Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Miksi Suomen miehiltä nähtiin sukellus MM-hiihdoissa? Päävalmentajalla ja Sami Jauhojärvellä eriävät näkemykset

Suomen miesten vaisu suoritus keskiviikkona vapaan hiihtotavan kilpailussa puhuttaa.

Hiihdon MM 2021
Teemu Pasanen
Teemu Pasanen otti keskiviikon jälkeen kantaa hiihdossa vaadittavaan kestävyyteen.Tomi Hänninen

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Suomen miehiltä nähtiin vähintään puolittainen sukellus viime aikojen hehkutettujen otteiden jälkeen Oberstdorfin MM-kisoissa. Keskiviikkona 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa paras suomalainen oli vasta 17:s.Päivän ykkösnimi Perttu Hyvärinen kukisti Iivo Niskasen 0,5 sekunnilla. Markus Vuorela oli 28:s ja palautumisongelmiaan valitellut parisprintin MM-hopeamitalisti Joni Mäki keskeytti.

Niskanen oli vielä puoliväliin saakka mitalitaistelussa, kunnes hyytyi. Lisäksi Niskanen koki sauvarikon.

Päävalmentaja Teemu Pasanen kuvaili Suomen vaisuuden syyksi, että kilpailu oli todella raaka ja kova kestävyyskilpailu.

Miksi suomalaiset eivät ole pärjänneet kestävyyskilpailussa?

– Nähtiin, että yhdistelmäkilpailu on meille myös huono matka. 30 kilometriä on nihkeä matka. Pitää selkeästi saada kestävyyttä lisää varsinkin vapaan puolella raskaassa kelissä. Olemme miettineet sitä vähän aikaa. Meillä on paljon ollut innostusta sprinttiin ja vastaavaan. Siitä kaikki puhuu, mutta kestävyyttä tarvitaan edelleen todella paljon tässä lajissa, Pasanen selitti.

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvellä oli eriävä näkemys keskivikon ongelmista.

– Jos mietitään viime keväänä luotua valmennuslinjaa ja sitä, että pitäisi tulla mahdollisimman pitkälle sprintin kautta. Nyt yhtäkkiä ilmoitetaan, että tarvitaan kestävyyttä, Jauhojärvi mietiskeli Urheilustudiossa.

Sami Jauhojärvi
Sami Jauhojärvi korostaa eri asiota kuin Teemu Pasanen.Tomi Hänninen

Jauhojärven mukaan nuorena pitää harjoitella monipuolisesti, mutta nopeusominaisuudet pitää luoda tietyssä herkkyysvaiheessa. Kestävyyttä ehtii Jauhojärven mukaan jalostaa myöhemminkin.

– Vapaalla hiihtotavalla varsinkin korostuu, että meiltä ei löydy pitkiä ylämäkiä. Niissä pystyisi jauhamaan sitkeyttä reiteen. Herroilla on varmasti kestävyyttä, mutta lihaskestävyyttä ei saada jauhettua kotimaassa. Sen takia on leirelty paljon ulkomailla ja haettu nousuja sieltä, Jauhojärvi sanoo.

Koronaviruspandemian myötä Suomen hiihtomaajoukkue ei ole leireillyt nyt ulkomailla. Maajoukkuehiihtäjistä Krista Pärmäkoski piti oman valmisteluleirinsä Italiassa ennen MM-kisoja.

Lue lisää:

Iivo Niskanen on kyykännyt jo kaksi kertaa MM-kisoissa – Ylen asiantuntijat selittävät, mistä on kyse: “Ei ole vain päässyt huippukuntoonsa”

Iivo Niskasen hyvä vire hyytyi nopeasti ja lopullisen niitin iski sauvarikko – "Kuolin kyllä käytännössä siihen"

MM-hopeamitalisti Joni Mäki keskeytti heti seuraavan kisansa: "Aika pehmoinen olo"

Iivo Niskanen taisteli MM-mitalista, kunnes hyytyi toisella kierroksella– Bolshunovilla sama kohtalo, Norjaan kolmoisvoitto

Iivo Niskasen poikkeuksellisesta luonteesta on monta erilaista tarinaa – lähipiiri kertoo, millainen Suomen hiihtokuningas on oikeasti

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat