Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • eEuro 2021 -karsinnat

Miten on mahdollista, että Riitta-Liisa Roponen hiihtää yhä maailman huipulla? Menestyksen taustalla muutos harjoittelussa ja vahva luonne

16 vuotta sitten Riitta-Liisa Roposen kanssa MM-mitalia juhlinut Pirjo Muranen löysi kaksi syytä Roposen menestykselle.

Hiihdon MM 2021
Riitta-Liisa Roponen
Riitta-Liisa Roponen loisti tiistaina Oberstdorfissa 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa..Getty Images

42-vuotias Riitta-Liisa Roponen oli tiistaina MM-hiihdossa suomalaisittain päivän piristys, kun Roponen oli peräti kymmenes vapaan hiihtotavan 10 kilometrin kilpailussa Oberstdorfissa. Roponen jäi vain 37 sekuntia MM-mitalista.

Roposen ura on mittava. Se alkoi jo vuoden 2002 talviolympialaisista Salt Lake Citysta. Oberstdorf on Roposelle tuttu paikka, sillä 16 vuotta sitten Roponen nappasi elämänsä ensimmäisen arvokisamitalin. Roponen otti tuolloin MM-hopeaa parisprintissä yhdessä Pirjo Murasen kanssa.

Muranen on seurannut innoissaan entisen mitalitoverinsa otteita.

– On kunnioitettavaa, että Ritu kykenee vielä tuolla tasolla menemään. Ihan mahtavaa ja loistavaa seurata, Muranen toteaa.

Suoritus oli siinä mielessä kova, että Roponen on vain neljä kertaa ollut parempi arvokisoissa vapaalla hiihtotavalla hiihdetyissä henkilökohtaisissa kilpailuissa. Yhteensä näitä kisastartteja on ollut nyt 14.

Muranen ei ollut täysin yllättynyt Roposen huippusuorituksesta, vaikka se hänelle pieni yllätys olikin. Roponen hiihtää jo yhdeksänsissä arvokisoissaan.

– Hän ei enää jännitä turhia arvokisoissa ja pystyy tekemään parhaan suorituksen. En usko, että Ritu on tarvinnut mitään ihmekonsteja. Treenit ovat sujuneet hyvin ja oli vielä muutenkin hyvä päivä, Muranen kuvailee ja uskoo, että nimenomaan hyvästä harjoittelusta löytyy syy tiistain huippusijoitukselle.

Riitta-Lisa Roponen
Katso Roposen tunteikkaat reaktiot kilpailun jälkeen!

Riita-Liisa Roposta valmentaa hänen miehensä Toni Roponen. Valmentajamies kertoi syyskuussa Yle Urheilulle (siirryt toiseen palveluun), että Roposen harjoitusmääriä on kasvattetu noin 100 tunnilla aiemmasta. Harjoittelussa on tehty muutoksia myös niin, että jalkojen lihasmassa vähentyisi. Helmikuussa Roponen avasi, että harjoittelumuutokset olisivat menestyksen taustalla. Jalkojen lihasmassaa kevennettiin, jotta se olisi samanlainen kuin normaalimatkoilla pärjäävillä hiihtäjillä.

Roposen menestys on ehtinyt ällisyttää monta penkkurheilijaa. Suomalaiskonkari on saanut myös kansainvälistä huomiota. Toukokuussa 43 vuotta täyttävä Roponen ehti tiistaina ihmetyttää esimerkiksi Norjassa. Maan lehdistä Dagbladet oli kysynyt (siirryt toiseen palveluun)nelinkertaiselta maailmanmestarilta Heidi Wengiltä, miltä tuntui hävitä 42-vuotiaalle. Weng oli kuvaillut, että tällaista se nyt vaan on, eikä mikään sujunut tiistaina.

Roposta kaksi vuotta nuorempi Muranen lopetti uransa jo kymmenen vuotta sitten. Muranen uskoo, että Roposen menestyksen syynä ovat tietyt luonteenpiirteet.

– Ritusta löytyy sinnikkyyttä ja tahtoa kehittää vielä itseään tässä vaiheessa uraa. On hienoa, että hän kykenee vielä kehittymään tässä iässä. Kun kehityksen vielä huomaa, siitä tulee varmasti motivaatiota, Muranen arvioi.

Roposen menestyksen kohdalla on puhuttu paljon myös iästä. Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila nosti tiistaina esiin, että suomalaisessa urheilussa ja hiihdossa puhutaan ehkä liikaa iästä sekä sen vaikutuksesta suorituskykyyn. Lassila muistutti, että vain vauhdilla on loppupeleissä merkitystä.

– Jos ajatellaan kestävyysurheilua, iän merkitys ei ole niin tarkka. Menestyä voi nuorempana ja kokeneempana urheilijana. Miksei siis voisi kokeneempana voi tulla menestystä? Muranen sanoo.

Vielä Roponen ei ole suoraan julkisuudessa sanonut, että jatkaisi uraansa. Jotain osviittaa kuitenkin on. Jo syksyllä Toni Roponen kertoi Yle Urheilulle, että harjoittelumuutokset on tehty myös vuoden päästä häämöttäviä Pekingin olympialaisia ajatellen.

Lue lisää:

Ylen asiantuntijanelikko valitsi Suomen naisten MM-viestijoukkueen – vain yhdestä osuudesta täysin samaa mieltä

Riitta-Liisa Roponen jäi vain 37 sekuntia MM-pronssista – Kalle Lassila avaa, miksi 42-vuotias konkari yllätti: “Hattua pois päästä"

Liikuttunut Riitta-Liisa Roponen upeasti kymmenes vapaan kympillä – Therese Johaug mykistävän ylivoimainen

Riitta-Liisa Roponen, 42, hämmentää jälleen pakkaa mielimatkallaan – suomalaisen poikkeuksellisen mittava MM-kisaura hakee vertaistaan

Riitta-Liisa Roponen lisäsi reilusti harjoitusmääriä – tähtääkö 42-vuotias hiihtäjä Pekingin olympialaisiin, jotka ovat 18 kuukauden päässä: ”Ei se varmaan mahdotonta ole”

Toni Roposen mielestä hiihdon uudesta valmennuslinjasta täytyy nyt pitää kiinni – "Valmentaja ei voi ottaa vastuuta epäonnistumisesta, jos urheilija ei noudata valittua linjaa"

Vuosi sitten Riitta-Liisa Roponen makasi leikkauspöydällä, nyt hän kisaa olympialaisissa – "Halusin näyttää, että pystyn siihen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat