Hyppää sisältöön

MM-hiihtojen naisten viestijoukkueen yllätyspronssi innoittaa Nooralotta Neziriä EM-kisoissa – "Tavoite kolmen parhaan joukossa"

Kokemus on opettanut Nooralotta Nezirille, että EM-kisoihin ei kannata lähteä takki auki.

Nooralotta Neziri kilpailee EM-halleissa neljättä kertaa. Kuva: 2021 Getty Images

Yle välittää nelipäiväiset EM-hallikisat suorina lähetyksinä TV2:ssa ja Areenassa torstaista sunnuntaihin.

Pika-aituri Nooralotta Neziri on Suomen ykköstykki torstaina Puolan Torunissa alkaneissa yleisurheilun EM-hallikisoissa. Nezirin hallikauden kisatahti on ollut tiivis. Hän on parantunut SE-aikaa kahdesti ja sivunnut sitä kerran.

Nezirin SE-lukemat 7,91 riittävät Euroopan tilastossa jaettuun kolmanteen sijaan. Suomi on edellisen kerran juhlinut EM-halleissa mitalia vuonna 2000.

– Olisi tyhmää sanoa, jos tavoite ei olisi kolmen parhaan joukossa, Neziri totesi Yle Urheilulle.

– Lähes joka kisassa tullut ennätys ja kroppa on ollut kovilla. Sellainen rasittaa enemmän kuin normaalisti.

Alkukauden kovasta rasituksesta huolimatta mitalisuosikin valmistautuminen kisoihin on sujunut hyvin.

– Valmistavat treenit ovat menneet vaihdellen, mutta valmistavista treeneistä ei pysty kuitenkaan yleensä vetämään johtopäätöksiä. Viimeisinä viikkona olen vaan fiilistellyt treeneissä ja hakenut tuntumaa.

Nezirillä on nyt kisoissa mukana valmentaja Petteri Jouste.

– Onhan se ihan luksusta. Aiemmin olen ollut täällä yksin tai ilman valmentajaa. Nyt ei tarvitse miettiä aitojen laittamista ja niiden roudaamista. Pystyn keskittymään olennaiseen.

Hiihtomitali inspiroi

Neljättä kertaa EM-halleissa kilpaileva Neziri on sijoittunut edellisillä kerroilla kahdesti kuudenneksi ja kerran seitsemänneksi. Kokemus on opettanut hänelle, että kisoihin ei kannata lähteä takki auki. Nezirin kisaurakka alkaa lauantain alkuerillä.

– Mikään ei ole enää uutta, sillä kokemusta on alla. Enää en kuluta liikaa energiaa kisa-alueella miettimällä, mihin pitää mennä ja milloin. Pitää lähteä juoksemaan puhtaalta pöydältä. Se auttaa, että juoksu on rennompaa ja koen, että iskukykyni on parempi. Olen oppinut ei kannata lähteä liikaa takki auki, se ei toimi tässä lajissa.

Finaalista suomalainen ennakoi tasaista. Yhdeksän naista on tällä kaudella aitonut pika-aidat alle kahdeksaan sekuntiin.

– Nostaisin yhdeksi kovimmaksi mitalisuosikiksi Puolan Karolina Koleczekin. Hän on kova kilpailija ja hänellä on kotikenttäetu. Veikkaan, että finaali on sadasosapeliä – tulee tiukka kisa.

Nezirin valttikortti tällä kaudella on ollut lähtö.

– Reaktioajat ovat olleet uran kovimpia. Reaktioaika on se ase, mikä on toiminut tällä kaudella, mutta pari viikkoa sitten herpaannuin Torunin kisassa, kun oli vähän pientä väsymystä.

Aituri on saanut lisävoimaa omiin kisoihinsa Oberstdorfin MM-hiihtojen naisten viestimenestyksestä. Suomi voitti torstaina yllättäen MM-pronssia MM-hiihtojen naisten viestissä joukkueella Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen, Krista Pärmäkoski.

– Onhan tuo motivoiva juttu koko yleisurheilumaajoukkueelle, Neziri totesi.

Perjantai:

kello 10.55 Yle TV2 ja Areena

21.50 Yle TV2 (kooste)

Lauantai:

kello 10.35 Yle Areena

11.00 Yle TV1

19.55 Yle TV2 (Areena klo 19.45)

Sunnuntai:

kello 10.45 Yle Areena

11.15–12.50 ja 14.05–14.35 Yle TV1

Lue myös:

.
.