Suora

  • FIFA 21: Nordic Invitational

Ylen lukijat eri mieltä MM-viestikokoonpanosta valmennuksen kanssa – Pärmäkoski oli myös valmis antamaan ankkurin roolin jollekin muulle

Monessa roolissa viestijoukkueissa ollut Krista Pärmäkoski on Oberstdorfin MM-kisoissa Suomen joukkueen ankkuri.

Hiihdon MM 2021
Krista Pärmäkoski
Krista Pärmäkoski on epävarmana tilanteestaan ennen MM-viestiä.Lehtikuva/Emmi Korhonen

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Suomen naisten viestijoukkue lähtee MM-viestiin järjestyksellä: Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Pärmäkoski.

Yle Urheilun lukijat olisivat äänestyksen perusteella valinneet eri järjestyksen. Lukijoiden suosituin kokoonpano olisi ollut Matintalo, Pärmäkoski, Roponen ja Joensuu.

Eli siis lukijat olisivat valinneet Jasmi Joensuun hiihtämään vapaata ja vielä ankkuriksi. Krista Pärmäkoski olisi lukijoiden mielestä soveltunut kakkososuudelle hiihtämään perinteisellä.

Suomen naisten vastuuvalmentajan Ville Oksasen mukaan viime päivät Oberstdorfin MM-kisoissa ovat osoittaneet, että vapaan osuuksille tarvitaan kovimmat vapaan jaksajat.

– Latuprofiilit myös eroavat perinteisellä ja vapaalla. Ounasteltiin myös, että muilla mailla ei ole ihan älyttömiä pyssyjä perinteisellä. Laitettiin perinteiselle urheiljoita, joilla riittää hyvin vauhtia ja he ovat myös sillä tyylillä hyviä, Oksanen sanoi Yle Urheilulle.

Ville Oksanen
Ville Oksanen on Suomen naisten vastuuvalmentaja.Tomi Hänninen

Krista Pärmäkoski on hiihtänyt viime vuosina viesteissä sekä perinteisen että vapaan hiihtotavan osuuksia. Oksasen mukaan eri vaihtoehdoista keskusteltiin, mutta he olivat valmennusryhmän kesken aika lailla yksimielisiä lopullisesti kokoonpanosta.

– Jos Krista olisi mukana perinteisen osuuksilla, meidän olisi pitänyt pystyä tekemään todella paljon eroa muihin kolmella ensimmäisellä osuudella meidän ankkuria varten. Se olisi ollut aika vaikeaa, kun katsoo muiden ankkureita, Oksanen kuvaili.

Oksasen mukaan Suomen viestijoukkueen päävastustajat ovat Yhdysvallat ja Venäjä. Heidän mukana pyritään menemään.

– Jos pystytään tekemään eroa, aivan mahtava homma. Periaatteessa olemme rakentaneet kuitenkin viestin niin, että heihin ei tarvitse olla älytöntä kaulaa ennen ankkuriosuutta, Oksanen sanoo.

Vastuuvalmentajan mukaan MM-mitali on mahdollinen naisillekin, vaikka paperilla he eivät ole suosikkeja.

– Ei oteta siitä paineita, mutta viestissä on kaikki mahdollista. Olemme rakentaneet järjestyksen niin, että pystyisimme myös venymään, Oksanen toteaa.

Joensuulle kelpaa aloittajan rooli, Pärmäkoski epävarmana ankkuriksi

Krista Pärmäkoski olisi voinut mieluusti antaa ankkurin roolin jollekin muulle.

– Vapaan hiihtäminen on vähän kysymysmerkki, mutta lähdetään tekemään paras tulos, Pärmäkoski kertoi viestin aattona.

Pärmäkoski kertoi keskiviikkona, että ei ollut vielä täysin palautunut tiistain kympiltä. Pärmäkoski oli matkalla 13:s.

– Oli sen verran kova päivä, että olen joutunut tankkaamaan nestettä enemmän. Selkeästi palautuminen on ollut vähän alhaista. Torstaille on luvattu vähän viileämpää. Jos se pelastaisi, viestiaattoaan raskaaksi kuvaillut Pärmäkoski sanoi.

Pärmäkoski kuitenkin uskoi saavansa tsempattua itsensä iskuun viesteihin, kun saa numerolapun rintaan.

– Annetaan nyt näin välipäivänä mielenkin levätä, Pärmäkoski sanoi.

Krista Pärmäkoski, Johanna Matintalo, Jasmi Joensuu ja Riitta-Liisa Roponen
Krista Pärmäkoski (vas.) , Johanna Matintalo, Jasmi Joensuu ja Riitta-Liisa Roponen on Suomen viestijoukkue torstaina.Lehtikuva/Emmi Korhonen

Jasmi Joensuulle MM-kisat ovat uran ensimmäiset. Ensikertalaiselle jokainen juttu Oberstdorfissa on tuntunut ensimmäiseltä, joten avausosuus sopii hänelle hyvin.

– Katsotaan ankkurin roolia tulevaisuudessa. Uskon, että minulle sopii nyt parhaiten ensimmäinen osuus, Joensuu toteaa.

Joensuu pääsee kamppailemaan avausosuudella muun muassa sprintin ja parisprintin ruotsalaista maailmanmestaria Jonna Sundlingia vastaan. Johanna Matintalolle on luvassa myös ensimmäinen arvokisaviesti aikuisten tasolla. Nuoremmissa Matintalo on hiihtänyt aiemmin avausosuutta.

– Kisat ovat keskenään erilaisia. Lähtökohtaisesti ykkösosuudella on ryhmähiihtoa pidempään. Kakkososuudella hiihdetään alusta asti kovempaa. Torstaina tulee sitten itse koettua, miltä se tuntuu, Matintalo muotoili ja uskoo, että yhdistelmäkilpailun suksiongelmat on selvitetty.

Kolmososuudella Roponen vastaan maailman kovimmat tähdet

Yle Urheilun asiantuntijan Kalle Lassilan mukaan torstain viestijärjestyksistä on etukäteen havaittavissa ainakin yksi asia: Kolmososuus on uusi kakkososuus. Tällä Lassila tarkoittaa, että yleensä kakkososuuksilla on dominvoiva ja ratkaiseva hiihtäjä. Lahden maailmancupissa ja nyt MM-kisoissa on kuitenkin nyt tilanne, että vapaan hiihtolenkki on rankempi. Siksi kolmososuuksilla nähdään aiemmin kakkososuuksilla nähtyjä hiihtäjiä.

Suomella Riitta-Liisa Roponen kamppailee Ruotsin Ebba Anderssonia ja Norjan Therese Johaugia vastaan.

– Tulee kovinta kyytiä, mitä tältä maapallolta löytyy. Kolmososuus tulee olemaan todella isossa roolissa, Lassila muotoili tilanteesta Urheilustudiossa.

Riitta-Liisa Roponen hymyilee kameralle.
Riitta-Liisa Roponen on kovan haasteen edessä torstain MM-viestissä.Emmi Korhonen/Lehtikuva

42-vuotiaalle Roposelle on luvassa 12:s aikuisten arvokisaviesti. Tiistaina kymppisakkiin yltänyttä konkaria ei vielä viestin aattona jännittänyt.

– Luulin, että kympin kisakaan ei enää jännitä. Höpöksi meni. Varmasti jännitys hiipii viimeistään siinä vaiheessa, kun ollaan stadionilla. Viestipäivä on jännä, Roponen kuvailee.

Roponen uskoo, että Suomella on yllätysvalmis joukkue.

– Ruotsi ja Norja on valtavan kovia. Sitten siellä on muutamia joukkueita, joiden kanssa painimme ja haemme hyvää sijoitusta, Roponen sanoo.

Naisten viestiä voit seurata suorana TV2:ssa, Yle Areenassa tai Yle Puheella kello 14.10 alkaen.

Lue lisää:

Iivo Niskasen tilanne huolestuttaa Sami Jauhojärveä – Ylen asiantuntijat ovat eri mieltä, millä järjestyksellä Suomi ottaa MM-mitalin

Suomen naisilla odotettu viestinelikko – Ruotsin Andersson haastaa Norjan Johaugin

Miten on mahdollista, että Riitta-Liisa Roponen hiihtää yhä maailman huipulla? Menestyksen taustalla muutos harjoittelussa ja vahva luonne

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat