakiellossa.

Harala kertoo seisovansa päätöksensä takana, vaikka se maksoi hänelle puolitoista vuotta kestäneen valmennussuhteen.

– Kyllä niillä tiedoilla, mitä minulla niissä kaikissa vaiheissa oli, toimisin samalla tavalla edelleen. Tietysti se on tosi valitettavaa, mitä kaikkea tästä on seurannut, mutta kyllä.

Jos SUEK toteaa Haralan syylliseksi väliaikaisen toimintakieltonsa rikkomiseen, on edessä toinen kolmen kuukauden toimintakielto.

– Jos katsomme, että urheilija on rikkonut väliaikaista toimintakieltoa, on seuraamuksena se, että katsomme, ettei hän ole kärsinyt sitä väliaikaista toimintakieltoa yhtään. Eli urheilija joutuu kärsimään sen koko ajan, joka on ikään kuin hyvitetty esimerkiksi kurinpitopäätöksessä, SUEKin lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom sanoo.

Lue myös: