Pehmeä suoritus murskasi Herolan mitalihaaveet, kun kärkikolmikko esitti timanttisia otteita – "Selkeästi huonoin hyppy kilpailutilanteessa pitkään aikaan"

Jari Mantila odottaa Ilkka Herolalta roimaa nousua hiihto-osuudella, mutta mitalit ovat jo karanneet suomalaiselta.

Hiihdon MM 2021
Ilkka Herola
Katso Ilkka Herolan hyppy suurmäestä!

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Ilkka Herolan mitalin metsästys päättyi jo suurmäen hyppyyn, kun Herola pääsi HS137-mäessä ainoastaan 118,5 metriä. Se tietää melkoista urakointia hiihtoladulle, sillä ero kärkeen on 2 minuuttia ja 45 sekuntia.

Yle Urheilun asiantuntija Jari Mantilan mielestä Herolan suoritus mäessä oli epäonnistunut ja hypyn pituutta korosti se, että kisassa hypättiin hiljaisella vauhdilla.

– Hyppy oli pehmeän näköinen keulalta. Ponnistuksessa hänen painonsa menee eteenpäin, eikä asento ollut tasapainoinen. Jalan työntö oli vaatimaton, jolloin ponnistukseen ei tullut tehoa ja loppulennossa hän jäi taakse. Nuo asiat kostautuvat armotta isossa mäessä, etenkin kun tuulesta ei ollut mitään apua, Mantila sanoi Urheilustudiossa.

Yle Urheilun asiantuntija Tommi Nikunen totesi Yle Puheella Herolan hypyn olleen iso pettymys ja hän huomasi Herolan hypyssä samoja teknisiä ongelmia kuin Mantilakin.

– Olosuhteet antoivat mahdollisuuden tehdä hyvän suorituksen ja hypätä 130 metriin. Nyt Ilkka ei ollut siihen valmis. Tekniikka hajosi ja tuli vähän kiire. Asento jäi vähän takapainoiseksi ja hyppy jäi seisomaan kummulle, Nikunen arvioi.

– En tiedä, olivatko odotukset niin isoja. Tämä oli kuitenkin selkeästi huonoin Herolan hyppy kilpailutilanteessa pitkään aikaan.

Herola oli viime perjantain kilpailussa jälleen mainiossa hiihtovireessä, sillä hän kellotti hopeakisassaan kovimman hiihtoajan. Hiihto-osuudesta on tänään tulossa äärettömän raskas, keli on jälleen kerran muuttunut radikaalisti Oberstdorfissa ja aurinko pehmentää rataa koko iltapäivän. Se radan tekee pinnan todella vetiseksi.

– Mielenkiintoista nähdä, suolataanko rata. Jos ei suolata, niin tulee pitkä kymppi. Siinä saa taistella, että pysyy kärjen mukana, Mantila arvioi.

Katso kärkikolmikon kovat hypyt yhdistetyn suurmäessä!

Keskivertohypyillä ei tehty mitään

Vaikka Herolalla ei hyppy kulkenut suurmäessä, nähtiin mäkiosuudella kolme huikeaa hyppyä. Lahden nuorten MM-kisoissa maailmanmestaruuden voittanut Itävallan Johannes Lamparter täräytti peräti 138 metrin hypyn, Japanin Akito Watabe jäi hänestä vain puoli metriä. Maailmancupia hallinnut Norjan Jarl Magnus Riiber leiskautti myös 135-metrisen. Erityisesti Lamparterin loikka teki Mantilaan vaikutuksen.

– Nyt tuli se MM-kisojen yllätys! Totta kai harjoitushyppyjen ja koekierroksen myötä hän on suosikki, mutta tällainen 138 metriä, kun muut ovat rämpineet 117 metriä edellä.

Mantilan mukaan tuloslista kertoo paljon mäkiosaamisen vaatimuksesta, siellä on vain kovia mäkimiehiä.

– Tänään nähtiin yksi tasokkaimmista yhdistetyn mäkikisoista, kärjen hypyt ovat niin kovia. Keskivertohypyillä ei tehnyt tänään mitään.

Kärkikolmikko jakaa todennäköisesti mitalit keskenään. Mantila uskoo, että Herolalla on mahdollisuudet nousta hiihto-osuudella kymmenen parhaan joukkoon.

– Lamparteria, Riiberia ja Watabea lukuun ottamatta kymmenen kärjessä on vain kovia mäkimiehiä, ei niin kovia hiihtäjiä. Myös Ilkan ympärillä on kovia hiihtäjiä, mutta henkilökohtaisen kisan nopein aika kertoo siitä, että Ilkka on valmis taistelemaan hyvästä sijasta. Sukset ratkaisevat tänään paljon, Mantila sanoi.

Lue myös:

Asiantuntijat hehkuttavat omiensa puolesta loppuun asti taistelevaa Petter Kukkosta – "Hän on heittänyt itsensä bussin alle jo kaksi kertaa tällä kaudella"

Karvas pettymys! Herola jäi liki kolme minuuttia kärjestä mäkiosuudella: "Aika karmealle näyttää"

Yle seuraa MM-kisapäivää: Viestijoukkue saa mitalinsa kello 20.28 – katso suorana tai seuraa tulospalvelusta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat