Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Taksikuskia, maanviljelijää ja myyjää – kukaan Suomen hehkutetuista suksihuoltajista ei saa vuosipalkkaa, mutta silti tulos on huima verrattuna eri sarjassa painivaan Ruotsiin

Suomen hiihtomaajoukkueella ei ole ainuttakaan suksihuoltajaa, joka saisi työstään ympärivuotista palkkaa.

Hiihdon MM 2021
Joni Mäki ja Ristomatti Hakola voittivat sunnuntaina MM-hopeaa Oberstdorfissa hiihdetyssä parisprintissä.
Joni Mäki ja Ristomatti Hakola voittivat sunnuntaina MM-hopeaa Oberstdorfissa hiihdetyssä parisprintissä.Matthias Hangst/Getty Images

– Oli muuten aivan kaamee kapula!

– Aivan hirvee kapula!

Velmuilevat Ristomatti Hakola ja Joni Mäki eivät jääneet sunnuntaina sanattomiksi mitä tulee suksikalustoon, jolla kaksikko saavutti parisprintin MM-hopeaa. Hakolan ja Mäen kehuihin on yhtynyt koko muu joukkue.

Yhdenkään urheilijan tapauksessa tulos ei ole jäänyt piippuun suksen takia. Päinvastoin.

Tämän allekirjoittaa myös Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen kysyttäessä huollon kouluarvosanaa.

– Mennään ysin ja kympin väliin. Olemme olleet kolmen kovimman joukossa koko ajan. On ollut päivä, jolloin olemme olleet parhaita. Kun tiedän, että huoltajat lähtevät ensimmäisinä hotellilta ja palaavat viimeisinä, niin syvä kumarrus ja hatunnosto koko porukalle, Hämäläinen sanoo.

LEHTIKUVA Hakola Mäki

Suomen hiihtomaajoukkueen suksihuollon kokoonpanoon kuuluu MM-kisoissa 15 henkilöä, joista noin puolet työskentelee huoltorekassa voitelu-, hionta- ja kuviointitehtävissä.

Toinen puolikas jauhaa suksitestiä stadionalueen kupeeseen kyhätyllä radanpätkällä ja välittää analyysiä rekalle. Maiden huoltokokoonpanot ovat kasvaneet sitten edellisten arvokisojen, sillä Kansainvälinen hiihtoliitto FIS alkoi rajoittaa kilpaladuilla tapahtuvaa testausta viime kaudesta.

Ennen huollon ja testauksen saattoi tehdä yksi ja sama tiimi, mutta nyt aikaa on vähemmän kuin ennen. Hämäläisen mukaan lyhyellä testipätkällä käynnissä olevasta jatkuvasta analyysistä vastaavat etenkin Hiihtoliiton projektipäällikkö Teemu Lemmettylä sekä valmentajakaksikko Olli Ohtonen ja Juho Halonen.

– Puhutaan 45:stä sataan kilometriä päivässä per nuppi. Yhtä mäkeä saattavat jauhaa, Hämäläinen sanoo.

Ruotsi 5, Suomi 0

Oberstdorfin MM-kilpailut hiihdetään vesikelissä, sillä ilman lämpötila on useina päivinä huidellut reilusti yli 10 asteessa. Tästä syystä järjestäjät ovat rajoittaneet hiihtäjien testiaikoja suojellakseen ladun kuntoa. Latua on myös suolattu, jotta lumibaana kovettuisi.

Hiihtomitaleista ei hiihdetä ensi kertaa vesikelissä, vaan kyse on käytännössä normaalista arvokisailmiöstä. Vaikka vuosina 2007–2019 olympia- ja MM-mitaleista kamppailtiin yhteensä kymmenen kertaa, vain Oslon MM-kisoissa 2011 tarjolla ei ollut missään vaiheessa vesikeliä.

Moni saattaa muistaa, millainen pöpperökeli vallitsi kaksi vuotta sitten Seefeldin MM-kisojen miesten 15 kilometrin väliaikalähdössä. Paikalliset ympäristölait estivät kuitenkin samankaltaisen koneellisen suolauksen kuin mitä järjestäjät käyttävät nyt Oberstdorfissa.

Krista Pärmäkoski kilpaili tiistaina normaalia kevyemmässä hiihtoasussa, koska lämpötila huiteli auringossa yli 15 asteessa.
Krista Pärmäkoski kilpaili tiistaina normaalia kevyemmässä hiihtoasussa, koska lämpötila huiteli auringossa yli 15 asteessa.Matthias Hangst/Getty Images

Suksitestauksen kannalta Oberin kaltaisia korkeita lämpötiloja olisi tarjolla Lapissa joka kevät, mutta taloushaasteiden keskellä jo vuosia kamppailleelle Hiihtoliitolle tilanne on kimurantti.

Suomella ei ole ainuttakaan huoltomiestä, joka nauttisi Hiihtoliitossa ympärivuotista palkkaa. Tilanne on ollut sama koko 2010-luvun. Samanaikaisesti esimerkiksi Ruotsin hiihtomaajoukkueessa viidellä huoltomiehellä palkka rullaa vuoden jokaisena päivänä.

Suomen huolto- ja voitelupäällikön Martin Norrgårdin sopimus kattaa vuodesta yhdeksän kuukautta, minkä lisäksi neljä muuta huoltojoukkueen jäsentä saa kuukausipalkkaa. Näiden neljän työsuhteet päättyvät maaliskuussa.

– Tässä on kuukausi töitä jäljellä. Vakituinen kuukausipalkka rullaa pääsääntöisesti 5–6 kuukautta, Hämäläinen toteaa.

– Meidän on täytynyt rakentaa erilaisia malleja. On annettava iso kiitos huoltajien työnantajille, jotka näkevät tämän työn mahdollisuutena.

Ei kuraa vaan kunniaa

Mahdollisuudesta puhui myös valtiotieteiden maisteri Martin Norrgård, kun Yle Urheilu haastatteli häntä puhelimitse maailmancupkauden kynnyksellä.

Vielä viime kaudella Norrgård huolsi Ruotsin maajoukkuehiihtäjien suksia, kunnes keväällä hän tarttui Suomen huoltopäällikön pestiin, joka on aika ajoin näyttäytynyt ulospäin epäkiitollisena.

Martin Norrgårdin ensimmäiset arvokisat Suomen huoltopäällikkönä ovat sujuneet vahvasti.
Esa Fills / Yle

Epäkiitolliseksi voi katsoa urheilijoiden huollosta laukomia julkisia avautumisia, joita nähtiin niin edellisinä maailmancupkausina kuin esimerkiksi vuoden 2019 Seefeldin MM-kisoissa.

– Ainahan pitää olla kriittinen, kun tarkastellaan omaa toimintaa. Olen pyrkinyt pitämään sen esillä, että meidän on luotava Suomen maajoukkueeseen järjestelmä, joka näkyy ei vain A-maajoukkueen huoltorekassa vaan ulottuu myös ulkopuolelle. Usko omaan tekemiseen. Luotetaan siihen, mitä huolto tekee, Norrgård sanoi ja antoi havainnollistavan esimerkin:

– Kun vaikkapa Linn Svahn tuli viime kaudella maailmancupin kisaan, hänelle oli ihan sama, millä suksella hän hiihti. Hänen fokuksensa oli voittamisessa, ei kuviointilaitteessa, 33-vuotias Norrgård sanoi.

Lue lisää:

Ylen asiantuntijanelikko valitsi Suomen naisten MM-viestijoukkueen – vain yhdestä osuudesta täysin samaa mieltä

Riitta-Liisa Roponen jäi vain 37 sekuntia MM-pronssista – Kalle Lassila avaa, miksi 42-vuotias konkari yllätti: “Hattua pois päästä"

Kommentti: Padot murtuvat nyt yksi toisensa jälkeen – Suomen Oberstdorfissa kilpaileva MM-joukkue on hurmostilassa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat