Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Naisten odottamaton viestimitali nosti kotijoukkojen tunteet pintaan – Riitta-Liisa Roposen aviomies itki vuolaasti onnesta

Riitta-Liisa Roposen valmentaja-aviomies Toni Roponen ja Johanna Matintalon avopuoliso Lauri Vuorinen eivät säästelleet tunteitaan viestin aikana.

Hiihdon MM 2021
Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Pärmäkoski
Suomen naisten venyminen MM-mitaleille herkisti kotikatsomoissakin.Lehtikuva / Emmi Korhonen

Oberstdorfin MM-kisojen ohjelman, puhuttavat uutiset ja vauhdikkaat kisavideot löydät osoitteesta yle.fi/urheilu/hiihdon_mm.

Riitta-Liisa Roposen valmentaja-aviomies Toni Roponen seurasi naisten viestin kehittymistä kotoaan Denveristä käsin. Kisan alkaessa kello oli vasta viisi aamulla ja Roponen epäili herättäneensä koko talon viestipronssia juhliessaan.

– On sanottava, että on ollut herkkä aamu. Olen saanut vuolaasti itkeä. Olen käsittämättömän onnellinen kaikkien puolesta. Kukaan ei odottanut mitään, joten tämä tuntuu voitetulta pronssilta, Roponen hehkutti Urheilustudion lähetyksessä.

Johanna Matintalon avopuoliso Lauri Vuorinen oli vielä viime viikolla Suomen joukkueen mukana Oberstdorfin MM-kisoissa ja sijoittui sprinttifinaalissa 15:nneksi. Vuorinen katsoi kisaa yksin kotonaan Rovaniemellä, viestitteli ystäviensä kanssa ja spekuloi kilpailua.

– Pientä huutoa siinä tuli. Varsinkin siinä vaiheessa tuli tunteet pintaan, kun näin naisten riemun maalissa ja sen, kuinka tunteikas hetki oli heille, Vuorinen kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Johanna Matintalo ja Lauri Vuorinen.
Maajoukkuehiihtäjät Johanna Matintalo (vas.) ja Lauri Vuorinen ovat pari.AOP

Matintalo oli joutunut pettymään kahdessa edellisessä startissaan, sillä sprinttikisassa hän kaatui hyvistä asemista ja yhdistelmäkisassa meno taas oli tahmeaa. Vuorinen sanoikin olevansa helpottunut ja iloinen puolisonsa puolesta, että Matintalon kova kunto ja vire tuo myös onnistumisia. Vuorinen onkin viime päivinä keskittynyt tsemppaamaan Matintaloa.

– Olen koettanut saada hänet vain uskomaan siihen, että hän on edelleen kovassa kunnossa, eikä se kunto ole mihinkään hävinnyt, vaikka on tullut pari epäonnistumista alle. Olen myös yrittänyt neuvoa suksenvalinnnoissa ja taktisissa asioissa ja antaa pientä varmuutta siihen, miten paras tulos saadaan esille. Se on yleensä rauhoittanut häntä, Vuorinen sanoi.

"Jäätävä suoritus valmennukselta"

Sekä Roponen että Vuorinen antoivat mitalista kunniaa naisten valmentaja Ville Oksaselle, joka päätti hiihtojärjestyksestä. Oksanen sijoitti Jasmi Joensuun perinteisen avausosuudelle ja Krista Pärmäkosken ankkuriksi.

Pärmäkoski oli hiihtojärjestyksestä eri mieltä valmennuksen kanssa, mutta Oksanen piti päänsä.

– Ajattelin, että tuo on se järjestys, joka voi onnistuessaan tuoda mitalin. Oli aivan oikea ratkaisu, että perinteisellä yritetään pysyä iskuetäisyydella, Vuorinen sanoi.

Roponen olisi itse hiihdättänyt Joensuuta ankkurina ja Pärmäkoskea perinteisellä. Nyt hän myönsi olleensa väärässä.

– Iso sulka hattuun Villelle. Hän uskalsi tehdä voittavan joukkueen, toivoi ja analysoi, ettei Jasmille tule liian kovia vastustajia. Jäätävä suoritus valmennukselta, Roponen sanoi.

Suomen viestinelikko tuulettaa MM-pronssia.
Katso video kuvaa klikkamalla.

Sekä Vuorisen että Roposen mielestä Suomen nelikko onnistui jokaisella osuudella optimaalisesti. Kun vielä Suomen huolto onnistui täyden kympin arvoisesti ja Ruotsin joukkue floppasi, avitti se Suomen mitalimahdollisuuksia.

– Meillä oli tänään neljä naarasleijonaa, mutta Krista tuli ankkuriksi kovien pettymysten ja paineiden kautta. Hän teki käsittämättömän suorituksen. Krista ei ole voittanut loppukiriä pitkään aikaa ja nyt hän pystyi hiihtämään yhden maailman kovimman hiihtäjän perässä fiksusti ja kypsästi, Roponen hehkutti.

Vuorinen sanoi uskoneensa Suomen mitaliin lopullisesti siinä vaiheessa, kun Pärmäkoski hiihti ankkuriosuudekka Yhdysvaltojen Jessie Digginsin perässä. Diggins teki kovasti töitä ja Pärmäkoski pääsi koko ajan helpommalla.

– Meillä oli etukäteen ajateltuna ohuen ohut mitalisauma, eikä mitali ollut niin odotettu, mitä se on ollut aikaisempina vuosina. Siksi tämä on tosi iso palkinto tämän päivän naisten viestinelikolle, Vuorinen sanoi

"Nauti hetkestä"

Vuorinen ei ollut vielä ehtinyt jutella Matintalon kanssa, sillä hän uskoi avovaimollaan riittävän nyt hetken vientiä.

– Laitoin hänelle viestiä, että soittaa, kun ehtii, mutta ei ole mitään kiirettä tai painetta soittaa minulle. Kirjoitin, että nauti vain siitä hetkestä ja fiiliksestä, mikä siellä on. Se on varmasti aivan uskomaton fiilis tällä hetkellä, Vuorinen sanoi ja aikoi itse juhlistaa viestimitalia ainakin aluksi punttisaliharjoituksella.

Roponen oli ehtinyt jutella vaimonsa kanssa heti kisan jälkeen. Pikaisen puhelun aikana myös itkua tirautettiin. Kaksi vuotta sitten Seefeldin MM-kisat päättyivät Riitta-Liisan osalta pahaan pettymykseen. Konkari oli päättänyt jo lopettaa uransa, mutta Toni Roposen siirryttyä Denverin yliopiston hiihtojoukkueen valmentajaksi, Riitta-Liisa löysi uuden motivaation uralleen.

Toni Roponen (oik.) on valmentanut Riitta-Liisaa yli vuosikymmenen. Molemmat ovat kovia jääkiekkofaneja. Kuvassa Kaj Kunnas haastattelee pariskuntaa Kärppien ottelussa.
Toni Roponen (oik.) on valmentanut Riitta-Liisaa yli vuosikymmenen. Molemmat ovat kovia jääkiekkofaneja. Kuvassa Kaj Kunnas haastattelee pariskuntaa Kärppien ottelussa.Tomi Hänninen

Se tuotti tulosta Oberstdorfissa jo 10 kilometrin vapaan kisassa, jossa Riitta-Liisa Roponen oli parhaana suomalaisena 10:s.

– Jo se henkilökohtainen kisa oli huikea suoritus ja näin valmentajan näkövinkkelistä tämä kruunaa hänen uran jatkonsa kohti Pekingin olympialaisiin, Roponen virnisti.

Riitta-Liisa Roponen itse ei ole vielä vahvistanut, jatkuuko ura ensi vuoden Pekingin talviolympialaisiin.

– “Ritulle” tekee hyvää, että herra Roponen on täällä Denverissä. Hän voi itse nauttia siitä joukkueessa olemisesta ja koko yhteisöstä. Hän on nyt huomattavasti vapautuneempi, kun on tehnyt sen päätöksen, että haluaa nauttia näistä viimeisistä vuosista. Kun asioita tekee nautinnon kautta, se ei hidasta.

Lue myös:

Nämä Krista Pärmäkosken reaktiot kertovat kaiken Suomen suuryllätyksestä – ota haltuun huiman MM-pronssipäivän käänteet

Krista Pärmäkoskella ja valmennuksella oli erimielisyyksiä Suomen viestijoukkueen hiihtojärjestyksestä ennen mitalikisaa – "Toivotaan, että hän nyt antaa anteeksi"

Aino-Kaisa Saarinen ja Riitta-Liisa Roponen toivat vuosikausia Suomelle mitaleita yhdessä – Saariselta liikuttuneet terveiset kotisohvalta: "Isot halaukset"

Tällaista riemua näkee harvoin! Riitta-Liisa Roposesta tuli kaikkien aikojen vanhin MM-mitalisti – Roposelta upea ele Kerttu Niskaselle

Sami Jauhojärvi mykistyi suorassa lähetyksessä täysin – naisten mieletön viestimitali sai herkäksi: "Minun pitää vähän keräillä"

Suomen naisille upeasti yllätyspronssia! – Krista Pärmäkoski pesi Digginsin loppukirissä, Roponen teki historiaa: "Pitää kiittää meidän kuudetta pelaajaa"

Ruotsin "varma" MM-mitali muuttui jättifiaskoksi! Viestijoukkuetta lyötiin länsinaapurissa kuin vierasta sikaa – "Ehdimmekö tulla maaliin ennen pimeää?"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat