Kommentti: Suomen viestinaisten MM-pronssi on yksi kotimaisen hiihtohistorian sensaatioista – se ei olisi ollut mahdollista ilman Ruotsin kaikkien aikojen sekoilua

Ruotsin huoltojoukot petasivat Suomen naisten MM-sensaatiopronssin, kirjoittaa Atte Husu.

Hiihdon MM 2021
Pronssijuhlaa. Riitta-Liisa Roponen (vas.), Jasmi Joensuu (oik.) ja Johanna Matintalo (kesk.) onnittelevat maalialueella lumeen lysähtänyttä ankkuria Krista Pärmäkoskea.
Pronssijuhlaa. Riitta-Liisa Roponen (vas.), Jasmi Joensuu (oik.) ja Johanna Matintalo (kesk.) onnittelevat maalialueella lumeen lysähtänyttä ankkuria Krista Pärmäkoskea.Matthias Hangst/Getty Images

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

– Näissä MM-kisoissa nähdään varmuudella yksi kilpailu, tai useampi, jossa mitalit ratkeavat välineisiin.

Lausunto on annettu MM-kisojen aattona ja kuuluu suksihuollossa meritoituneelle mutta jo kirkkaimmista parrasvaloista väistyneelle suomalaisekspertille.

Kisojen alku meni rauhallisesti. Norja juhli laajalla rintamalla, Venäjän Aleksandr Bolshunov välissä, ruotsalaisnaiset olivat vahvoja ja Suomikin sai MM-hopeaa miesten parisprintistä.

Torstain naisten viestiin lähdettäessä kisojen suurin pommi oli Norjan jääminen kuudenneksi naisten parisprintissä, jossa Laurien van der Graaff ja Nadine Fähndrich toivat Sveitsille yllätyshopeaa.

Torstaina kuitenkin jysähti aivan uudessa mittakaavassa.

Suomen naisten MM-pronssi Norjan ja Venäjän hiihtoliiton joukkueen takana on saavutus, jollaista ei ole koettu naisten hiihdossa sitten helmikuun 28. päivän 1997. Tuolloin Riikka Sirviö, Tuulikki Pyykkönen, Kati Pulkkinen ja Satu Salonen ottivat pronssia, joka oli sensaatio lähtökohtiin nähden: Sirviö oli ollut henkilökohtaisilla matkoilla parhaana kymmenes.

Kelaus 24 vuotta tähän päivään. Kaikuja oli Trondheimin viestiin ainakin siinä mielessä, että Oberstdorfissa pronssia huuhtoneista Jasmi Joensuusta, Johanna Matintalosta, Riitta-Liisa Roposesta ja Krista Pärmäkoskesta vain 42-vuotias Roponen oli ollut kisojen henkilökohtaisilla matkoilla top 10:ssä, Sirviön tavoin kymmenes.

MM-pronssi oli sensaatio 24 vuotta sitten, ja sitä se on nytkin.

Ruotsi munasi täysin

Sensaatio on itse asiassa kovempi, kun huomioidaan viestinaisten tulokset Oberstdorfin normaalimatkoilla: Roposen takana Pärmäkoski on ollut parhaimmillaan 13:s ja Matintalo 30:s. Joensuu ei ole edes hiihtänyt yksilöstartteja sitten sprintin puolivälierän (17:s).

Miten tällä joukkueella voi ottaa MM-mitalin?

Ottamatta mitään pois viestinelikolta, joka oli tänään päivän kolmanneksi paras, vastaus löytyy suksenpohjista.

Vaasalaisen Martin Norrgårdin johtama Suomen huolto onnistui torstaina täydellisesti, mikä oli jatkumoa koko kisat jatkuneelle huoltohurmokselle. Vai mitä pitäisi ajatella siitä, että puolipäivä- ja keikkatyöläisillä operoiva Suomen huolto panee hanttiin Ruotsille, jonka maajoukkueesta löytyy viisi koko vuoden suksitestauksesta palkkaa saavaa huoltajaa?

Naisten viestinelikko
Suomelle sensaatiomainen MM-pronssi! Katso uskomaton lopuratkaisu

Torstaina numerot olivat kuitenkin vain numeroita, kun huoltopäällikkö Norrgårdin poppoo pyyhki lattiaa eri sfääreissä painivilla ruotsalaiskollegoillaan.

Ruotsi lähti kisaan avaajanaan sprintin maailmanmestari Jonna Sundling ja toisella osuudella yhdistelmäkilpailussa viidenneksi sijoittunut Charlotte Kalla. Vapaan osuuksista vastasivat Oberstdorfissa kaksi MM-pronssia voittanut Ebba Andersson ja kaksi MM-hopeaa saavuttanut Frida Karlsson.

Joukkue on Sundlingia lukuun ottamatta sama kuin kaksi vuotta sitten Seefeldissä, jossa Ruotsi voitti MM-kultaa Norjan nenän edestä. Oberstdorfissa nähtyjen tulosten valossa kaikki oli katettu kultauusinnalle, mutta lopputuloksissa Ruotsi valahti kuudenneksi, kaksi minuuttia voittajasta.

Kilpailun katsoneet voivat pohtia, mitä Kalla ajatteli noustessaan Burgstallin mäkeä ensi kerran ja nähdessään häntä heikompien hiihtäjien painelevan maisemaan.

Vastaavaa voitelufiaskoa ei ole nähty sitten vuoden 2014 Sotshin olympialaisten. Tuolloin Norjan naiset jäivät viestissä kuudenneksi nelikolla, joka piti maailmancupin henkilökohtaisessa pistetilanteessa neloisjohtoa.

Petter Myhlbackin johtaman ruotsalaishuollon kyykkäys menee silti ykköseksi, kun huomioidaan, miten raju pudotus torstaina nähtiin verrattuna Ruotsin joukkueen aiempiin tuloksiin Oberstdorfin MM-kisoissa.

Ylen selostamo villiintyi Suomen MM-pronssista – Sami Jauhojärvi joutui keräilemään itseään

Vesikelissä kaikki on mahdollista

Torstai alleviivasi jälleen faktaa, että hiihto on lämpimissä oloissa mitä suurimmissa määrin välineurheilua. Normaalina päivänä Suomen viestinaiset eivät pokkaisi MM-mitalia, mutta tänään urheilijat ja huolto elivät täydellisessä harmoniassa.

Historia tuntee suomalaisittain myös tilanteita, joissa näin ei ole ollut. Esimerkkinä käy vuoden 1999 Ramsaun MM-kisat, joissa Mika Myllylä voitti mitalin jokaiselta henkilökohtaiselta matkalta, kolme kultaa ja hopean. Mitalien kannalta ohiveto tuli vain viestissä, jossa Suomen huolto kuuli väärin Harri Kirvesniemen huudon ja vaihtoi Myllylälle täysin päinvastaisen pidon kuin oli tarkoitus.

Ennakkosuosikkeihin kuulunut Suomi jäi viidenneksi.

Tätä näkyä harva osasi odottaa. Suomen viestinaiset Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Pärmäkoski juhlivat torstaina Oberstdorfissa MM-pronssia.
Tätä näkyä harva osasi odottaa. Suomen viestinaiset Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Pärmäkoski juhlivat torstaina Oberstdorfissa MM-pronssia.CHRISTOF STACHE/AFP via Getty Images

Torstaina Oberstdorfissa lopputulos oli huollon kannalta hieman toinen.

Ladulla mitalin pohjusti eritoten Roposen vahva kolmas osuus, jossa kokenut urheilija nosti Suomen joukkueen järkevällä hiihdollaan Saksan ja Yhdysvaltain kantaan. Pronssi tarkoitti, että Roposesta tuli kautta aikain vanhin MM-mitalisti.

Jos Roposen ura jatkuu vielä ensi vuoteen ja Pekingin talviolympialaisiin, siellä hänellä olisi sauma nousta 43-vuotiaana vanhimmaksi maastohiihdon olympiamitalistiksi.

Maurilio De Zolt kuului niin ikään 43-vuotiaana kultaa voittaneeseen Italian viestikvartettiin Lillehammerissa vuonna 1994, mutta De Zolt oli saavutuksen aikaan 43 vuoden, neljän kuukauden ja 23 päivän ikäinen. Roponen olisi Pekingin olympialaisissa karvan vaille 44-vuotias.

Suomen naisten vapaan hiihtotavan nykytilanteessa Roponen saa halutessaan Pekingissä ainakin mahdollisuuden.

Lue lisää:

Ruotsin "varma" MM-mitali muuttui jättifiaskoksi! Viestijoukkuetta lyötiin länsinaapurissa kuin vierasta sikaa – "Ehdimmekö tulla maaliin ennen pimeää?"

Suomen naisille upeasti yllätyspronssia! – Krista Pärmäkoski pesi Digginsin loppukirissä, Roponen teki historiaa: "Pitää kiittää meidän kuudetta pelaajaa"

Krista Pärmäkoskella ja valmennuksella oli erimielisyyksiä Suomen viestijoukkueen hiihtojärjestyksestä ennen mitalikisaa – "Toivotaan, että hän nyt antaa anteeksi"

Sami Jauhojärvi mykistyi suorassa lähetyksessä täysin – naisten mieletön viestimitali sai herkäksi: "Minun pitää vähän keräillä"

Tällaista riemua näkee harvoin! Riitta-Liisa Roposesta tuli kaikkien aikojen vanhin MM-mitalisti – Roposelta upea ele Kerttu Niskaselle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat