Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • eEuro 2021 -karsinnat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ylen asiantuntijanelikko valitsi Suomen naisten MM-viestijoukkueen – vain yhdestä osuudesta täysin samaa mieltä

Yle Urheilun asiantuntijat Sami Jauhojärvi, Kalle Lassila ja Jussi Piirainen sekä Yle Sportenin asiantuntija Matias Strandvall valitsivat omat ehdokkaansa naisten viestijoukkueeseen.

Hiihdon MM 2021
Riitta-Liisa Roponen
Riitta-Liisa Roponen on ollut mainiossa kunnossa viime aikoina. Hän loisti jo Pyhäjärven SM-kisoissa ja oli Oberstdorfin MM-kisojen 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa paras suomalaisnainen.European Pressphoto Agency EPA

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Oberstdorfin MM-kisojen naisten viesti hiihdetään torstaina, mutta viestispekulaatiot käyvät jo kuumana. Yle Urheilun asiantuntijat Sami Jauhojärvi, Kalle Lassila ja Jussi Piirainen sekä Yle Sportenin asiantuntija Matias Strandvall panevat soppaan myös omat lusikkansa.

Asiantuntijanelikko on monessa asiassa samoilla linjoilla, mutta vain yhdessä asiassa he ovat täysin samaa mieltä: Riitta-Liisa Roponen on ehdottomasti ainoa vaihtoehto kolmannelle osuudelle.

– “Ritu” on naulattu kolmososuudelle. Se on varmaa, Jauhojärvi sanoi.

– Riitta-Liisa osoitti sekä Pyhäjärven SM-kisoissa että Oberstdorfin 10 kilometrin kisassa, että hän jaksaa jauhaa ja pitää hyvää vauhtia yllä, Lassila jatkoi.

Avausosuudelle suurin suosikki on Johanna Matintalo, joka oli varsin pirteässä vireessä MM-kisojen sprintissä. Matintalon suurin huolenaihe löytyy kalustopuolelta, sillä hänelle ei ole vielä löydetty kunnon tykkiparia perinteiselle hiihtotavalle.

– Minä laittaisin joukkueen niin sanotusti kova pää edellä. Johanna on hyvä pertsalla, mutta kalusto on kysymysmerkki. Onko se saatu kuntoon, Strandvall pohti, mutta piti Matintalon kuitenkin avaajan roolissa.

Jauhojärvi sen sijaan oli valmis harkitsemaan myös Jasmi Joensuuta avaajana ja Matintaloa kakkososuudelle. Se, kuka laitetaan ankkuriksi, määrittää hänen mielestään perinteisen osuuden hiihtäjät.

– Jasmi on sprinttityyppinen hiihtäjä, aivan kuten Johannakin, mutta pertsan latuprofiili on selkeästi helpompi kuin vapaa. Se puoltaisi Jasmia avaukseen, Jauhojärvi pyöritteli.

Kuka vastaa parhaiten kakkososuuden vauhtiin?

Krista Pärmäkoski on hiihtänyt viesteissä sekä perinteisen että vapaan hiihtotavan osuuksia. Jos Pärmäkoski hiihtää perinteisellä, on edessä kakkososuus, koska se on todennäköisesti viestin vauhdikkain osuus. Asiantuntijat odottavat, että Norja laittaa tälle osuudelle Therese Johaugin ja Ruotsin Frida Karlssonin.

– Krista pystyy vastaamaan heidän vauhtiinsa pertsalla. Hän on ehdottomasti kaikkein tasaisin ja varmin hiihtäjä, Lassila ja Piirainen totesivat.

Jauhojärven mielestä Pärmäkosken laittamista perinteiselle puoltaa myös se, ettei Pärmäkosken vapaan kaluston toiminta ole ollut parasta mahdollista. Jos kuitenkin Joensuu ja Matintalo hiihtävät kaksi ensimmäistä osuutta, on Pärmäkoski silloin ankkuri.

Johanna Matintalo
Johanna Matintalolla on ollut ongelmia perinteisen hiihtotavan suksikalustonsa kanssa.Lehtikuva / Emmi Korhonen

Jasmi Joensuun nimi nousi useimmiten esille ankkuriosuutta pohdittaessa. Joensuun kirikykyä kiiteltiin ja koska naiset hiihtävät viestissä vain viisi kilometriä, sopisi se sprintterinä tunnetulle Joensuulle hyvin.

Joensuun ja Pärmäkosken lisäksi muitakin vaihtoehtoja olisi tarjolla. Lassila olisi mielellään halunnut nähdä myös Vilma Nissisen vauhtia 10 kilometrin vapaan kisassa. Piirainen taas pohti Joensuun ja Nissisen lisäksi Laura Monosen ankkurimahdollsuuksia.

– Jos tulee loppukiritaisto, niin Jasmi on vahvin. Laura on taas tasaisen hyvä hiihtäjä ja Vilma yleensä onnistuu varmana hiihtäjänä tekemään kuntonsa mukaisen suorituksen. Jostain syystä minusta tuntuu, että tällä kertaa tarvitaan Jasmin kirikykyä, Piirainen sanoi.

Mihin Suomen rahkeet riittävät?

Naisten viestit ovat harvoin kyttäilyä ja niissä hiihdetään alkupaukusta lähtien kovaa maaliin saakkaa. Samaa on odotettavissa Oberstdorfissakin.

– Mitä pidempään Suomi pysyy kärjen mukana, sitä suurempi mahdollisuus meillä on taistella hyvistä sijoista. Meillä ei ole sellaista hiihtäjää, joka voisi ottaa kärkeä kiinni, Strandvall muistutti.

Piirainen uskoo, ettei avausosuudella vielä tule ratkaisuja ja Suomi voi Lahden maailmancupin tavoin tulla vaihtoon kärjessä. Toisella osuudella kuitenkin mennään todennäköisesti kovaa ja porukkaa harvennetaan. Tältä osuudelta Suomen pitääkin tulla vaihtoon kärjen tuntumassa.

– Kärkisijat karkaavat toisella osuudella ja sen jälkeen se on yksilöurheilua parhaimmillaan, Piirainen arvioi.

– Kun hiihdetään vitosta, niin vauhti pysyy kovana koko ajan. Ratkaisut painottuva vapaan osuuksille, jossa tullaan pitkä nousi ihan loppuun asti. Ero röpsähtää vasta viimeisen 1-0,5 kilometrin aikana, Lassila sanoi.

Krista Pärmäkoski ja Jasmi Joensuu
Krista Pärmäkoski (vas.) ja Jasmi Joensuu kisasivat vapaan hiihtotavan parisprintissä. Molemmat ovat ehdokkaina myös viestiankkuriksi, mutta asiantuntijat pitävät etenkin Joensuun kirikykyä vahvuutena tälle osuudelle.Lehtikuva / Emmi Korhonen

Asiantuntijat uskovat Norjan ja Ruotsin karkaavan voittotaisteluun. Kumpi se vie, onkin arvoitus, sillä näiden kahden maan hiihtäjien välinen ero on ollut tasaisempi kuin ennen MM-kisoja odotettiin.

Pronssimitalista nelikko odottaa tiukkaa kamppailua, jossa ei kannata unohtaa Suomeakaan. Asiantuntijat arvioivat Suomen pahimmiksi vastustajiksi Yhdysvaltoja ja Venäjää.

– Kauden alussa olisin veikannut Suomea sijoille 5–7, mutta Yhdysvallat on jotenkin heikossa hapessa, eikä Venäjäkään ole vakuuttanut, Strandvall sanoi.

Lassilan mielestä Suomen realistiset mahdollisuudet ovat sijoilla 4–5. Mutta koska kyseessä on viesti, ovat mitalimahdollisuudet aina olemassa. Tosin silloin se vaatii kaikilta täydellistä onnistumista.

– Suomen joukkueen ainoa tehtävä on vartioida pahimpia kilpailjoitaan eli Yhdysvaltoja ja Venäjää. Ei kannata seurata Norjaa tai Ruotsia, vaan katsoa ainoastaan missä Venäjä ja USA menee. Ratkaisut tehdään näitä vastaan, Jauhojärvi korosti.

Lue myös:

Ketkä ottavat Suomelle MM-mitalit? Ole valmentaja ja valitse viestijoukkueet

Riitta-Liisa Roponen jäi vain 37 sekuntia MM-pronssista – Kalle Lassila avaa, miksi 42-vuotias konkari yllätti: “Hattua pois päästä"

Liikuttunut Riitta-Liisa Roponen upeasti kymmenes vapaan kympillä – Therese Johaug mykistävän ylivoimainen

Kaksi vuotta sitten Riitta-Liisa Roponen itki pettymyksen kyyneleitä, nyt hän itki ilosta – "Hiihdin ihan älyttömän hyvin!"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat