Aino-Kaisa Saarinen ja Riitta-Liisa Roponen toivat vuosikausia Suomelle mitaleita yhdessä – Saariselta liikuttuneet terveiset kotisohvalta: "Isot halaukset"

Suomi voitti ensimmäisen naisten viestimitalinsa ilman Aino-Kaisa Saarista sitten vuoden 2007.

Hiihdon MM 2021
Aino-Kaisa Saarinen uran päätös
Johanna Matintalo (vas.), Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski juhlistivat Aino-Kaisa Saarisen uran päätöstä vuonna 2018.AOP

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Hiihdon MM-kisoissa nähtiin torstaina suomalaisyllätys, kun Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Pärmäkoski nousivat yllättäen viestipronssille.

Suomen naiset ottivat arvokisamitalin viestistä ensimmäistä kertaa vuoden 2007 jälkeen siten, ettei joukkueessa hiihtänyt Aino-Kaisa Saarinen.

Kilpauransa lopettanut Saarinen, 42, jännitti kilpailua kotonaan ja oli pronssin ratkettua yhtä hymyä.

– Oli kyllä huikea kilpailu, todella jännittävä. Ihan loistavaa hiihtoviihdettä ja näin suomalaisittain sitä oli hienoa katsoa. Kyllä siinä syke nousi, vaikka en itse ollutkaan ladulla, hän kommentoi suorassa Urheilustudion haastattelussa.

Viestijoukkueesta Joensuu hiihtää ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissaan. Johanna Matintalolle MM-kisat ovat uran kolmannet, mutta viestijoukkueeseen hän pääsi ensimmäistä kertaa mukaan.

Saarinen hehkutti, miten kaksikko hoiti omat osuutensa.

– Itseluottamukselle tekee varmasti hyvää, kun onnistuminen tuli tärkeään, tosi paineistettuun paikkaan. Aloittaminen ei ole koskaan helppoa, siinä voi sattua mitä vain ja pitää pysyä vähintään porukan mukana. Johannallakin oli tiukka paikka ja piti onnistua hyvin omalla tasollaan. Nämä nuoret naiset venyivät omaan parhaimpaansa. Upeat suoritukset heiltä.

Naisten viestinelikko
Suomelle sensaatiomainen MM-pronssi! Katso uskomaton lopuratkaisu

Omalla urallaan Saarinen saavutti kymmenen MM-mitalia ja viisi olympiamitalia. Näistä mitaleista peräti seitsemän tuli viesteistä.

Saarinen oli jo avausosuuden jälkeen varma, että viestimitali on mahdollinen, sillä kärjessä hiihtivät ennalta sinne odotetut joukkueet Ruotsia lukuun ottamatta. Ennakkosuosikki Ruotsilla oli pahoja ongelmia viestissä ja joukkue jäi lopulta kuudenneksi.

– Silloin tiesin, että jokaisen täytyy osuudellaan onnistua ja kaikki onnistuivat. Viidentenä viestinviejänä huoltokin onnistui aivan loistavasti taas kerran. Terveisiä sinne vain, että koettakaa pysyä nahoissanne loppukisat, jotta saatte yhtä hyviä tuloksia tehtyä, Saarinen naurahti.

Pärmäkoski taisteli ankkuriosuudella sprinttitykki Jessie Digginsiä vastaan MM-pronssista. Pärmäkoski jätti yhdysvaltalaisen taakseen viimeisessä nousussa ja piti hänet takanaan loppusuoralla.

Vaikka taistelu oli tiukka, Saarinen uskoi mitaliin jo viimeisessä nousussa.

– Kristan jalat näyttivät hyville ja tahtotila oli sellainen, että tämä mitali otetaan. Digginsin jalat näyttivät niin tönköiltä, ettei niillä olisi Kristan ohitse enää loppukirissä päässyt.

Pirjo Muranen, Virpi Kuitunen, Riitta-Liisa Roponen, Aino-Kaisa Saarinen.
Aino-Kaisa Saarinen (oik.) ja Riitta-Liisa Roponen juhlivat pronssimitalia Vancouverin olympialaisissa 2010.AOP

Oman hehkutuksensa Saariselta sai Riitta-Liisa Roponen, josta tuli kaikkien aikojen vanhin MM-mitalisti.

Kolmannen osuuden hiihtänyt Roponen nosti Suomen pronssikamppailuun.

– Kyllähän tässä Ritun suorituksia on saanut katsoa ihan sydän kylmänä. Hän on vetänyt aivan mielettömän nousujohteisen lopputalven. Mitä sieltä vielä voidaan odottaa? Onneksi olkoon ja isot halaukset meidän koko perheeltä.

Naisten viestimitalit jaetaan kello 20.28 Suomen aikaa. Seremonia näytetään suorana TV2:ssa.

Ylen selostamo villiintyi Suomen MM-pronssista – Sami Jauhojärvi joutui keräilemään itseään

Lue myös:

Krista Pärmäkoskella ja valmennuksella oli erimielisyyksiä Suomen viestijoukkueen hiihtojärjestyksestä ennen mitalikisaa – "Toivotaan, että hän nyt antaa anteeksi"

Tällaista riemua näkee harvoin! Riitta-Liisa Roposesta tuli kaikkien aikojen vanhin MM-mitalisti – Roposelta upea ele Kerttu Niskaselle

Sami Jauhojärvi mykistyi suorassa lähetyksessä täysin – naisten mieletön viestimitali sai herkäksi: "Minun pitää vähän keräillä"

Suomen naisille upeasti yllätyspronssia! – Krista Pärmäkoski pesi Digginsin loppukirissä, Roponen teki historiaa: "Pitää kiittää meidän kuudetta pelaajaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat