Iivo Niskasen tilanne huolestuttaa Sami Jauhojärveä – Ylen asiantuntijat ovat eri mieltä, millä järjestyksellä Suomi ottaa MM-mitalin

Yle Urheilun asiantuntijat Sami Jauhojärvi, Kalle Lassila ja Jussi Piirainen sekä Yle Sportenin Matias Strandvall pohtivat Oberstdorfin MM-kisojen miesten viestijoukkueen hiihtojärjestystä ja sen mitalimahdollisuuksia.

Hiihdon MM 2021
Iivo Niskanen
Pitäisikö Iivo Niskasen hiihtää toinen vai kolmas osuus viestissä? Tästä Ylen asiantuntijanelikko on eri mieltä.Lehtikuva / Emmi Korhonen

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Suomen miesten viestinelikon valitseminen ei tuota Yle Urheilun ja Yle Sportenin asiantuntijoille vaikeuksia, mutta keskiviikon 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailu heitti monia kysymysmerkkejä ilmaan.

Suomi nappasi tammikuussa Lahden Salpausselän kisoissa makean kakkossijan 4x7,5 kilometrin viestissä, joten kokoonpano hiihtojärjestyksessä Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen ja Joni Mäki houkuttelisi yhä.

– Siinä on kaksi skenaariota pyöriteltäväksi, Jussi Piirainen totesi.

Piirainen, Sami Jauhojärvi, Kalle Lassila ja Matias Strandvall ovat samaa mieltä oikeastaan kahdesta asiasta: Salpausselällä otsikoihin noussut Joni Mäki on ehdoton valinta ankkuriksi ja Ristomatti Hakola on selkänsä takia toinen perinteisen osuuden hiihtäjistä.

Vielä ennen vapaan kisaa valinta olisi ollut helppo ja asiantuntijat olisivat pitäneet Lahden hiihtojärjestyksen. Iivo Niskasen hiihto 15 kilometrin vapaan kisassa sai kaikki muut paitsi Strandvallin mietteliääksi.

– Pidän edelleen kiinni Lahden järjestyksestä. Kolmas osuus on ratkaiseva varsinkin näillä radoilla, kun perinteisen punainen lenkki on helpompi kuin vapaan sininen lenkki. Siihen tarvitaan Iivo, joka olisi varmasti ilman sauvan katkeamista ollut paras suomalainen 15 kilometrin kisassa, Strandvall perusteli.

Piiraisen mielestä Niskanen on hyvä repimään eroa tai pysymään mukana, mutta keskiviikon kisan jälkeen hän pyöräyttäisi Hakolan viestiavaajaksi, Niskasen kakkososuudelle ja Hyvärisen kolmososuudelle.

Jauhojärven ja Lassilan molemmissa järjestyksissä on vahvuutensa. Lassila muistutti, että Lahdessa Hyvärinen ja Hakola osoittivat kypsillä ja varmoilla hiihdoillaan olevansa hyviä ykkös- ja kakkososuuden hiihtäjiä. Jauhojärven ja Lassilan mielestä valmennusjohdon täytyy nyt kuunnella urheilijoita. Iivo Niskanen on ratkaisevassa asemassa.

– Miehet tietävät ja tuntevat itse, millä osuudella pystyvät tekemään parhaan suorituksensa. Paljon painaa se, mitä miehet ja ennen kaikkea Iivo on mieltä asiasta, Lassila sanoi.

– Tämä on vähän kaksiteräinen miekka. Perinteisen osuuksilla pitää pystyä pysyä mukana. Perttu hiihti vapaalla tasapainoisen hiihdon. Onko hän parempi perinteisellä vai vapaalla? Se on vähän comme çi, comme ça, Jauhojärvi sanoi.

Joni Mäki
Joni Mäki keskeytti 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kisan, mutta asiantuntijat eivät ole huolissaan tästä. He uskovat Mäen löytävän vireensä takaisin kahtena vapaapäivänä.Lehtikuva / Emmi Korhonen

Pitääkö Iivo Niskasesta olla huolissaan?

Joni Mäki keskeytti keskiviikon kilpailun jo alkumatkasta. Asiantuntijanelikko ei ollut tästä huolissaan, sillä sunnuntaina parisprintin MM-hopeaa Hakolan kanssa voittanut suomalaishiihtäjä on ollut melkoisessa pyörityksessä. Hakola oli todennut Strandvallille ja Lassilalle, että hän oli väsynyt kaikesta hulinasta vielä tiistai-iltanakin.

– Uskon, että tämä nähtiin myös Jonin kohdalla. Hän ei ollut palautunut sunnuntain kisasta. Ei niinkään fyysisesti vaan henkisesti, Strandvall sanoi.

– 15 kilometrin kisa oli myös tosi raaka kisa. Jos Joni huomasi, että ei voi tehdä tulosta eikä halunnut väsyttää itseään turhan takia, niin se oli ihan järkevä veto viestiä ajatellen, Lassila sanoi.

Pitäisikö sitten olla Iivo Niskasesta huolissaan? Piirainen ja Strandvall eivät ole, sillä Niskanen pysyi 15 kilometrin kisassa kärkivauhdissa puoliväliin asti.

– Iivon kunto näyttäisi olevan hyvä viittäkymppiä varten. Pidän häntä edelleen erittäin kovana mitalisuosikkina ja voittajakandidaattina. Viestissäkin hän hiihtää varmasti kovaa, Piirainen sanoi.

– Iivo ei ole siinä kunnossa, missä hän oli muutama viikko sitten. Fakta kuitenkin on, että Iivo on edelleen meidän paras ja vahvin hiihtäjämme, Strandvall jatkoi.

Sen sijaan Jauhojärvi ja Lassila ovat Niskasesta huolissaan. Jauhojärven mielestä Niskanen on hiihtänyt odotuksiin nähden alakanttiin.

– Jos hän olisi samassa kunnossa kuin kaksi vuotta sitten Seefeldissä, hän olisi ollut kymmenen parhaan joukossa ja taistelemassa mitaleista, hän totesi ja toivoi, että Niskanen pystyisi pitämään joukkueen hyvää henkeä yllä eikä vaipuisi synkkyyteen.

Pelin henki on erilainen

Vaikka Suomen miesten joukkueella ei keskiviikon kisassa sujunutkaan, ei asiantuntijanelikko silti hautaa mitalihaaveita. Päinvastoin. Kaikki uskovat Suomen taistelevan pronssimitalista, Jauhojärvi ja Lassila maalaavat jopa pienoisen hopeasauman.

– Mitaliin on edelleen täydet mahdollisuudet. Vaikka suomalaiset ovat valuneet tuloslistoilla kauemmaksi mitä odotettiin, niin ei siellä muillakaan mailla ole mitään sellaista loistetta ollut, Lassila muistutti.

Johannes Hösflot Kläbo
Norja on miesten viestin ykkössuosikki. Jussi Piiraisen mielestä jos Johannes Hösflot Kläbo (kuvassa) on joukkueen ankkurina, on häntä ja Norjaa äärimmäisen vaikea voittaa.Lehtikuva /AFP

Norja on ehdoton voittajasuosikki, Venäjä on kakkossuosikki, Suomi ja Ranska taistelevat tiukimmin pronssista, vaikka Ranska ei olekaan näissä kisoissa vakuuttanut. Sen sijaan Ruotsin Jens Burman ja William Poromaa onnistuivat 15 kilometrin kisassa mainiosti, mutta joukkueesta uupuu kaksi kovaa tekijää. Strandvall nostaa myös Sveitsin ja Piirainen Saksan mukaan mitalitaistoon.

– Viesti on aina viesti. Sellainen hiihtäjä, joka pystyy hiihtämään 30–40 joukkoon yksilökisoissa, saa sopivan lähtöpaikan, niin monesti siinä pystyy yllättävän hyvin roikkumaan mukana. Pelin henki on erilainen, Lassila muistutti.

Jauhojärven mielestä venäläisvalmentajilla on tiukka paikka tehdä valintoja joukkueeseen ja hiihtojärjestykseen. Vaikka venäläishiihtäjät ovat esittäneet vahvoja suorituksia maailmancupissa, ei vauhti ole Jauhojärven mukaan ollut aivan yhtä vakuuttavaa Oberstdorfissa.

Lassila muistutti myös, että venäläiset eivät ole pystyneet optimoimaan omaa suoritustaan arvokisoissa. Lassila uskoo, että venäläishiihtäjillä on usein kova paine ratkaista viesti jo omalla osuudella, jolloin riskit ja epäonnistumisen mahdollisuudet kasvavat.

– Suomen Lahden viesti oli hyvä esimerkki siitä, miten ykkös- ja kakkososuudella hoidetaan homma riittävän hyvin, ettei edes lähdetä yrittämään joka osuudella liian isoja asioita, Lassila sanoi.

– Kyllä tämä pikkuisen haiskahtaa mitalilta. Jos Suomen miehet onnistuvat täydellisesti, niin siinä on pienoinen hopeasauma, Jauhojärvi vakuutti.

Lue myös:

Miksi Suomen miehiltä nähtiin sukellus MM-hiihdoissa? Päävalmentajalla ja Sami Jauhojärvellä eriävät näkemykset

Iivo Niskanen on kyykännyt jo kaksi kertaa MM-kisoissa – Ylen asiantuntijat selittävät, mistä on kyse: “Ei ole vain päässyt huippukuntoonsa”

Suomen naisilla odotettu viestinelikko – Ruotsin Andersson haastaa Norjan Johaugin

Ylen asiantuntijanelikko valitsi Suomen naisten MM-viestijoukkueen – vain yhdestä osuudesta täysin samaa mieltä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat