Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • eEuro 2021 -karsinnat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Petter Kukkonen: Suomi jättää protestin kohutuista MM-laduista – pitää yleistä käytäntöä järjettömänä: "Tämä asia menee väärin"

Suomen yhdistetyn maajoukkueen päävalmentaja haluaa, että jatkossa kilpailuladut mitattaisiin aina parasta hiihtolinjaa pitkin.

Hiihdon MM 2021
Petter Kukkonen
Petter Kukkonen pitää maalaisjärjen ja oikeustajun vastaisena, että kilpalatuja ei mitata ihannelinjaa pitkin.Tomi Hänninen

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Oberstdorfissa pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoissa on käyty useamman päivän keskustelua yhdistetyn kilpalatujen pituudesta. Asian nosti esiin viikonloppuna Suomen päävalmentaja Petter Kukkonen.

Aluksi Kukkonen väitti, että 2,5 kilometrin hiihtolenkki on ollut alimittainen. Nyt Kukkonen on valmis kuitenkin myöntämään, että periaatteessa kisoissa hiihdetään sellaista rataa, mitä on pitänytkin.

– Radan virallinen mittaus ja niin sanottu homologointi tehdään hyvissä ajoin. Siihen kilpailun juryn täytyy pidättäytyä omissa päätöksissään, Kukkonen myöntää Yle Urheilun haastattelussa.

Petter Kukkonen kertoi tämän jutun julkaisun jälkeen, että Suomi on tehnyt virallisen protestin kilpailuradasta keskiviikkona. Kilpailun jury oli tosin sanonut jo Kukkoselle ennen protestia, että he eivät tule muuttamaan rataa.

– Minun työkuvaani kuuluu auttaa joukkuetta monella muulla tavallakin kuin valmentamalla. Ei ole mikään maailman isoin, eikä dramaattinen asia, tehdäänkö protestia vai ei. Minun mielestäni asia kannattaisi katsoa loppuun asti. Seisomme rehellisesti urheilijoiden ja joukkueen takana kaikissa tilanteissa, Kukkonen korostaa.

Kukkonen siis myönsi olleensa väärässä siinä, että rata olisi sääntöjenvastainen. Miksi hän silti päätyi tekemään protestin aiheesta?

Mittaustapaan muutosta?

Kyse on radan mittaustavasta, johon Kukkonen toivoo muutosta tulevaisuudessa.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS ja myös Yle Urheilu ovat mitanneet radan olevan sääntöjen puitteissa, kun rata mitataan keskilinjaa pitkin. Optimilinjaa pitkin mitattuna rata on kuitenkin huomattavasti lyhyempi. Kukkosen mukaan silloin radan pituus oli Suomen mittausten perusteella 10 kilometrin kisa olisi pituudeltaan 9216 metriä. Myös Yle Urheilu havaitsi omissa mittauksissaan, että ihannelinjaa pitkin rata on huomattavasti lyhyempi. Yle Urheilun mittausten perusteella rata olisi noin 9100-9300 metriä riippuen hiihtolinjoista.

Kukkonen mukaan totuus on, että rata mitataan keskilinjaa pitkin. Keskilinjaa pitkin mittaamista ei ole kuitenkaan päävalmentajan mukaan määritelty FISin virallisissa ohjeissa, vaan se on muodostunut yleiseksi käytännöksi.

– Olen nostanut esiin kysymyksen, onko tässä mitään järkeä? Eihän kukaan hiihtäjä hiihdä oikeasti keskilinjaa pitkin, vaan nopeinta mahdollista reittiä, Kukkonen sanoo.

Jarl Magnus Riiber, Ilkka Herola, Jens Luråås Oftebro
Yhdistetyssä nähtiin viime perjantaina suomalaisjuhlat, kun Ilkka Herola (oik.) palautti hopeallaan lajin MM-mitalikantaan 14 vuoden tauon jällkeen. ODD ANDERSEN/AFP via Getty Images

Oberstdorfissa mittausasia on korostunut, sillä Yle Urheilun laskelmien mukaan Oberstdorfin yhdistetyn hiihtokilpailuissa on kokonaisuudessaan yli 50 mutkaa. Myös Kukkonen sanoo, että radalla on isot peltolinjat ja teräviä käännöksiä. Siksi myös yhdellä kierroksella tulee isoja eroja.

– Mielestäni tämä asia menee väärin. Minun maalaisjärkeni ja oikeustajuni sanoo, että tähän lajiin kuuluu yksi hyppy ja 10 kilometrin hiihto. Pitäisi olla niin, että urheilijat oikeasti hiihtävät sen 10 kilometriä. Näin ei tapahdu tällä hetkellä, Kukkonen painottaa.

Kukkonen on vienyt asiaa myös eteenpäin kansainväliseen hiihtoliittoon ajatellen pidemmälle tulevaisuuteen. Hän on käynyt asiasta keskustelua FISin yhdistetyn tuomaristo-, sääntö- ja kontrollikomitean suomalaisjäsenen Tapio Nurmelan kanssa.

– Olemme valmistelleet ehdotusta, että radat mitattaisiin aina parasta hiihtolinjaa pitkin, Kukkonen kertoo.

Juryn kanssa käyty keskusteluita

Kukkonen on käynyt myös radasta pitkän keskustelun keskiviikkona Oberstdorfin MM-kilpailujen juryn kanssa. Päävalmentajan mukaan pitkällisen keskustelun ja muun muassa kuvien näyttämisen jälkeen myös kilpailujen jury ymmärsi joissain määrin suomalaisvalmentajaa, vaikka alkuun se oli vaikeaa.

– Ymmärrän myös, että heidän täytyy työnsä takia pidättäytyä virallisessa homologoidussa radassa. Kysyin heiltä, miten heidän oikeustajunsa menee, jos hiihdetään vain 9 kilometriä? Eikö se mene väärin? He levittelivät käsiään, koska se on helpompaa heille, Kukkonen avasi keskustelujen sisältöä.

Kukkosen mukaan kilpailun jurylla olisi oikeus muuttaa homologoitua rataa heidän halutessaan.

– He voisivat urheilullisesta näkökulmasta katsottuna tehdä oikean teon, jos he haluaisivat. Tätä minä pyrin heille painottamaan, Kukkonen sanoo.

Petter Kukkonen
Petter Kukkonen on kritisoinut voimakkaasti yhdistetyn MM-kisalatuja Oberstdorfissa.AOP

Pakkaa sekoittavat vielä erilaiset mittaustulokset perjantain henkilökohtaisessa kilpailussa ja sunnuntain joukkuekilpailussa. Kukkosen mukaan perjantain henkilökohtaisessa kilpailuissa suomalaiset mittasivat kisan pituudeksi vielä 8,8 kilometriä. Joukkuekilpailussa lenkki oli Suomen joukkueen mukaan pidempi eli aiemmin mainittu 9216 metriä.

– Rataa pidennettiin meidän näkemyksemme mukaan jonkin verran joukkuekilpailuun jostain syystä, jota jury ei ole meille ilmoittanut, Kukkonen ihmettelee.

Juttua muokattu 3.3. klo 15.58: Lisätty juttuun tieto, että Petter Kukkosen mukaan Suomi jättää protestin liian lyhyestä MM-hiihtolenkistä.

Lue lisää:

Iivo Niskasen valmentajakin hälytettiin selvittämään MM-hiihtojen latukohua – FIS-pomolta vastaus Suomen päävalmentajan tuoreimpaan kritiikkiin

Petter Kukkosen painavat väitteet MM-kisoissa jatkuvat – vaatii FISiltä toimia jo torstain yhdistetyn kisaan: "Virallista lenkkiä ei hiihdetä"

Yle Urheilu mittasi liian lyhyeksi puhutun yhdistetyn MM-lenkin: lenkki jäi alimittaiseksi, kunnes oivalsimme oikean mittaustavan

Suomen yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen ihmettelee taas FIS:n toimintaa – ja saa nyt tukea muiltakin: “En voi ymmärtää ollenkaan”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat