Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • eEuro 2021 -karsinnat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Iivo Niskanen odottaa itseltään tulosta matkalla, joka ei olisi käynyt aiemmin mielessäkään – "En lähtisi hiihtämään, jos en odottaisi mitään"

Iivo Niskanen ei onnistunut Oberstdorfin MM-kisojen avausmatkallaan, mutta 15 kilometrin vapaan kisasta hän odottaa jo parempaa.

urheilu
Iivo Niskanen
Iivo Niskanen ei usko, että 15 kilometrin kisa vaikuttaisi hänen päämatkaansa eli sunnuntain 50 kilometrin perinteisen yhteislähtökisaan.Lehtikuva / Emmi Korhonen

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Kun matka on 15 kilometriä ja hiihtotapa perinteinen on Iivo Niskanen yleensä kärkitaistossa mukana. Mutta kun hiihtotapa on vapaa, ei Niskaselta löydy arvokisoista tuloksia.

– On ollut arvokisoja, joissa tämä matka ei olisi käynyt edes mielessäkään, Niskanen myönsi Yle Urheilun haastattelussa.

Niskanen on kuitenkin jo usean vuoden ajan panostanut vapaan hiihtotavan tekniikkaan. Tulosta on tullut maailmancupissa, mutta ei vielä arvokisoissa. Lauantaina hiihdetyssä yhdistelmäkilpailussa Niskanen ei päässyt kärjen mukaan, mutta tähän vaikutti hänen putoamisensa mitalitaistosta jo perinteisen osuudella. Niskanen oli kisan lopputuloksissa 13:s.

– Olin sen verran ahtaalla perinteisen jälkeen, että se pieni ero, jonka jouduin nyppäisemään keulaporukkaan kiinni, oli liikaa ensimmäiseen mäkeen. Tuli huono hetki, hän kertoi.

Usein yhdistelmäkisassa hiihtäjillä on ongelmia vaihtaa perinteisestä hiihtotavasta vapaaseen, mutta Niskasella tekniikan vaihto sujuu yleensä hyvin. Hän uskoo kuitenkin, että nyt kun hän pääsee kolmen päivän kisatauon jälkeen ladulle tuorein voimin, hän pääsee myös nopeammin jyvälle tekniikasta.

– En lähtisi tätä matkaa hiihtämään, jos en odottaisi siltä mitään. Tämä on ollut pitkäaikainen projekti ja tämän eteen on tehty työtä. Odotan ainakin parempaa kuin skiathlonista, Niskanen sanoi ja vakuutti, ettei kisa vaikuta hänen päämatkaansa.

– En usko, että tämä on mitenkään pois viideltäkympiltä.

Niskanen wassuttaa, kun muut menevät kuokkaa

Iivo Niskasen valmentaja Olli Ohtonen on tehnyt väitöskirjan vapaan hiihtotekniikan biomekaanikasta, joten ainakaan tietotaidon puute ei ole kaksikon vapaan projektia hidastanut. Kaksi vuotta sitten panostus näkyi jo yksittäisissä kisoissa, kun Niskanen sijoittui muun muassa Davosin 15 kilometrin vapaalla neljänneksi ja Nove Mestossa peräti toiseksi.

Ohtosen mukaan Niskanen osaa teknisesti hiihtää hyvin kuokkatekniikalla, mutta erittäin tyytyväinen Ohtonen on siihen, miten hyvin Niskanen hallitsee Wassberg-tekniikan. Wassbergin yksipotkuinen luistelutekniikka on erittäin hyvä etenkin kiihdytyksissä ja loivissa mäissä, kun taas kuokka on jyrkempiin nousuihin soveltuva helpoin tekniikka.

– Iivo pystyy “wassussa” hiihtämään sellaisia nousukulmia, joita osa hiihtää jo kuokalla. Iivo jaksaa tehdä puristavaa voimantuottoa wassussa, Ohtonen kehaisi.

Ohtosen mukaan Niskasen harjoituksissa on pyritty hakemaan juuri sitä, että tämä pystyy hiihtämään nousukulmia laajalla skaalalla.

– Se on harjoittelukysymys, kuten kaikki muutkin. Iivolla on aina ollut vahvuus hyvässä tasatyönnössä, joten se on auttanut siihen, että hän pystyy käyttämään wassua jyrkempiinkin nousukulmiin.

Iivo Niskanen
Iivo Niskanen starttaa 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kisaan kuuman ryhmän kolmanneksi viimeisenä hiihtäjänä.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Oberstdorfin radan Burgstall-nousu on varsin kova, sillä sen pituus on peräti 850 metriä ja korkeusero on runsaat 80 metriä. Keskijyrkkyyttäkin löytyy 10 prosentin verran.

– Käytän Burgstallissa paljon Wassbergia, jos latupohja on tiivis ja pysyy suht liukkaana. Lähtönumero taitaa kuitenkin painua huonoimmaksi kuumasta ryhmästä, Niskanen arveli.

Myöhäinen lähtöpaikka saattaa vaikuttaa

Numerolla 48 starttaava Niskanen pääsee ladulle kello 13.39 paikallista aikaa. Niskanen uskoo, että Oberstdorfin lämmin kevätsää vaikuttaa hänen mahdollisuuksiinsa käyttää wassua.

– Taitekohta tulee siinä yhden jälkeen. Luulen, että se läsähtää vesikeliksi sieltä (nousun) päältä. Silloin ei mahdollista käyttää niin paljon Wassbergia kuin esimerkiksi skiathlonissa, hän arvioi.

– Tällaisessa taitekohdassa ero voi olla aika isokin. Aurinko pääsee paistamaan ladulle ja ladun pinta muovautuu erilaiseksi.

Niskanen ei kuitenkaan pidä lähtöpaikkojen valintajärjestystä epäoikeudenmukaisena.

– He, jotka ovat rehkineet maailmancupissa eniten, saavat valita paikan ensimmäisenä sieltä keulapäästä. Lähtöpaikkojen valintajärjestys on ansaittu, Niskanen sanoi.

Lue myös:

Iivo Niskasen poikkeuksellisesta luonteesta on monta erilaista tarinaa – lähipiiri kertoo, millainen Suomen hiihtokuningas on oikeasti

Norjalaistähti kritisoi rajusti MM-hiihtojen olosuhteita – Iivo Niskanen ymmärsi osittain purnaamista: “Voi olla jopa ikävää katseltavaa”

Aleksandr Bolshunov jyräsi MM-kultaan yhdistelmäkisassa – Iivo Niskanen jäi kärjestä yli kaksi minuuttia

Iivo Niskaselta suoraa puhetta vaisusta MM-avauksestaan – ei vastannut mitenkään Suomen ykköstähden odotuksia

Iivo Niskasen suoritus oli alavireinen, mutta Sami Jauhojärvi teki tärkeän huomion ykköstykin olemuksesta: "Ei kannata huolestua"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat