Kommentti: Mitä tapahtui Dallas Starsille? Stanley Cup -finalisti valahti NHL:n pohjamutiin – joukkueen tilanne on hälyttävä

Maalinteko on Dallas Starsin murheista juuri nyt suurin, kirjoittaa Yle Urheilun Tommi Seppälä.

NHL
Dallas Stars
Ottelu Tampa Bay Lightningia vastaan oli jo askel parempaan suuntaan.Getty Images

Ihan hyvä, mutta käteen ei taaskaan jäänyt mitään – tämä oli pelin henki Dallasissa jälleen keskiviikkona. Viime kauden Stanley Cup -finalisti on voittanut edellisen kuukauden aikana ainoastaan yhden ottelun. Dallas Starsista on tullut yksi NHL:n pahimmista kriisipesäkkeistä.

Dallas ei ole pelannut erityisen huonosti edellisen kuukauden aikana, eikä se ollut huono keskiviikkonakaan. Dallas oli monin paikoin hallitsevaa mestaria Tampa Bay Lightningia edellä, mutta krooniset ongelmat hyökkäyspäässä vesittivät tälläkin kertaa haaveet voitosta. Alkuviikon kahdessa peräkkäisessä Tampa-ottelussa joukkue ei tehnyt maaliakaan.

Maalinteko on joukkueen murheista suurin.

Synkän helmikuun (4.2. lukien) ja heikosti alkaneen maaliskuun aikana Miro Heiskasen, Esa Lindellin, Roope Hintzin ja Joel Kivirannan edustama Stars on tehnyt 10 ottelussa ainoastaan 17 osumaa. Sattumalla on viime kädessä näin pitkän putken aikana vähäinen merkitys.

Tällä kaudella emme ole vielä nähneet sitä, mikä teki Dallasista menneellä kaudella finaalijoukkueen. Tähtipaitojen pelinopeus ei ole tasolla, jolla se viime vuonna parhaimmillaan oli. Lisäksi pelaamisesta puuttuu maalinteon kannalta olennainen suoraviivaisuus ja päättäväisyys – verkonheiluttamisen tukitoimet eivät nekään ole kunnossa.

Kyse on pienistä, mutta niin suurista asioista.

Tilannetta ei ole helpottanut ylivoimapelin sakkaaminen heikon kymmenen ottelun jakson aikana: Stars on tehnyt ylivoimalla vain neljä maalia 32 yrittämällä. Joukkue, joka ei edes viime kaudella loistanut maalintekotilastoissa (29.), kaipaa kipeästi onnistumisia nimenomaan ylivoimalla.

Miro Heiskanen luistelee.
Miro Heiskasen kauden maalitili on yhä avaamatta.Getty Images

Materiaalin kapeus on paljastunut

Hanat ovat kuivuneet lähes kaikilla joukkueen tärkeimmillä pelaajilla kauden edetessä, sikäli, kun ne olivat kunnolla ehtineet edes aueta. Maalinteon osalta ainoastaan 10 osumaa iskenyt Joe Pavelski ansaitsee alkutalvesta puhtaat paperit. Esimerkiksi Miro Heiskanen ei ole tehnyt vielä maaliakaan. Kahdella viime kaudella Heiskanen teki yhteensä 20 maalia.

Toisaalta Dallasin tapauksessa myös loukkaantumiset pitää ottaa huomioon.

Ykkössentteri Tyler Seguinin pitkä sairausloma oli tiedossa jo kauden alla, mutta venäläistähti Aleksander Radulovin loukkaantuminen tuli helmikuussa ikävään saumaan. Tehot 3+8 kahdeksaan otteluun tehnyt Radulov teki viimeisessä ottelussaan tehot 0+3. Sivussa on myös luottopuolustaja Andrej Sekera.

Lisäksi Roope Hintzinon kerrottu pelaavan jonkin vamman kanssa.

Dallasin materiaali ei ole niin syvä, että se kestäisi näin monen avainpelaajan loukkaantumisia. Kuten todettua, Dallas kuului maalinteon osalta NHL:n kellarikerroksiin jo menneellä kaudella, joten loukkaantumiset huomioon ottaen Dallasin kuivaa kautta ei voi pitää kovin suurena yllätyksenä.

Toisaalta laajemmassa katsannossa maalinteko-ongelmien voisi hiljalleen kuvitella aiheuttavan toimia myös seurajohdolta. Kolmen edelliskauden aikana ainoastaan Detroit ja Anaheim ovat tehneet NHL:ssä Dallasia vähemmän maaleja. Kyse ei siis missään tapauksessa ole yhdestä kuukauden mittaisesta kuivasta kaudesta.

Joe Pavelski (vas.) ja Aleksander Radulov keskustelevat kaukalossa.
Aleksander Radulovin (oik.) loukkaantuminen tuli Dallasille pahaan paikkaan. Joe Pavelski on ollut joukkueen harvoja onnistujia.Getty Images

Nähty sivuluisu on silti liikaa.

Dallasin on pystyttävä parempaan ja tätä ajatellen tiistain Tampa-ottelu oli askel parempaan suuntaan. Dallas on edelleen maalipaikkatilastoissa ja kiekonhallintaa mittaavassa Corsi-tilastossa selkeästi yli 50 prosentin joukkue. Se antaa toivoa paremmasta huomisesta. Viidellä viittä vastaan pelaamisessa on paljon hyvääkin.

Dallas ei ole tehnyt paljon maaleja, mutta joukkue ei ole myöskään päästänyt niitä. Vain hieman yli kahden ja puolen kipuava päästettyjen maalien keskiarvo tarjoaa joukkueelle mahdollisuuden voittoon monena iltana.

Silti kiekolliseen peliin on nopealla tahdilla pystyttävä piiskaamaan lisää nopeutta, ja tämä alkaa puolustuspäästä. Pelivälineen on liikuttava aiempaa nopeammalla tahdilla ja pelaamiseen on löydyttävä jopa epätoivon synnyttämää suoraviivaisuutta. Dallas on syötellyt syöttämästä päästyään hyvistäkin paikoista kauniita maaleja tehdäkseen.

Stars on laukonut ainoastaan 27,8 kertaa ottelua kohden, mikä on neljänneksi vähiten NHL:ssä.

Pudotuspeleihin tulee kiire

Tärkeä huomio liittyy myös siihen, että aikaa ryhtiliikkeen tekemiseen ei ole kauaa. Lähes kuukauden kestäneen sivuluisun jälkeen Starsin pisteprosentti (47,1) on keskisen divisioonan toiseksi heikoin. Jos ajatellaan, että Tampa Bay, Carolina ja Florida menevät suurella todennäköisyydellä divisioonasta pudotuspeleihin, Dallas joutuu tappelemaan tosissaan viimeisestä paikasta.

Etenkin, kun Dallas joutuu koronan aiheuttamien ottelusiirtojen kautta loppukaudesta hirvittävään otteluruuhkaan. Tiistain Tampa-ottelu nimittäin käynnisti jakson, jonka aikana Dallas pelaa 40 ottelua 70 päivässä. Puhumme historiallisen kovasta mankelista, jonka läpi tuskin mikään joukkue maailmassa selviäisi ilman vaikeuksia – luvassa on mustelmia ja murtumia.

Usein vasta runkosarjan viimeisillä kierroksilla aletaan jossitella yksittäisillä pisteillä tai niiden menettämisillä, kun puhutaan pudotuspelitaistossa olevista joukkueista. Vanha totuus kuitenkin kuuluu, että pisteet ovat yhtä arvokkaita tammikuussa ja huhtikuussa.

Dallasin tapauksessa matkan varrelle on jäänyt viimeisen kuukauden aikana valtava määrä tärkeitä pisteitä. Kuopasta on tullut syvä, eikä loukkaantumiset tai otteluohjelma ainakaan tule auttamaan kuopasta ylös itseään kaivavaa joukkueetta. Jatkossa jokainen ottelu on Dallasin kauden tärkein ottelu.

Lue myös:

Kasperi Kapanen nousi ykköstähdeksi lähes 3 000 katsojan edessä – Juuse Saros sai kovan tällin päähänsä

Tähän ei uskonut edes Eeli Tolvanen itse! Kuuma suomalaishyökkääjä murtautui Granlundin rinnalle ykkösketjuun – NHL-uran kannalta tärkeät hetket edessä

Kommentti: Buffalo Sabresin fiasko on tosiasia – pelaajat kehuvat NHL-valmentajaa, jolle eivät edes pelaa

Haula ja huippuvireeseen äitynyt Tolvanen maalasivat – suomalaisvahdit jälleen vahvasti esillä NHL:ssä

Eetu Luostarinen rusikoi kauden kolmannen maalinsa Aleksander Barkovin juhlaottelussa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat