Suora

  • E-jalkapallon Suomen cup
  • Urheiluruutu
  • Digital Racing eSM 2021

Iivo Niskanen on kyykännyt jo kaksi kertaa MM-kisoissa – Ylen asiantuntijat selittävät, mistä on kyse: “Ei ole vain päässyt huippukuntoonsa”

Ylen asiantuntijat Kalle Lassila ja Sami Jauhojärvi avaavat Iiivo Niskasen tilannetta.

Hiihdon MM 2021
Iivo Niskanen
Iivo Niskanen oli kovilla keskviikkona vapaan hiihtotavan 15 kilometrin kilpailussa.Emmi Korhonen/Lehtikuva

Suomen ykköstykin Iivo Niskasen alku MM-kisoissa ei ole ollut odotettu. Lauantaina Niskanen oli yhdistelmäkilpailussa 13:s. Keskiviikkona Niskanen oli 18:s vapaan hiihtotavan 15 kilometrin kilpailussa. Niskanen ei ollut edes paras suomalainen, kun Perttu Hyvärinen oli 0,5 sekuntia lopputuloksissa nopeampi ja 17.s.

Niskanen olikin mitalikamppailussa ensimmäisen 6,6 kilometrin jälkeen keskiviikkona. Lopussa Niskaselta hajosi myös sauva pehmeässä kelissä.

Lassilan mielestä syy Niskaselta nähdyille tuloksille oli selvä.

– Niskanen ei ole vain päässyt huippukuntoonsa. Toki sijoitus olisi ollut parempi ilman haaveria, Lassila sanoo.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila uskoi, että Niskanen ei ole missään nimessä tyytyväinen.

– Alkuvauhtinsa perusteella Niskanen lähti taistelemaan mitalista. Ne tavoitteet ovat siellä, Lassila muistutti ja sanoi, että Niskaselta odotetaan paljon enemmän kuin nyt on nähty.

Sami Jauhojärvi oli samoilla linjoilla Lassilan kanssa ja epäili, että Niskasella kunnon ajoitus ei ole ehkä kohdallaan.

– Lauantaina tuli yhdistelmäkilpailussa pieni kyykkäys ja tänään tuli selkeä kyykkäys. Mies ei ole selvästi sellaisessa kunnossa kuin olisi toivonut olevansa näissä kisoissa, Jauhojärvi arvioi.

Samalla Jauhojärvi kuitenkin huomautti, että Niskanen hiihtää vaikeasta tilanteestaan huolimatta yhä kilpaa.

– Joku siellä kuitenkin tällä hetkellä tökkii. Iivo tuli alkuvaiheessa vauhtia, jolla pystyi taistelemaan huippusijoituksista. Kunto ei ole kuitenkaan tapissaan. On menty pikkaisen liian kova alku tämän hetkiseen kuntoon nähden. Sitten tulee romahdus loppupäässä, Jauhojärvi arvioi Niskasen suorituksia.

Sunnuntaina hiihdetään Niskasen päämatka eli 50 kilometriä perinteisellä. Niskanen voitti kyseisellä matkalla olympiakultaa Etelä-Koreassa 2018. Aiemmista kyykkäyksistä huolimatta Kalle Lassilan mukaan Niskasta ei voi jättää pois mitaliehdokkaista.

– Tämän päivän kilpailu testasi täydellisellä tavalla kuntoa, kestävyysominaisuuksia ja virettä. 50 kilometrillä on paljon samoja ominaisuuksia, mutta hiihtotapa vaihtuu ja matka pitenee. Se kisa on erilainen. Siihen kisaan on toivoa, Lassila sanoi.

Kaksi viimeistä kilpailua eivät toki tue Niskasen mahdollisuuksia mitaleille, mutta aikaisemmissakin arvokisoissa Niskanen on onnistunut päämatkoillaan aiempien matkojen vaikeuksista huolimatta.

– 50 kilometrin hiihto on ohjelmassa todella harvoin. Iivon tausta aiemmista kisoista on myös niin kova, että hänet laskettava mukaan menestyjäehdokkaaksi, Lassila sanoo.

Lue lisää:

Miksi Suomen miehiltä nähtiin sukellus MM-hiihdoissa? Päävalmentajalla ja Sami Jauhojärvellä eriävät näkemykset

Iivo Niskasen hyvä vire hyytyi nopeasti ja lopullisen niitin iski sauvarikko – "Kuolin kyllä käytännössä siihen"

MM-hopeamitalisti Joni Mäki keskeytti heti seuraavan kisansa: "Aika pehmoinen olo"

Iivo Niskanen taisteli MM-mitalista, kunnes hyytyi toisella kierroksella– Bolshunovilla sama kohtalo, Norjaan kolmoisvoitto

Iivo Niskasen poikkeuksellisesta luonteesta on monta erilaista tarinaa – lähipiiri kertoo, millainen Suomen hiihtokuningas on oikeasti

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat